Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Foglalkoztatási és Szociális Hivatal"— Előadás másolata:

1 Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Sajtótájékoztató 2008. június 12.

2 A munkaerő-piaci helyzet alakulása az ÁFSZ legfrissebb adatai alapján

3 60,5 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek májusban
Májusban új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, az előző hónapról maradt betöltetlen álláshelyekkel együtt így összesen 60,5 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek. Ebből a hónap végén 25,9 ezer maradt betöltetlen.

4 A legtöbb új állást a nem anyagi szolgáltatások területén kínálták a munkáltatók
A bejelentett állások 66,8%-a nem támogatott álláshelyre vonatkozott, s mintegy harmadukhoz igényeltek a munkáltatók támogatást, ám ezen arányokban jelentős különbségek mutatkoznak régiónként. A legtöbb új állást (42,5%) a nem anyagi szolgáltatások területén, valamint a feldolgozóiparban (24,2%) kínálták a munkáltatók.

5 Májusban tovább mérséklődött a nyilvántartott álláskeresők száma
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein május végén összesen 424,5 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez az előző hónaphoz képest 18,3 ezer fős csökkenést, az egy évvel korábbihoz képest 11,3 ezer fős növekedést mutat. Egy év alatt jelentősen csökkent a 25 évesnél fiatalabb álláskeresők száma, míg a szakképzetlen és a diplomás álláskeresők száma az átlagosnál némileg nagyobb mértékben bővült.

6 Az átlagosnál nagyobb mértékben csökkent a pályakezdők száma májusban
A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők létszáma a májusi zárónapon 36,3 ezer fő volt, 7,6%-kal alacsonyabb, mint április végén és 3,8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Pozitívum, hogy egy év alatt jelentősen, 13,3%-kal csökkent a diplomás pályakezdők száma.

7 Májusban csökkent a nyilvántartásba belépők, különösen az első alkalommal belépők száma
Valamelyest (2,4%-kal) kevesebben léptek be a nyilvántartásba májusban, mint az előző hónapban, de a belépők száma az előző évhez képest több mint 9%-kal nőtt.

8 A területi különbségek továbbra is jelentősek

9 Nőtt az aktív munkaerőpiaci programokban résztvevők száma márciusban
67,1 ezer fő vett részt márciusban valamilyen aktív foglalkoztatáspolitikai eszközben, amely létszám jelentősen, 31,1%-kal meghaladja a februári létszámot. A növekedés a szokásosan az év elejét követő felfutási időszakon túl annak köszönhető, hogy egyre többen vesznek részt a TÁMOP programban (Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért).

10 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Foglalkoztatási és Szociális Hivatal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések