utazás és irodalom „HOMÉROSZI FÖLDRAJZ” Kitekintő anyag

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Patrik TV KÉPÚJSÁG. 0 ELADÓ TAHITÓFALUN Régi házak kereshetek élőben. Tel.:
Advertisements

Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
Gyógy és termálfürdők Budapesten. Az ókortól napjainkig A budapesti gyógyfürdők története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Már ebben az időben több.
A kétszintű történelem érettségi 2016/17 Simonkay Márton.
Velence, a „víz városa”. Kialakulása: ◊Velence kialakulása egyaránt köszönhető a természetnek, illetve az ember munkájának, környezeti feltételeit viszont.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Microsoft Photo Story. Mi is ez?  A Microsoft Photo Story egy alkalmazás, amelyet a Microsoft, a világ egyik legnagyobb szoftvergyártó cége készített.
Alkotmányos királyság Franciaországban
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Berényi Eszter – Damásdi Judit
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Intézményesülés a Baptista egyházban
3. tétel.
Térkép készítése adataiból
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Készítette: Rubik László 5/c
1Transzplantációs Alapítvány
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
A piarista rend.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK
A krétai és a mükénéi kultúra
A SZÉL. A SZÉL Rajzold le, hogy alakul ki a szél! Használj színeseket, ahol szükséges.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Prezi Készítette: Zsoldos Norbert Felkészítő tanár: Sarnyai Zoltán
Caracalla udvarában Kalandjáték 1.
HÉL (Hasonló értelmű licit)
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
A „fény százada”.
szakmai referens, országos versenyszervező
Ország neve név Tanár Osztály.
GÖRÖG MITOLÓGIA Pygmalion
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
A korai Egyház Az első közösségek.
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
VASÚTI PÁLYÁK Alépítmény I Budapest 2013.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Szélenergia.
Ország neve név Tanár Osztály.
Ptolemaiosztól Newton-ig
A közlekedés és az idegenforgalom
Nap és/vagy szél energia
Pécs törökkori emlékei Bianka
AVL fák.
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
Northwind Traders Kik vagyunk?
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Természetismereti kirándulásra való felkészüléshez javaslat
Kvíz Mikulás – Szent Miklós.
Krisztus kilátó a Gordon tetőn Zene: Klikkelj!
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
travel margie’s margie’s travel
Diplomamunka Készítette: Csányi István Csillagász MSc szakos hallgató
Készítette: Koleszár Gábor
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Tanuló neve | Tanár neve | Osztályzat
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
A Föld kőzetburka.
A pénz kialakulása Az első pénzt 700 esztendővel Krisztus születése előtt a görögök verték ezüstből. Azelőtt a pénzt nem ismerték, hanem cserekereskedést.
Előadás másolata:

utazás és irodalom „HOMÉROSZI FÖLDRAJZ” Kitekintő anyag Készítette Szücsné Dr. Harkó Enikő magyartanár

HELYSZÍNAZONOSÍTÓ "LELTÁR" 1. Malea-fok: a Peloponnészoszi-félsziget délnyugati pontja 2. Lótuszevõk földje: a tunéziai Djerba szigete 3. Csalitos sziget: az egyik Egadi-sziget, a Favignana 4. Küklópszok szigete: Levanzo szigete 5. Szelek szigete: Ustica 6. Otthoni földek: az Appennini-félsziget déli része 7. Laüsztrügónok földje: a korzikai Bonifaccio 8. Kirké szigete: Circeo-fok 9. Hádész országa: Ponza szigete 10. Szirének szigete: a Galli-szigetek 11. Bolygó Sziklák: a Stromboli vulkánja 12. Szkülla: a Scylla városánál lévõ szikla 13. Kharübdisz: a Messinai-szoros örvénye 14. Héliosz mezeje: Messina város területe 15. Kalüpszó szigete: Gozo 16. Phajákok szigete: Korfu Az Odüsszeia szövegét − hajózási, meteorológiai, tengerrajzi, földrajzi és csillagászati szempontok alapján − elemezve a következő helyszínek azonosíthatók Odüsszeusz bolyongásából:

Kitekintő anyag „(…) A homéroszi Ithaka és a mai Ithaka azonos voltáról nagyon sokat vitatkoztak a kutatók. Dr. Cserép József a századfordulón a következőket vetette papírra: "A homérosi Ithakéval való azonosság tudatával tanúskodnak a Kr. e. 4. és 3. századból való ithakéi pénzek, amelyen IQA, IQAKWN (ITHA, IHAKON) felirat s Odüsszeus és Athéne képei láthatók; tanúskodik továbbá egy, a Kr. e. 2. századból való magnesiai felirat, mely szerint az ithakéiek tanácsházának (Odussseion) volt a neve." Útban hazafelé a phaják királyságból már " eltéríthetetlen" volt Odüsszeusz. Hogy az istenek ismét közbe ne szólhassanak, Alkinoosz saját hajóján, kincsekkel elhalmozva vitette - egyetlen éjszaka - Ithakába az akháj uralkodót. Magáról a hajóútról, annak utolsó evezõcsapásairól a XIII. ének 93. sorától olvashatunk: "Hát hogy a legragyogóbb csillag tûnt föl, mely az éjbõl jõ a koránszületõ Hajnal hírével az égre, már közelébe került a szigetnek a tengeri bárka. Phorküsznak van amott kikötõje, a tengeri vénnek, Ithaka községében, két meredekfalu szirtje nyúlik a vízbe elõre, s az öblöt is ez veszi körbe, védi hatalmas habjaitól a goromba szeleknek kívülrõl: s odabent a hajóknak nincs kötelékre szükségük, ha elértek már kikötési helyükhöz... ... Hát ideértek; a járást tudták rég. A hajójuk féltestével a szárazföldre szaladt ki egészen, úgy sietett, úgy hajtották a derék evezõsök." Feladatok a kitekintő anyaghoz 1. Válaszoljon! Mivel támasztotta alá Cserép József a valamikori Ithaka létezésének teoriáját? Mi a hasonlóság a műbeli Phorküszt kikötője és a mai Vathi kikötője között? Ma hol található a nimfák barlangja? Hol vélik Odüsszeusz palotájának létezését?

2. Keressen a szövegben olyan földrajzi nevet, amely a műben és ma is ugyanaz! Húzza alá szaggatott vonallal! 3. A fenti térképen jelölje filccel Odüsszeusz útját! 4. A földrajz atlaszában keresse meg az eposzbeli helyszínek valószínűsíthető megfelelőit! Ha elfogadjuk a Kirkénél eltöltött egy évet és a Kalüpszónál eltöltött hét évet, Odüsszeuszt a phajákok nyolc és fél évi bolyongás után Phorküszt kikötőjében tették partra Ithakán. Mi most körbehajózva a szigetet, megállapíthattuk, hogy Vathi kikötője az egyetlen hely, amelyre igazak lehetnek az Odüsszeia ismérvei: magas sziklafal veszi körül, tehát védve van a hullámzástól. Jellemzően ma is ott található Ithaka legnagyobb városa és kikötője. Odüsszeusz első útja a Neiászoknak nevezett nimfák barlangjához vezetett, hogy az Alkinoosztól kapott kincseket ott rejtse el. Vathitól 1,2 kilométerre, egy hegy oldalában, a tengerszint fölött 195 méter magasságban találtunk is egy elhanyagolt állapotú cseppkőbarlangot, amelyet vasráccsal zártak le. Ma ezt vélik a nimfák barlangjának: ki is van táblázva az oda vezető út. Ithaka délkeleti részén, a Perra Pigadhi-öbölben van egy szikla, a Holló-szikla, a hegy oldalán lévõ patakot pedig ma is Aretuzának nevezik. A hűséges Eumaiosz talán ott legeltette Odüsszeusz kondáját. Vathitól 3,6 kilométerre, az Aetos-hegy oldalában az 1980-as évektől kezdődően az amerikai dr. Sarantis Symeonoglou régészeti feltárásokat vezetett. Megtalálta az Alalkomenai nevű várost, és megállapította, hogy legalább Kr. e. 1300-tól létezett ott egy ókori település. Talán az volt Odüsszeusz palotája...

Az egymást követő helyszínek egy logikus, minden pontjában igazolható hajózási útvonalat alkotnak, amelyen valaki az ókorban végighajózott. Az Odüsszeia szövege, valamint a hajózási idők és távolságok alapján egy időrendi modell állítható össze; ez 181 nap eseményeit foglalja magában. A két megszakítás: a Kirkénél eltöltött 1 év és a Kalüpszónál eltöltött 7 év (amelyek pontos időtartamát információ hiányában nem lehet ellenőrizni) fölveti a kérdést: vajon az általam azonosított útvonal egyetlen hajóút volt-e, vagy három hajóút művészi összefűzésébõl keletkezett? Vass Tibor”   (Forrás: eredeti letöltés: http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2001/0142/07.html; ismételt keresés alapján: http://docplayer.hu/7296313-Vass-tibor-1-foldrajzi-konferencia-szeged-2001.html, forrásvizsgálat 2016.09.14.) 5. Hány nap alatt hajózta végig Vass Tibor Odüsszeusz útvonalát? Milyen kérdést tett fel önmagának? 4. Igazolja, hogy az Odüsszeia már az ókori görög polgárosodó kor eposza, majd jellemezze e kor hőstípusát, embereszményét, Odüsszeuszt! A feladatot a vázlat kitöltésével, a feltett kérdések megválaszolásával oldja meg!

4-5 mondatban alkosson véleményt az utazásról általában! Az Íliász az arisztokrata kor, az Odüsszeia a polgárosodó kor értékeit tükrözi Az Odüsszeia a távolság eposza, az utazásé → fele robinzonád (1-12. ének) a) Sorolja fel, merre járt a háború befejezése után hazatérni kívánó főhős!   b) Az utazás kalandok sokaságát is magával hozza. Válassza ki az Ön számára legérdekesebb kalandot! Indokolja választását, majd készítsen 8-10 pontba tömörített kulcsszavas vázlatot! 4-5 mondatban alkosson véleményt az utazásról általában! Az Odüsszeia a hazatérés eposza → fele családi történet (13-24. ének) A polgári világ két alapértéke jelenik meg a műben: honvágy és a kalandvágy + a fékezhetetlen tudásszomj Hozzon konkrét példát mindháromra! Képek forrása: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=cologne53&pid=138209, letöltés: 206.09.21.