Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy."— Előadás másolata:

1 Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy a gyártósor megfelelő részéhez, és egy kézi műszerrel megméri az ott lévő gyártott alkatrészeket. Kísérletesen szeretnék vizsgálni azt, hogy a gyártott alkatrészek ellenállása mennyire ingadozik. Olyan kiegyensúlyozott tervet szeretnének készíteni, amiben 3 gyártósor és 6 munkás (az üzemben dolgozó sok közül kiválasztott) szerepel, és minden egyes munkás 30 alkatrész ellenállását méri meg összesen (minden munkás minden alkatrészt csak egyszer mér meg, ugyanazt az alkatrészt nem méri meg két különböző munkás). a) Hogyan kell a kísérleteket végezni ahhoz, hogy az eredményeket keresztosztályozásos modellben lehessen elemezni? Összesen hány alkatrész ellenállását mérték meg a kísérletben a munkások?

2 Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy a gyártósor megfelelő részéhez, és egy kézi műszerrel megméri az ott lévő gyártott alkatrészeket. Kísérletesen szeretnék vizsgálni azt, hogy a gyártott alkatrészek ellenállása mennyire ingadozik. Olyan kiegyensúlyozott tervet szeretnének készíteni, amiben 3 gyártósor és 6 munkás (az üzemben dolgozó sok közül kiválasztott) szerepel, és minden egyes munkás 30 alkatrész ellenállását méri meg összesen (minden munkás minden alkatrészt csak egyszer mér meg, ugyanazt az alkatrészt nem méri meg két különböző munkás). b) Döntsük el a faktorokról, hogy véletlen vagy rögzített jellegűek, választásunkat indokoljuk!

3 c) Írjuk fel a modellt és a nullhipotéziseket!
Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy a gyártósor megfelelő részéhez, és egy kézi műszerrel megméri az ott lévő gyártott alkatrészeket. Kísérletesen szeretnék vizsgálni azt, hogy a gyártott alkatrészek ellenállása mennyire ingadozik. Olyan kiegyensúlyozott tervet szeretnének készíteni, amiben 3 gyártósor és 6 munkás (az üzemben dolgozó sok közül kiválasztott) szerepel, és minden egyes munkás 30 alkatrész ellenállását méri meg összesen (minden munkás minden alkatrészt csak egyszer mér meg, ugyanazt az alkatrészt nem méri meg két különböző munkás). c) Írjuk fel a modellt és a nullhipotéziseket!

4 Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy a gyártósor megfelelő részéhez, és egy kézi műszerrel megméri az ott lévő gyártott alkatrészeket. Kísérletesen szeretnék vizsgálni azt, hogy a gyártott alkatrészek ellenállása mennyire ingadozik. Olyan kiegyensúlyozott tervet szeretnének készíteni, amiben 3 gyártósor és 6 munkás (az üzemben dolgozó sok közül kiválasztott) szerepel, és minden egyes munkás 30 alkatrész ellenállását méri meg összesen (minden munkás minden alkatrészt csak egyszer mér meg, ugyanazt az alkatrészt nem méri meg két különböző munkás). d) Az elemzés során a gyártósor hatására p = 0,007 adódott. Mekkora a valószínűsége, hogy másodfajú hibát követünk el ilyenkor?

5 Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy a gyártósor megfelelő részéhez, és egy kézi műszerrel megméri az ott lévő gyártott alkatrészeket. Kísérletesen szeretnék vizsgálni azt, hogy a gyártott alkatrészek ellenállása mennyire ingadozik. Olyan kiegyensúlyozott tervet szeretnének készíteni, amiben 3 gyártósor és 6 munkás (az üzemben dolgozó sok közül kiválasztott) szerepel, és minden egyes munkás 30 alkatrész ellenállását méri meg összesen (minden munkás minden alkatrészt csak egyszer mér meg, ugyanazt az alkatrészt nem méri meg két különböző munkás). e) Mit kellene a kísérletben megváltoztatni ahhoz, hogy a kapott adatokat hierarchikus modellben lehessen elemezni?

6 Kísérleteket végeztek egy folyamatban, ennek során a C véletlen faktor n = 6 szintjét kombinálták a K rögzített faktor m szintjével, minden kombinációban p = 3 ismétlést végeztek. a) Írjuk fel a modellt és a nullhipotéziseket! b) Írjuk be a hiányzó számokat a táblázatba! c) Döntsünk a nullhipotézisekről! d) Adjunk becslést a modellben lévő ingadozásforrások varianciájára! Mekkora a folyamat ingadozáshoz tartozó variancia?

7 Egy kísérletben arra voltak kíváncsiak, hogy a nyulak vércukorszintjét mennyire befolyásolja az, hogy a különböző gazdik hogyan bánnak velük. A kísérletben 4 nyulat tartó személy vett részt, nekik adták oda a véletlenszerűen sorsolt, fejenként 3-3 „tesztnyulat”, amiket 2 hétig kellett tartaniuk. A 2 hét letelte után minden „tesztnyúltól” két vérmintát vettek a kutatók, és megmérték a vércukorszintet. a) Miért fontos az, hogy a vizsgálatot „tesztnyulak” segítségével végezték, és nem a gazdik saját nyulainak vércukorszintjét mérték le?

8 Egy kísérletben arra voltak kíváncsiak, hogy a nyulak vércukorszintjét mennyire befolyásolja az, hogy a különböző gazdik hogyan bánnak velük. A kísérletben 4 nyulat tartó személy vett részt, nekik adták oda a véletlenszerűen sorsolt, fejenként 3-3 „tesztnyulat”, amiket 2 hétig kellett tartaniuk. A 2 hét letelte után minden „tesztnyúltól” két vérmintát vettek a kutatók, és megmérték a vércukorszintet. b) Mik a faktorok? Döntsük el, hogy véletlen vagy rögzíett jellegűek-e az egyes faktorok! Választásunkat indokoljuk!

9 Egy kísérletben arra voltak kíváncsiak, hogy a nyulak vércukorszintjét mennyire befolyásolja az, hogy a különböző gazdik hogyan bánnak velük. A kísérletben 4 nyulat tartó személy vett részt, nekik adták oda a véletlenszerűen sorsolt, fejenként 3-3 „tesztnyulat”, amiket 2 hétig kellett tartaniuk. A 2 hét letelte után minden „tesztnyúltól” két vérmintát vettek a kutatók, és megmérték a vércukorszintet. c) Ismerjük fel a modellt! (Az egyenletet is írjuk fel!) Választásunkat indokoljuk!

10 Egy kísérletben arra voltak kíváncsiak, hogy a nyulak vércukorszintjét mennyire befolyásolja az, hogy a különböző gazdik hogyan bánnak velük. A kísérletben 4 nyulat tartó személy vett részt, nekik adták oda a véletlenszerűen sorsolt, fejenként 3-3 „tesztnyulat”, amiket 2 hétig kellett tartaniuk. A 2 hét letelte után minden „tesztnyúltól” két vérmintát vettek a kutatók, és megmérték a vércukorszintet. d) Mi változna a modellben akkor, ha a nyulaktól nem 2, hanem csak 1 vérmintát vennének a kutatók?

11 Rajzoljunk olyan reziduumábrákat, amiről a következő következtetéseket lehet levonni! (Ne felejtsük el megjelölni, hogy a tengelyeken mit ábrázoltunk!) a) Nem konstans a variancia, mert a várható érték növekedésével az is nő. b) A napi adatokat vizsgálva dél körül a mért értékek pozitív irányba tolódtak el. c) Az egy faktor szerinti ANOVA-nál a 3 szintes faktor mindhárom szintjén azonos a variancia. d) A méréseket 4 mérőeszközzel végezték (ez nem faktor!), a 2. eszköznek nagy pozitív rendszeres hibája van a másik 3-hoz képest. e) A hibák egyazon normális eloszlásból származnak.


Letölteni ppt "Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések