A bírósági végrehajtás I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közjegyző szerepe és lehetőségei a végrehajtási eljárásban
Advertisements

2014. Február 26. Előadó: dr. Várady Zoltán dr. Lukács Tamás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A közjegyzői nemperes eljárások
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A zálogjog érvényesítésének szabályozása
A közjegyzői fizetési meghagyásos eljárás
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Sikeres követelésbehajtás Dr. Pestovics Ilona április 19.
A bírósági végrehajtás
Cégnyilvántartás.
Szabálysértési méltányossági kérelem
Ügykezelői alapvizsga A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
Változások a szabálysértési jogban
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Fogyasztóvédelmi jogviták rendezése a Pest Megyei Békéltető Testület gyakorlatában Egyszerűen - Gyorsan - Ingyenesen „Törökbálinti Ősz” – Vásár és Kiállítás.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A közigazgatási határozatok végrehajtása
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A bírósági végrehajtás Dr. Nyilas Anna. Fogalma: önálló, törvényben szabályozott eljárás, ahol állami szerv vagyoni kényszer alkalmazásával juttatja érvényre.
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS Dr. Nyilas Anna. S ZABÁLYOZÁSA : évi L. törvény - a Polgári perrendtartás alkalmazása Az egyes közjegyzői nemperes.
Bírósági végrehajtás Az eljárás jellege, célja, alapelvei A magánjogi igényérvényesítés végső, eshetőleges szakasza (kikényszeríthetőség/végrehajtás általános.
A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai Igazságügyi szervezet és igazgatás április.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás 1896/2006/EK RENDELET.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás (e-FMH) eljárásra informatikai szempontból május 19. Felkészülés az elektronikus fizetési meghagyás.
Változások a fizetési meghagyásos eljárásban június 01-től Előadó: Vincze Enikő április 27.
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
A közigazgatási eljárás III. – Jogorvoslati rendszer
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
1. Felszámolási eljárás megindítása
A bírósági végrehajtás II.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
A bírósági végrehajtás
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
A közjegyzői nemperes eljárások
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
Előadás másolata:

A bírósági végrehajtás I. 2017. május 8.

Az eljárás definíciója Önálló, törvényben szabályozott eljárás (1994. évi LIII. törvény – Vht.); melyben állami szerv (bírósági végrehajtó); vagyoni kényszer alkalmazásával juttatja érvényre az állam által elismert és kikényszeríthető jogot (vagy biztosítja a későbbi kikényszeríthetőséget). Nemperes eljárás!: - hiányzik a tényállás megállapítás, a bizonyítás. - kérelemre indul, kivételesen van kétoldalú meghallgatás. A meghagyás = a kötelezettnek szóló felhívás teljesítésre vagy a jogorvoslat lehetőségére. Jogorvoslat hiányában a meghagyás jogerőre emelkedik.

Az eljárás alapelvei 1. Egyedi (szinguláris) végrehajtás 2. Vagyoni végrehajtás egységessége 3. Vagyoni kényszer elsődlegessége 4. Kényszer arányos alkalmazása 5. Kényszer fokozatos alkalmazása 6. Végrehajtást kérő rendelkezési joga

A végrehajtás általános feltételei 3 konjunktív feltétel!!! A végrehajtandó határozat marasztalást tartalmaz és a határozat jogerős vagy előzetesen végrehajtható és a teljesítési határidő letelt.

Az eljárás résztvevői Bíróság/közjegyző Bírósági végrehajtó - elrendelő - foganatosító Bírósági végrehajtó Végrehajtást kérő Adós (zálogjogosult, 3. személy)

A végrehajtási eljárás szakaszai I. A végrehajtás elrendelése II. A végrehajtás foganatosítása

A végrehajtás elrendelése Kérelemre jár el a bíróság/közjegyző Hogyan? - ha a kérelem alaptalan: kérelem elutasítása végzéssel - ha részben áll fenn: kérelemtől eltérő tartalmú vh elrendelés - ha alapos: végrehajtható okirat kibocsátása Melyek a (jellemző) végrehajtható okiratok? 1. végrehajtási lap 2. végrehajtási záradék 3. a bíróság közvetlen letiltó végzése 4. közvetlen bírósági felhívás

