Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Foglalkoztatási és Szociális Hivatal"— Előadás másolata:

1 Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Sajtótájékoztató 2008. július 7.

2 A munkaerő-piaci helyzet alakulása az ÁFSZ legfrissebb adatai alapján

3 68,5 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek júniusban
Júniusban új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, számuk az előző hónaphoz képest jelentősen (29,3%-kal) emelkedett. Az előző hónapról maradt betöltetlen álláshelyekkel együtt összesen 68,5 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek. Ebből a hónap végén 30,7 ezer maradt betöltetlen.

4 A legtöbb új állást a nem anyagi szolgáltatások területén kínálták a munkáltatók
A bejelentett állások 63,2%-a nem támogatott álláshelyre vonatkozott, valamivel több, mint harmadukhoz igényeltek a munkáltatók támogatást, ám ezen arányokban jelentős különbségek mutatkoznak régiónként. A legtöbb új állást (47,7%) a nem anyagi szolgáltatások területén, valamint a feldolgozóiparban (24,8%) kínálták a munkáltatók.

5 Júniusban tovább mérséklődött a nyilvántartott álláskeresők száma
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein június végén összesen 415,6 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez az előző hónaphoz képest 8,9 ezer fős csökkenést, az egy évvel korábbihoz képest 12,9 ezer fős növekedést mutat. Míg májushoz képest minden régióban csökkent az álláskeresők száma, egy év távlatában csak Nyugat-Dunántúlon és Budapesten regisztrálhatunk csökkenést.

6 A pályakezdők száma júniusban „már” stagnált a megelőző hónaphoz viszonyítva
A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők létszáma a júniusi zárónapon 36,2 ezer fő volt, csaknem ugyanannyi, mint május végén, s 5,3%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Pozitívum, hogy egy év alatt jelentősen, 14,9%-kal csökkent a diplomás pályakezdők száma.

7 Júniusban megállt a nyilvántartásba belépők számának március óta tartó csökkenése
31,2%-kal többen léptek be a nyilvántartásba júniusban, mint az előző hónapban, s még nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal belépők száma.

8 A belépő pályakezdők száma egy hónap alatt a duplájára emelkedett
A belépő pályakezdők között a megelőző hónaphoz képest a szakmunkásképzőt és a középiskolákat végzettek aránya emelkedett jelentősen, mely az iskolaév végével van összefüggésben.

9 A területi különbségek továbbra is jelentősek

10 Tovább nőtt az aktív munkaerő-piaci programokban résztvevők száma áprilisban
73,9 ezer fő vett részt áprilisban valamilyen aktív foglalkoztatáspolitikai eszközben, amely létszám 10,2%-kal haladja meg a márciusi létszámot. Áprilisban a legtöbben bér- és járulék jellegű támogatásokban vettek részt (27,8 ezer fő), majd a munkaerő-piaci képzésekben (17,8 ezer fő) és a közhasznú munkavégzésben (16,1 ezer fő) volt a legtöbb résztvevő.

11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Foglalkoztatási és Szociális Hivatal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések