Története és lefolyása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MATARKA és az egyedi azonosítók, különös tekintettel a szerzőkre Burmeister Erzsébet, Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár Múzeum Networkshop konferencia,
Advertisements

Előadó: Somlai Szilárd munkabiztonsági szakelőadó Munkavédelmi érdekképviselet X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSÉIG Konferencia.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
VIZSGAFELADATOK PMMIK, MÁJUS 26. LETÖLTHETŐ:hr2.pte.hu/vizsgappt.
Készítette:Szabó Viktor 11.c június 7-én született Pozsonyban. Kiskorától érdekelte a természettudomány. Apja kívánságának engedve borkémiát hallgatott.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Előadó: Bali Kornél Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása.
1. 2 káros tartalmak típusai és előfordulásuk a gyerekek védelmét biztosító szabályok, a felelősség kérdése a korhatár-kategóriák megítélése, a besorolás.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
A középkori egyház Tk. 22..
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Készítette: Rubik László 5/c
1Transzplantációs Alapítvány
Pályaválasztási tanácsadás
Résztvevői létszám Év Létszám Összesen: 2110 Budapest Regionális 456
Toscanelli világtérképe és a karavellák
2015. évi, Víz Világnapi „IX. FOTÓPOSZTER PÁLYÁZAT A VÍZRŐL”
Természeti erőforrások
Részvétel és pártszimpátia Sik Endre – Szeitl Blanka (TÁRKI) Parlamenti választások és politikai előrejelzés VI március Politikatörténti Intézet.
Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy.
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
3 hely a világon, ahol a nők parancsolnak
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
IDEGEN HATALMAK ÁRNYÉKÁBAN
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
Hősök tere Milleniumi Emlékmű.
SZABAD AKARAT Arany Viktor.
A évi, „X. FOTÓPOSZTER A VÍZRŐL” pályázat rövid értékelése
Elektronikus számlázás
Környezeti teljesítményértékelés
Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében.
A korai Egyház Az első közösségek.
Liliom.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Teljes visszalépéses elemzés
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Nap és/vagy szél energia
Annex I: Examples of national methodologies for assessment of historical drought 2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16. Molnár Péter.
Középkor története 7. osztály
Hosszúidejű Spektrogram mérés az ELQ 35 - el
A minőségellenőrzést támogató program bemutatása, Kérdőívek értékelése
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
A CSOPORTMUKA VÁZLATOS FOLYAMATA ÁLTALÁNOS CSOPORTTERVEZÉSI MODELL
A római államtörténet korszakai
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Hosszúidejű Spektrogram mérés az ELQ 30A+ - al
Helyi bíráló bizottság tagjainak megválasztása clld community led local development
A 2010-es év egy szőlősgazda szemével.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Az „Egyetlen PPG” vagyunk
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
Algoritmusok.
Név: Pókó Róbert Neptun: OYJPVP
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

Története és lefolyása Pápaválasztás Története és lefolyása

A pápaválasztás története I. Kezdetben Róma püspökét a római hívek, a római klérus és a Róma környéki püspökök választották. Később ez annyiban változott, hogy a klérus és az előkelő hívek választottak, a nép pedig jóváhagyta a választást. A választásba a IV. századtól kezdődően egyre inkább bele kívántak szólni a „világi hatalmak” is (bizánci császár, frank uralkodók, stb.

A pápaválasztás története II. A IX-XI. századokban a pápát csak császári beleegyezés után iktatták be. A XI. sz. közepén lett a bíborosok feladata az új pápa megválasztása (a császár megerősítési, a római nép és klérus utólagos jóváhagyási jogot kapott). A XII. századtól a választás kizárólag a bíborosok tiszte, amit a XIII. századtól kezdődően a konklávé keretein belül gyakorolnak. Egyes világi uralkodók – a kánonjog által szabályozott – vétójoggal rendelkeztek. (Ezt utolsóként Ferenc József gyakorolta 1903-ban.)

A pápaválasztás menete I. A pápát a 80 évnél nem idősebb bíborosok választják (számuk nem haladhatja meg a 120-at. A konklávé az apostoli szék megüresedését követően 15 (ha nem érkezett meg minden választó bíboros, legfeljebb 20) nappal ül össze. Ha az összes választó megérkezett, korábban is kezdődhet a konlávé.

A pápaválasztás menete II. A pápaválasztás helyszínei: A konklávé idején a bíborosok a Szent Márta Házban laknak. A szavazások helyszíne a Sixtus-kápolna.

A pápaválasztás menete III. Az új pápa megválasztásához 2/3-os többség szükséges. Korábban „közfelkiáltással” vagy egy kisebb csoport döntésébe beleegyezve is választhattak a bíborosok (ezeket a lehetőségeket II. János Pál törölte el). A szavazás lefolyása: Amíg el nem érik a 2/3-ot, minden 7. szavazás után egy nap pihenőt tartanak. 3-szor 7 szavazás után már csak a két legtöbb szavazatot kapott bíborosra lehet szavazni (ők maguk nem szavaznak).

A pápaválasztás menete IV. A szavazócédulákat minden nap 2-szer elégetik: innen a fekete vagy fehér füst, amely a választás eredménytelenségét vagy sikerét jelzi. Amennyiben a megválasztott elfogadja a megbízást, nevet választ és rögtön Róma püspöke lesz (nem csak a „beiktatás” után).