Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Rubik László 5/c

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Rubik László 5/c"— Előadás másolata:

1 Készítette: Rubik László 5/c
Szent Miklós Készítette: Rubik László 5/c

2 „Miklós püspök egykor régen, segített a szegény népen
„Miklós püspök egykor régen, segített a szegény népen. Őt dícsérte koldus, árva, Emlékezzünk jóságára.”

3 Élete Született 270 március 15-én Patarán (Törökország);
Miután árva lett, bátyjához költözött egy kolostorba; Szüleitől nagy vagyont örökölt, amelyet szétosztott a szegények között; A Sion kolostor apátja lett Myra közelében; Meghalt 343-ban, 73 évesen.

4 Ereklyéi A XI. század végén itáliai kereskedők, mivel flottájuk nagy része odaveszett a viharokban, azt gondolták, Szent Miklós, védőszentjük elpártolt tőlük, ezért kalózokkal feltörették sírját, csontjait ellopatták és ereklyeként Bariba vitték. A törökök és olaszok között most is vita van a csontok visszaszállításáról.

5 Szent Miklós szobra Bariban

6 Legendái 1. A három lány kiházasítása
Egy szegény embernek három lánya volt, akiket hozomány nélkül nem tudott férjhez adni. Így az várt rájuk, hogy hajadonok maradnak és utcanők legyenek. Miklós egy arannyal telt erszényt dobott be a szegény ember ablakán, aki legidősebb leányát így már férjhez tudta adni. A következő években így tett a másik két lánnyal is, a harmadik évben azonban az apa megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartozik köszönettel.

7 A három lány kiházasítása

8 Legendái 2. A vihar lecsendesítése Szent Miklós Jeruzsálembe ment zarándokútra. Vihar kerekedett és a mellettük haladó hajónak elszabadult az orrvitorlája. A háromfős legénységből kettőt a vihar a vízbe sodort. Miklós kimentette a két fuldoklót, majd az árbochoz kötötte őket a köpenye övével. Ezt követően egyenesbe hozta a hajót, letérdelt és hálaimát mondott Istennek. Amikor a hajósok a myrai templomban hálaimát mondtak megmenekülésükért, megismerték Miklóst, megköszönték neki a segítséget, s visszaadták neki a köpenye övét, amit szent ereklyeként hordtak magukkal. A viharba keveredett hajósok az óta vészhelyzetben Szent Miklóshoz imádkoznak.

9 A tengeri vihar lecsendesítése

10 A mai Mikulás ünnep A magyar Mikulás elnevezés a Miklós név cseh fordításából ered. A december 6-ai ajándékozás szokása csak a 19. század közepén érkezett Magyarországra. Nem igaz, hogy a Mikulás külsejét (kövérkés, piros ruhás, jókedvű idős apóka) a Coca-Colát gyártó cég találta ki 1931-ben. Régi gyermekkönyvek oldalain (az 1920-as évekből) ugyanis már ennél korábban is találhatunk nagyon hasonló rajzokat, grafikákat a Mikulásról. Napjainkban a Mikulás minden december 5-én éjszaka a kéményen keresztül érkezik a gyerekekhez és ajándékcsomagot (csokoládét, szaloncukrot, mogyorót) hoz nekik.

11 A Mikulás megajándékozza a gyerekeket


Letölteni ppt "Készítette: Rubik László 5/c"

Hasonló előadás


Google Hirdetések