Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Geriatria Dr. Fehér Rózsa. Alapfogalmak Biológiai öregedés az 5. évtizedtől Biológiai öregedés az 5. évtizedtől A szervezet homeostaticus tartalékainak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Geriatria Dr. Fehér Rózsa. Alapfogalmak Biológiai öregedés az 5. évtizedtől Biológiai öregedés az 5. évtizedtől A szervezet homeostaticus tartalékainak."— Előadás másolata:

1 Geriatria Dr. Fehér Rózsa

2 Alapfogalmak Biológiai öregedés az 5. évtizedtől Biológiai öregedés az 5. évtizedtől A szervezet homeostaticus tartalékainak beszűkülése A szervezet homeostaticus tartalékainak beszűkülése Egyénenként változó módon történik Egyénenként változó módon történik Függ: genetikai faktoroktól, éltmódtól, környezeti faktoroktól, diétától, személyes szokásoktól Függ: genetikai faktoroktól, éltmódtól, környezeti faktoroktól, diétától, személyes szokásoktól

3 Alapelvek a geriátriában A betegségek megjelenése gyakran atípusos A betegségek megjelenése gyakran atípusos A kórképek már korábbi stádiumban is súlyosabb tünetekkel jelentkeznek A kórképek már korábbi stádiumban is súlyosabb tünetekkel jelentkeznek A működészavarok csekély mértékű enyhülése összességében jelentős javulást eredményez A működészavarok csekély mértékű enyhülése összességében jelentős javulást eredményez Gyógykezelés és megelőzés ugyanolyan hatásos mint a fiatalokban Gyógykezelés és megelőzés ugyanolyan hatásos mint a fiatalokban Az idősek tüneteit és laboratóriumi leleteit nem szabad „túlértékelni” Az idősek tüneteit és laboratóriumi leleteit nem szabad „túlértékelni”

4 Az idős beteg vizsgálata Funkcionális felmérés Funkcionális felmérés Szemészeti eltérések vizsgálata(látástábla és szemészeti szakvizsgálat!) Szemészeti eltérések vizsgálata(látástábla és szemészeti szakvizsgálat!) Hallászavar vizsgálata (suttogási teszt) Hallászavar vizsgálata (suttogási teszt) Elesés és járászavarok vizsgálata (felállás, járás, koordináció) Elesés és járászavarok vizsgálata (felállás, járás, koordináció) Cognitív zavarok vizsgálata (dementia) Cognitív zavarok vizsgálata (dementia) Incontinentia Incontinentia Depressio vizsgálata Depressio vizsgálata

5 Kiemelt megelőző intézkedések Testmozgás Testmozgás Hypertonia kezelése (célérték!) Hypertonia kezelése (célérték!) A stroke megelőzése (pitvarfibrillatio!) A stroke megelőzése (pitvarfibrillatio!) Rákszűrés (vastagbél, emlő, prostata) Rákszűrés (vastagbél, emlő, prostata) Osteoporosis (Ca bevitel, D vitamin,mozgás) Osteoporosis (Ca bevitel, D vitamin,mozgás) Védőoltások (pneumovax) Védőoltások (pneumovax) PPD (tuberculin bőrpróba évente) PPD (tuberculin bőrpróba évente)

6 Geriátriai problémák Dementia Dementia Depressio Depressio Delirium Delirium Immobilitas Immobilitas Elesési és járászavarok Elesési és járászavarok Vizelet incontinentia Vizelet incontinentia Fogyás és malnutritio Fogyás és malnutritio Gyógyszeres kezelés és polypragmasia Gyógyszeres kezelés és polypragmasia Egyéb speciális szempontok Egyéb speciális szempontok


Letölteni ppt "Geriatria Dr. Fehér Rózsa. Alapfogalmak Biológiai öregedés az 5. évtizedtől Biológiai öregedés az 5. évtizedtől A szervezet homeostaticus tartalékainak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések