Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A CMYK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A CMYK."— Előadás másolata:

1 A CMYK

2 Először is, tisztában kell lennünk a színcsatornák fogalmával
Először is, tisztában kell lennünk a színcsatornák fogalmával. A színcsatornák, egy színes képnek azok a csatornái, amelyen a kép három vagy négy alapszíneiből kikeverve a teljes színtartomány megjelenik. A gyakorlatban színes képekkel kétfajta üzemmódban találkozhatunk. Papíron vagy képernyőn. Az előbbi esetben írott és nyomtatott sajtótermékekben, könyvekben nyomdai kiadványokban. Az utóbbiban, a tv képernyőjén, a számítógép monitorán, a telefon vagy iPod LCD és plazma kijelzőjén.

3 A két ábrázolásmód jelentősen eltér egymástól
A két ábrázolásmód jelentősen eltér egymástól. Teszi azt már csak azért is, mert az információhordozó is eltérő. A nyomdai termékek esetében a négyszínes úgynevezett szubtraktív (kivonó) színkeverést használják. Ebben az esetben a Cyan (türkizkék) Magenta (bíbor) a Sárga és a Fekete színeket használják  az összes szín megjelenítésére.

4 A három alapszínből elvileg az egész színtartomány kikeverhető lenne, azok összes árnyalatával együtt, de a gyakorlati alkalmazásban szükség van egy fekete színre is, ez adja meg tulajdonképpen a színek valódi kontrasztját, ettől válik a fekete igazi feketévé, a gyakorlatban inkább piszkos sötétbarnásnak-szürkésnek tetsző szín helyett, amelyben nagy szerepe van az információhordozó (papír) minőségének is.

5 No és persze, ha kimondottan csak szöveges tartalom jelenik meg a nyomtatásban, akkor fölösleges lenne az egyetlen színt háromból keverni, egyrészt mert a gyártási költségeket jelentősen megemelhetné, másrészt, a színeket a gyakorlatban eléggé nehéz dolog pontosan egymásra illeszteni. (Itt elsősorban nem az otthoni nyomtatókra, hanem az ipari nyomdagépekre kell gondolnunk, habár szöveges tartalom esetén az otthoni nyomtatónk is csak a fekete festéket használja.)

6 A Photoshop színüzemmódjaiban ez a CMYK néven megjelenő mód
A Photoshop színüzemmódjaiban ez a CMYK néven megjelenő mód. (A negyedik betű a "K" az angol key/kulcs szó rövidítése, amely a fényképezésben a tónust jelenti. Másik magyarázata a”K” betűnek az angol blacK szó utolsó betűje.) A CMYK üzemmód színei:


Letölteni ppt "A CMYK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések