Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GÖRÖG MITOLÓGIA Pygmalion

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GÖRÖG MITOLÓGIA Pygmalion"— Előadás másolata:

1 GÖRÖG MITOLÓGIA Pygmalion

2 Tudásvár http://www.literatura.hu/lexikon/mitosz/pygmalion.htm

3 1. Feladat Mi a Pygmalion – effektus?

4 2. Feladat Mitológiai totó
Kérdés 1. 2. X. 1.Ki volt Pygmalion? krétai királyfi Kypros királya athéni államférfi 2. Miből készült a szeretett szobor? agyagból bronzból elefántcsontból 3.Kypros népe nagy pompával ülte meg. Dionüszosz ünnepe Pallasz Athéné ünnepe Aphrodité istennő ünnepe 4.Az oltár előtt mit áldoztak? Hét ifjút és hét leányt. Aranyozott szarvú, fehér nyakú teheneket. Aranygyapjas bárányokat. 5.Mit kért a szobrász az istennőtől? Legyen a hitvese elefántcsonthoz hasonló. Legyen gazdagabb a házasuláshoz. Váljon ő is kővé. 7.Mi volt a jele az isteni segítség kinyilatkoztatásnak? Háromszor fellobbanó áldozati tűz. Hatalmas mennydörgés. Szivárványos ég. 8.Pygmalion és Galatea fia Athos Paphos Aramisz

5 3. Feladat Írj egy rövid tudósítást Pygmalion története alapján!

6 4. Feladat Gyűjts 8 db Pygmalion ábrázolást és illeszd be a szöveddobozba! (Például festmények, szobrok, film- és színházplakátok)

7 5. Feladat Játék és muzsika
1. Melyik zenei korszakhoz köthetőek a fenti részletek? ______________________________________ 2. Ki a zeneszerző ? Mi a mű címe és műfaja? ___________________: _________________ ____________ 3. Sorold fel, milyen jellegzetes hangszereket alkalmazott a zeneszerző a nyitányhoz! ________________________________________________________ 4. Melyik istennő segítségének köszönheti a főhős a leendő párját? ______________________________________________________

8 6. Feladat Ha a kitalált nevek első kezdőbetűit öszeolvasod, kivéve a 8. meghatározásét, ahol az 5. betűre lesz szükséged, kiderül, miből készítette Pygmalion a szobrot, amibe beleszeretett. 1. Odüsszeusz hű kondása:   2. Emberevő óriások:   3. Khaosz fia, az örök sötétség megtestesítője:   4.A gyógyítás istene:   5.A szelek királya:   6.Vízitündérek:   7.Kisebb tengeristen, Poszeidon parancsinak kihirdetője:   8.Europé innen származik:   9.Zeusz mellékneve:Megmentő: 10.Sziget,Kalüpszó nimfa lakhelye: 11.Tantalosz kevély lánya: 12.Dionüsszosz híveinek díszes botja:

9 7. Feladat Melyik színházban mutatták be március 12-én a Pygmaliont
7. Feladat Melyik színházban mutatták be március 12-én a Pygmaliont? Egészítsd ki a mondatot ! A műből ban film készült, forgatókönyvét a 82 éves írta (Oscar-díjat kapott rá), s ebből azután néhány filmszerű részletet átvett a darab 1941-es kiadásába. A Pygmalion alapján írta 1955-ben Alan J. Lerner a c. musical szövegét, amelyből nagy sikerű zenés film is készült.

10 A Görög mitológia feladatsorozat végéhez értél.
Reméljük tetszettek a feladatok és sok új ismeretre tettél szert! Leadási határidő: Eredményhirdetés: Április Április 11. .


Letölteni ppt "GÖRÖG MITOLÓGIA Pygmalion"

Hasonló előadás


Google Hirdetések