A végrehajtási lap Ki állíthatja ki? - Bíróság vagy közjegyző Bíróság: - polgári ügyben hozott marasztaló határozat alapján - büntető ügyben polgári jogi igénnyel kapcsolatos marasztalás alapján - fegyelmi bíróság kártérítésre, pénzbírságra kötelező határozata alapján - külföldi bírósági határozat, választottbírósági határozat alapján. Közjegyző: - általa hozott marasztaló határozat alapján - jogerős fizetési meghagyás alapján - általa jóváhagyott egyezség alapján.

A végrehajtási záradék Ki látja el az okiratot végrehajtási záradékkal? Bíróság vagy közjegyző Közjegyző: - a közjegyzői okiratokat, ha azok megfelelnek a záradékolás feltételeinek! - zálogszerződésről szóló közokiratot… Bíróság: - a jegyző birtokvitában hozott határozatát; - Az Mt. Alapján a munkáltató fizetési felszólítását, a békéltető eljárás során kötött egyezséget - ….. -

A bíróság közvetlen letiltó végzése A bíróság rendeli el és intézkedik is a vh foganatosításáról! Feltételei: - ha a végrehajtást kérő ezt kéri és - a vh tartásdíj vagy részletekben fizetendő összeg iránt folyik és a munkabér végrehajtás alá vonható része fedezi az esedékes összeget. Két típusa: - végrehajtási lap helyett (azonnali intézkedés!) - végrehajtási záradék helyett (levonás, de 45 napig nincs kifizetés) Címzettje: a munkáltató (felelőssége van!!!)

A közvetlen bírósági felhívás A bíróságtól származik. Mikor? – Ha tartásdíj fizetésére kötelez (ítélet) és - a jogosult kéri. Formája – a tartásdíjat megállapító ítélet része Címzettje - a munkáltató (felelősség!!!) („a határozatban megállapított összeget vonja le az adós munkabéréből és fizesse ki a jogosultnak…”.)

A végrehajtó kijelölése Az elrendelés utolsó fázisa – a végrehajtható okirat megküldése a bírósági végrehajtónak. Melyik végrehajtó jár el? - adós lakóhelye, székhelye szerinti (főszabály); - adós végrehajtás alá vonható vagyontárgyának helye szerinti (kérelemre, vagy a főszabály nem alkalmazható).

A végrehajtás foganatosítása Módozatai 1. Végrehajtás munkabérre és egyéb járandóságra 2. Végrehajtás pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre 3. Ingóvégrehajtás 4. Ingatlan-végrehajtás

Végrehajtás munkabérre és egyéb járandóságra A foganatosítás módjai: - végrehajtói letiltással - közvetlen bírósági letiltó végzés nyomán Közvetlen bírósági felhívás útján A levonás szabályai: - alapja: nettó munkabér - annak legfeljebb 33%-a ( kivételesen 50%-a) vonható le - mentes: az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege (28.500 Ft.) - a levonás korlátlan: az öreségi ny.m. 5*-e fölötti összeg! A munkáltatókötelességei a letiltással kapcsolatban: (levonás, értesítés, igazolás kiállítás, készfizető kezesség!)

Végrehajtás pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre A foganatosítás módjai: - átutalási végzés útján (b.) - hatósági átutalási megbízással (v.) Jogi személy esetében: korlátozás nélküli elvonás Természetes személy esetén - mentes: az öregségi nyugdíjminimum - korlátlanul elvonható: a nyugdíjminimum 4*-se fölötti összeg - e kettő között: 50% vonható el. Címzett: a pénzintézet (levonás, kifizetés, felelősség)

Következő előadás témái Ingó és ingatlan-végrehajtás Jogorvoslatok

Köszönöm a figyelmet! Dr. Molnár Judit