Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Űrkutatás súlytalanság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Űrkutatás súlytalanság."— Előadás másolata:

1 Űrkutatás súlytalanság

2 Súly Először: mi az a súly?
Iskolai definíció: "az az erő, amivel a test húzza a felfüggesztést, vagy nyomja az alátámasztást". Másik definíció (pl. 3. CGPM 70.): "Az a szó, hogy „súly” az erővel azonos természetű fizikai mennyiséget jelöl: egy test súlya a tömegének és a gravitációs gyorsulásnak a szorzata. " A két definíció nem ugyanaz!

3 Súlytalanság Az első definíció szerint a szabadon eső test súlytalan, mert nincs alátámasztva/felfüggesztve, nem hat rá ellenerő. Szabadon eső testnek minősül a Föld körül tehetetlenségi (meghajtás nélküli) pályán keringő test is. Ilyenkor ui. csak a gravitációs erő hat rá. Tehát nem igaz, hogy nem lenne gravitáció! Még csak nem is kicsi!

4 Súlytalanság A súly másik definíciója szerint súlytalanság állapota csak gravitációs tér hiányában lenne lehetséges (ilyen pedig nincs, közelítőleg is csak a galaxisoktól nagyon távol lenne). Ezért a másik definíciót (hiába a nemzetközi testületek ajánlása), én most nem fogom használni.

5 "Mikrogravitáció" Az űrállomáson nincs teljes súlytalanság:
légkör hatása még mérhető lehet (ámbár nagyon pici) időnként "megemelik", ilyenkor van gyorsulása "Emiatt" sokan a súlytalanság kifejezést helytelennek vélik (ez persze nem komoly érv), és helyette a "mikrogravitáció" szót javasolják. (Eredetileg ezt a "nulla gravitáció" helyett javasolták). Na ez persze még nagyobb marhaság. Sajnos még az ezzel foglalkozók is használják. Ettől még nem lesz helyes!

6 So what now?

7 Súlytalanság

8 Nincs "fent" és "lent"

9 Földön? Földi felkészítés súlytalanságra:
Parabola-repülés (valódi súlytalanság, emberek és kísérletek) Ejtőtorony (valódi súlytalanság, kísérletek) Vízalatti szerelés (imitált súlytalanság, emberek) Egyéb (ferde ágy, forgató-kínzó berendezések)

10 Parabolarepülés

11

12

13 be is fizethetsz rá

14 Ejtőtorony

15

16

17 Vízalatti

18

19

20

21 Egyéb

22

23

24


Letölteni ppt "Űrkutatás súlytalanság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések