AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BKÁE- ÁFK, BCE-KIK Közigazgatás szervezéstan és technológia A funkcionális, a divizionális, a programorientált és a team- orientált szervezet bemutatása.
Advertisements

ÉLETMÓD ÉS EGÉSZSÉG ELTE PPK Nyílt Nap Rekreációszervező és Egészségfejlesztő Alapszak ÉLETMÓD ÉS EGÉSZSÉG ELTE PPK Nyílt Nap Rekreációszervező és Egészségfejlesztő.
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Csorna A Harmadik legyakoribb halálok Évente 4-5 millió haláleset a világon 2020-ra millió 30% halálozás további 30% maradandó rokkantság.
2. rész: A szív Klikk a folytatáshoz!. A sejtek táplálása, a lebontási termékek kiszűrése és elszállítása a vérkeringés feladata. A vér hozza-viszi.
8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz. A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen.
H OGYAN SEGÍTHETEK GYERMEKEMNEK A STRESSZ LEKÜZDÉSÉBEN ? Szülők Iskolája 4. Nagyvárad, Dr. Balla Annamária.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A zajártalom, mint a leggyakoribb foglalkozási betegség.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Geriatria Dr. Fehér Rózsa. Alapfogalmak Biológiai öregedés az 5. évtizedtől Biológiai öregedés az 5. évtizedtől A szervezet homeostaticus tartalékainak.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Jubileumi év partnertalálkozójaPécs, február 29. „Új típusú partnerséggel együtt a jövőért” Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Dohányzás,nikotin függőség
Mozgásszervi rehabilitáció
A Levegő összetétele.
Alzheimer Café Újpalota
Egészség, baleset-megelőzés és környezet
A vese világnapja március óráig!
A vállalati érdekek és a család összhangjának megteremtése
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Távoktatás A hypertonia diagnosztikája és kezelése
Készítették: Vég Alexandra, Rácz Orsolya, Suták Anett
Adatbázis normalizálás
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
SZÁMVITEL.
dr. Lorenzovici László, M.Sc. orvos, közgazdász - tanácsadó
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
SZKENNER MÉRÉSI EREDMÉNYEK KÖZÖTTI ELTÉRÉSEK
6. rész: Otthoni vérnyomásmérés
Káros szenvedélyek: Drogok.
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Az erő fogalma. Az erő fogalma Mozgásállapot-változásról akkor beszélünk, ha megváltozik egy test mozgásának sebessége, mozgásának iránya vagy mindkettő.
SZÁMVITEL.
Egészségügyi közbeszerzések
Szem fejlődése.
A talajok szervesanyag-készlete
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Készítette: Prohászka Fruzsina
SZÁMVITEL.
Máté: Orvosi képfeldolgozás
Rendszerező összefoglalás
Környezetgazdaságtan 1
Classis Human Vezetési Tanácsadó
Az energia.
Az ASP.ADO szakrendszerhez csatlakozó önkormányzatok adattisztítási, migrációs feladatai dr. Kása Brigitta aljegyző Eger,
Motoros funkciók visszanyerése és romlása
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
AVL fák.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
rendellenességei, betegségei
Szervezet-fejlesztés
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
Épületek egészségtana
Futás oktatása, Futóiskola gyakorlatok
Az egyén társadalmi integrációja
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
2018. március Budapest Kongresszusi Központ
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Előadás másolata:

AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL Dr Nagy Adél, Györgyné Fazekas Tünde Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika DEFINÍCIÓ A stroke (gutaütés) a szív-és érrendszeri betegségek csoportjába tartozik, mely világszerte a vezető halálok. A stroke az agyműködés vérellátási zavara által okozott, egész szervezetet vagy annak egy részét érintő funkcionális zavarral jellemezhető, gyorsan kialakuló klinikai tünetegyüttes, amely több mint 24 órán keresztül áll fenn, s amelynek bizonyíthatóan nincs más oka, mint az agyi érrendszerben kialakult elváltozás (WHO). A tartós fogyatékosság vezető oka a stroke. MIRŐL ISMERHETŐ FEL A STROKE? Leggyakoribb tünetek A kar, a láb hirtelen kialakuló zsibbadása VAGY meggyengülése a test egyik oldalán Hirtelen kialakuló beszédzavar, zavartság Hirtelen fellépő szédülés, egyensúlyvesztés, koordinációs zavar Hirtelen fellépő erős fejfájás A STROKE LEHETSÉGES OKAI ÉRELZÁRÓDÁS VÉRZÉS Az agyat tápláló verőerek valamelyikének megrepedése következtében jön létre a vérzés, aminek következtében a kiömlő vér károsítja az agyállományt. Egy vérrög érelzáródást okoz, ami miatt a vér nem jut el a megfelelő agyi területekhez. Ez származhat az agyi verőér falán kialakuló meszes felrakódás felszínéről vagy a test más részéből (pl. a szív bal pitvarából). STROKE MEGELŐZÉSE A RIZIKÓ FAKTOROK CSÖKKENTÉSÉVEL Egészséges étrend kialakítása valamint a vérzsírszint normál tartományban tartása Alkoholfogyasztás csak a megengedett mennyiségben Mozgásban gazdag életmód bevezetése Vércukorszint normál tartományban tartása Normál testtömeg elérésének megcélzása Magas vérnyomás kontrollja Leszokás a dohányzásról A STROKE VILÁGNAPJA OKTÓBER 29.