Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási."— Előadás másolata:

1 Összefoglalás Csillagászat

2 Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási energiájából. D) A kéregben lévő szénhidrogénekből és kőszénből. E) A Föld magjában lévő radioaktív anyagok bomlásából.

3 2. Válaszolj a Naprendszerre vonatkozó kérdésekre! a) Párosítsd a jellemzőket a bolygókkal! Írja a bolygók sorszámát a jellemző megállapítás mellé! Nem tud minden bolygót elhelyezni! Bolygók: 1.Vénusz, 2. Merkúr, 3. Szaturnusz, 4. Jupiter, 5. Mars b) A bolygók mely csoportjába tartozik az 1-es, a 2-es és az 5-ös számmal jelölt bolygó?

4 3. Üstökösre igaz: a)Az üstökösök a derült éjszakák „hullócsillagai”. b) Az üstökösök elnyúlt ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül. c) Az üstökösök magja jégből és törmelékből áll. 4.Holdra igaz: a)Keringési ideje megegyezik a forgási idejével. b)Légköre szinte teljesen szén-dioxidból áll. c)Holdfogyatkozáskor a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül.

5 5. A kiemelt fogalmakhoz három állítás kapcsolódik, amelyek közül az egyik hamis. Válaszd a hamis válasz betűjelét! I. Naprendszer: a) A Naprendszer tömegének 98%-a a Napban található. b) A Nap a Naprendszer legnagyobb bolygója. c) Naprendszer az a tér, amelyen belül a Nap gravitációs hatása érvényesül. II. Nap: a) A Nap és a Föld távolsága kb. 150 millió km. b) A Föld és a Nap távolsága egy fényév. c) A Föld és a Nap távolsága egy csillagászati egység.

6 6. Napéjegyenlőségre igaz: a)Két nevezetes napéjegyenlőség van, egy tavasszal és egy ősszel. b)Van olyan hely a Földön, ahol mindig napéjegyenlőség van. c)Napéjegyenlőség csak a két térítőkör között lehetséges.

7 7. Az alábbi ábrák a nevezetes dátumokhoz kapcsolódnak. Írd a dátumok után a megfelelő ábrák sorszámát! Mindhárom vízszintes sorból választani kell egyet.

8 8. Olvasd el figyelmesen a nevezetes dátumokra vonatkozó állításokat, majd írd az egyes állítások betűjelét a halmazábrába a megfelelő helyre! június 22. december 22. A) A napsugarak a Ráktérítőre érkeznek merőlegesen. B) Az Északi-sarkon nem kel fel a Nap. C) A Föld keringési síkja és a forgástengelye 66,5o -os szöget zár be. D) A nappalok a déli félgömbön hosszabbak, mint az északi félgömbön. E) A déli félgömbön ekkor kezdődik a csillagászati tél. F) A Nap által megvilágított területek (nappal) és a sötét területek (éjszaka) nagysága megegyezik.

9 9. Az ábra a Föld belső szerkezetének egy részletét ábrázolja. Tanulmányozd az ábrát, majd oldd meg a hozzá kapcsolódó feladatokat! a)Az ábrához kapcsolódó jelmagyarázatról lemaradtak a feliratok. Az alábbi szókészlet felhasználásával írd a jelek mellé a megfelelő kifejezések előtti betűt! A) kőzetburok, B) külső mag, C) földkéreg, D) a földköpeny legfelső, szilárd része, E) kőzetlemez

10 10. Oldd meg a tájékozódással kapcsolatos feladatokat! a) Döntsd el, hogy igazak vagy hamisak a következő megállapítások!...... 1. Tájoláskor a földrajzi (csillagászati) É–D irányt egyeztetjük a mágneses É–D iránnyal....... 2. A földbe szúrt bot árnyéka a déli félgömb telén délben déli irányba mutat....... 3. A Sarkcsillag a déli félgömbön csak télen használható tájékozódásra....... 4. Az iránytű a földrajzi északi irányt mutatja meg.

11 b. Az ábrák a földbe szúrt bot árnyékának feltételezett napi változását mutatják be, de a három ábra közül csak egy felel meg a valóságnak. Melyik a helyes ábra betűjele?

12 11. Olvasd el a kérdéseket, majd jelezd az egyetlen helyes válasz betűjelét! 1. Milyen következménnyel járna, ha megnövekedne a Föld tengelyferdeségének mértéke? A) A forró övezet területe megnőne. B) A forró övezet területe nem változna. C) A forró övezet területe csökkenne. 2. Milyen következménnyel járna, ha csökkenne a Föld tengelyferdeségének mértéke? A) Nőne az évszakok időjárása közötti különbség a mérsékelt övezetben. B) Csökkenne az évszakok időjárása közötti különbség a mérsékelt övezetben. C) Nem változna az évszakok időjárása közötti különbség a mérsékelt övezetben.

13 3. Milyen következménnyel járna, ha megnőne a Föld tengely körüli forgásának sebessége? A) Kevesebb nap lenne egy évben. B) Több nap lenne egy évben. C) Nem befolyásolná a napok számát. 4. Milyen következménnyel járna, ha csökkenne a Föld tengely körüli forgásának sebessége? A) Az év hosszabb lenne. B) Az év rövidebb lenne. C) Az év hossza nem változna. 5. Milyen következménnyel járna, ha csökkenne a Föld Nap körüli keringésének sebessége? A) Az év hossza megnőne. B) Az év hossza csökkenne. C) Az év hossza nem változna


Letölteni ppt "Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási."

Hasonló előadás


Google Hirdetések