Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pécs törökkori emlékei Bianka

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pécs törökkori emlékei Bianka"— Előadás másolata:

1 Pécs törökkori emlékei Bianka

2 Jakováli Hasszán pasa dzsámija, 16. sz
Jakováli Hasszán pasa dzsámija, 16. sz. második fele, ma török történeti és művészeti múzeum

3 A dzsámi mögött, a minaretnél van négy török sír.

4 Gázi Kászim pasa dzsámija, 16. sz
Gázi Kászim pasa dzsámija, 16. sz. második fele (1766-ban a jezsuiták lebontották minaréját), a legnagyobb a Magyarországon megmaradt török épületek között, ma a Belvárosi plébániatemplomnak ad otthont, megőrizve az iszlám építészet jellegzetességeit.

5 Memi pasa fürdője, 16. sz. második fele, 100 évvel ezelőtt még állt
 Memi pasa fürdője, 16. sz. második fele, 100 évvel ezelőtt még állt. A feltárt maradványaiban fürdőmúzeumot rendeztek be.  Pécs, Ferencesek u. 35. 

6 Idrisz Baba türbéje, török síremlék, 1591 Pécs, Nyár u. 8.

7 Pécsett a Xavér utca mellett a Gyermekkórház alatti lépcsősor mellett fakadt egykoron a bővizű forrás. Ma azonban már csak a terméskő falazat látható a régi kifolyó csonkkal. 

8 További török kori emlékek:
·   Török kút és rituális mosdó (Kerlejela, Idrisz Baba kútja), 1935-ben falazott forrásfoglalattal  Pécs, Rókus hegy Idrisz Baba türbéjének közelében áll. Az átépített kútház török formájú ugyan, de eredeti török részlete nincs. Kérdés, hogy valóban török építmény-e? ·    Tettyei derviskolostor A Tettye utcán át közelíthető meg, a pécsiek kedvelt kiránduló helye a Mecsek oldalában. Hatalmas, részben emeletmagasságban álló főfalakat találunk itt. Az épület 1830-ban még lakható volt. Eredetileg Szathmáry György pécsi püspök között épült reneszánsz palotája állt ezen a helyen, melyet a törökök átalakítottak bektási rendű kolostorrá. A Tettye elnevezés egyébként a török „tekke” (= derviskolostor) szó megfelelője.

9 · Székesegyház Dóm téren
·    Székesegyház Dóm téren. A törökök a négytornyú székesegyházat török templommá alakították, ez volt a Szulejmán dzsámi. Az 1840-es években még belsejében láthatók voltak török és perzsa feliratok, melyek elpusztultak. Csak egy emléktáblát találunk a délnyugati toronyban, mely szerint Ahmed belgrádi aga 1631-ben kijavíttatta a villámcsapás okozta sérüléseket. ·    Ágoston téri templom A templom déli falában szamárhátíves záródású ablaknyílások kerültek elő. A városfalakon kívül álló épület helyén talán már a középkorban is templom állt s ezt építették át a törökök dzsámivá. A török, kiűzése után, 1712-ben az Ágoston rendiek építettek itt plébániatemplomot a török maradványok felhasználásával.

10 · Ferhád pasa dzsámi A Kazinczy u. 4. sz
·    Ferhád pasa dzsámi A Kazinczy u. 4. sz. ház padlásán egy török falrészlet az egyetlen maradványa. ·    Pécs, török kút,  Kálvária u. 23. sz. ház falában, egyszerű kőkeretben. Csorgókút. Sok hasonló volt egykor a városban, de azok mind elpusztultak. ·    Pécs, török házrész, Káptalan u. 2.  A középkori eredetű épületet a törökök némileg átépítették. A helyreállítás során török kőkereszt részletek, és vörös festés nyomával, illetve stilizált piros tulipános konzolok kerültek elő.

11 · Hotel Tourist, Ferencesek u. 35
·    Hotel Tourist, Ferencesek u. 35.  Az egykori ferences kolostor helyén a török korban több épület állt, így Memi pasa medreszéje (= főiskola), Szolimán aga lakóházai, odébb Memi pasa kupolás fürdője, melyet 1880-ban bontottak le. A nyugati homlokzaton látható 3 török ablakrács a felsorolt épületek valamelyikéből való. A kolostor melletti ferences templom volt egykor a Memi pasa dzsámi. A török építészeti maradványokat itt valószínűleg vakolat takarja és átépítések.


Letölteni ppt "Pécs törökkori emlékei Bianka"

Hasonló előadás


Google Hirdetések