Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1Transzplantációs Alapítvány

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1Transzplantációs Alapítvány"— Előadás másolata:

1 1Transzplantációs Alapítvány
VÁRÓLISTÁN LÉVŐ MŰVESE KEZELT BETEGEK VISZONYULÁSA AZ ÉLŐDONOROS TRANSZPLANTÁCIÓHOZ 1Szalamanov Georginé 2Szendy Béla – 1Feszt Tímea 1Transzplantációs Alapítvány 2Szendy and Szendy

2 Célkitűzés Ma a világon több mint egy millió embert tartanak életben a dialízis valamely fajtájával, és a kezelt vesebetegek száma világszerte évről-évre emelkedik. Egyre nagyobb jelentőséget kapnak az élődonorból történő szervátültetések még azon országokban is, ahol a cadaver donorok száma lényegesen több mint hazánkban. Fontos célkitűzésünk volt annak megismerése, hogy Magyarországon a krónikus vesebetegek, a művese kezeltek hogyan vélekednek az élődonoros veseátültetésről, ezáltal fényt deríteni arra, miért olyan kirívóan alacsony Magyarországon az élődonoros veseátültetések száma.

3 Veseátültetés – 2005. Összes: Élődonor: Európai Unió: 16776 2216
USA:

4 Veseátültetés – 2005. % Európai Unió: 4,9% ,7% USA: ,0 % ,8%

5 A minta jellege és a mintavétel módszere:
Az „Élődonoros vesetranszplantáció” c. 40 perces filmet VHS és DVD formában az év első felében átadtuk mindazon betegeknek, akik transzplantációs várólistán vannak. Jelen elemzéssel a művese kezelt betegek azon csoportjának véleményét gyűjtöttük csokorba, akik látták a filmet, és készek önkéntes alapon, a személyiségi jogok maximális betartása mellett nyilatkozni. 200 kiosztott kérdőívből 95 érkezett vissza, amelyből 93 volt értékelhető. Ez a 47%-os visszaérkezési arány kedvezőnek tekinthető.

6 A válaszadók demográfiai adatai I.
Nem szerinti megoszlás n = 92 Életkor szerinti megoszlás Átlagéletkor: 49,8 év n = 93

7 A válaszadók demográfiai adatai II.
Lakóhely n = 93 Iskolai végzettség n = 92 n = 93

8 A válaszadók családi állapota és a szülői háttér
n = 93 Élnek-e a szülők? n = 93

9 Mióta járnak dialízisre?
Átlagosan 4,04 év óta n = 92

10 Kivel nézték a filmet? n = 91
A válaszadók közel 2/3-a él házastársi kapcsolatban, mégis 1/3-uk egyedül nézte végig a filmet. A 40 év alattiak több mint a fele egyedül, míg az idősebbek, az 50 év felettiek több mint a fele családjával nézte meg. A mással látott kategória a betegtársakkal (5 fő), mint „sorstársakkal” való közös filmnézést jelentette.

11 Felmerült-e a válaszadókban az élődonoros veseátültetés gondolata?
A film megnézése előtt n = 93 A film megnézése után a NEM-mel válaszolók közül n = 60

12 A filmmel kapcsolatban tett lépések
A film megtekintése előtt: Vizsgálatok, orvosi konzultáció: 11 fő, Beszélgettünk róla: 4 fő, Nem intéztünk még semmit: 9 fő, Betegség miatt nem került rá sor: 7 fő, Már volt élődonoros veseátültetése: 3 fő, Vércsoport miatt kizárt: 2 fő, A donorjelölt szellemi fogyatékos : 1 fő. A film megtekintését követően: Az orvosi vizsgálatokig jutottak el: 2 fő, Nem tettek még semmit ezzel kapcsolatban: 3 fő, A film hatására tesz lépéseket: 1 fő, További információra lenne szükségük: 1 fő, Külföldön pénzért lehet hozzájutni élő donorhoz: 1 fő.

13 Részletes vélemények a filmről

14 Miért zárkóznak el az élődonoros veseátültetéstől?

15 A film összegző vélemények szerinti megoszlása:

16 Összefoglalás Az átlagos tetszésindex 4,2, tehát a film általános fogadtatása nagyon kedvezőnek tekinthető. Összegzésként levonható az a következtetés, hogy a film hatására a 93 válaszadóból 8 fő véleménye negatív attitűdről pozitívra változott, vagyis lépéseket tettek, illetve határoztak el az élődonoros veseátültetés érdekében.


Letölteni ppt "1Transzplantációs Alapítvány"

Hasonló előadás


Google Hirdetések