Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank"— Előadás másolata:

1 Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor

2 I. ENSZ ENSZ: Egyesült Nemzetek Szervezete 1945-ben jött létre
192 állam a tagja Székhelye: New York

3 Az ENSZ székház New York-ban

4 Legfontosabb célkitűzései:
A világbéke fenntartása, alapvető emberi jogok védelme, a nemzetek egyenjogúságának fenntartása, a tagállamok gazdasági és politikai együttműködésének megteremtése.

5 Legfontosabb szervei:
A Közgyűlés: a szervezet legfőbb tanácskozó testülete. A közgyűlésben mindegyik tagállam maximum 5 fővel képviselteti magát, és mindegyik tagállamnak csak egy szavazata van. A közgyűlés évi rendes ülésszaka szeptember közepén veszi kezdetét, és 3 hónapig tart. Az ENSZ főtitkárát a Közgyűlés választja meg. A főtitkár a szervezet Titkárságának élén áll. A Titkárság: a szervezet zavartalan működéséhez szükséges adminisztratív feladatokat látja el. A Biztonsági Tanács: feladata a nemzetközi béke és biztonság fenntartása. 5 nagyhatalom az állandó tagja (Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Oroszország, Franciaország, Kína), és 10 nem állandó, két-két évre megválasztott tagja van.

6 A Nemzetközi Bíróság: a világszervezet legfőbb bírói szerve
A Nemzetközi Bíróság: a világszervezet legfőbb bírói szerve. A Hágában működő nemzetközi bírói szervezet feladata az egyes államok közötti vitás ügyek jogi úton történő rendezése. Testülete 15 bíróból áll, akiket a Közgyűlés és a Biztonsági Tanács egymástól független szavazással választ meg. Gazdasági és Szociális Tanács: feladata a világ gazdasági és szociális fejlődésének előmozdítása. Általában évente kétszer ülésezik. Irányítása alá tartozik az ENSZ több szakosított intézménye.

7 Ban Ki Mun (Dél-Korea) az ENSZ jelenlegi főtitkára

8 Szakosított szervezetek:
ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia (UNCTAD) ENSZ Iparfejlesztési Szervezet (UNIDO) Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Egészségügyi Világszervezet (WHO)

9 II. A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund - IMF)

10 Az ENSZ szakosított szervezete,
1945-ben hozták létre, 184 tagországot számlál, székhelye: Washington a világ „legfőbb bankja”, Feladata: a világ pénzügyi rendszerének felügyelete, rövid és közép lejáratú hitelek nyújtása a fizetési nehézségekkel küzdő országok számára

11 A Nemzetközi Valutaalap székháza Washington

12 A Nemzetközi Valutaalap elnöke: Rodrigo Rato

13 III. A Világbank (World Bank)
Az ENSZ szakosított szervezete, 1945-ben hozták létre.

14 Feladata: Hosszú lejáratú hitelek nyújtása a fizetési nehézségekkel küzdő országok számára. Olyan hosszú lejáratú hiteleket nyújt, amelyek révén az illető országok konkrét fejlesztési beruházásokat tudnak megvalósítani. Ezek ,,célhitelek".

15 A Világbank elnöke: Robert Zoellick (amerikai)


Letölteni ppt "Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank"

Hasonló előadás


Google Hirdetések