Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szféra munkaerő-piaci lehetőségei, foglalkoztatási kapacitás növelése Ea: Tóth István.
Advertisements

Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Az egyszerűsített foglalkoztatás alapvető szabályai
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
általános tájékoztató
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló évi LXXX. törvény évi változásairól.
2014. évi Társadalombiztosítási jogszabály változások

Az egyszerűsített foglalkoztatás legfontosabb szabályai
8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
Az egyszerűsített foglalkoztatás alapvető szabályai
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
Szociális hozzájárulási adó
Társadalombiztosítási
NAV Tájékoztatási és Koordinációs Osztály
Az egyszerűsített foglalkoztatás megváltozott szabályai 2010
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott munkavállalók országos statisztikája, a továbbfejlesztés irányai Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
Amit a diákmunkáról tudni kell
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
A járulékfizetési kötelezettséget befolyásoló évközi változások Széll Zoltánné előadása.
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A munkaviszony megszüntetése
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása
A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI, GYAKORLATI KÉRDÉSEK
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
1 Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „ Az egyszerűsített foglalkoztatás április 1-től alkalmazandó szabályai” április 22.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve 1.Első TAJ igények 2.Külföldön létrejött biztosítás bejelentése 3.Alkalmazandó.
Könyvelői klub Bérkompenzáció Bérkompenzáció Magyar Közlöny: évi 157 száma 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet A munkabérek nettó értékének.
2015. évi változások Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó, kisadózó vállalkozók tételes adója, egyszerűsített foglalkoztatás.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
1 Az egyszerűsített foglalkoztatás alapvető szabályai április 22.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Katonáné Papp Ágnes főosztályvezető-helyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési.
Az első házasok kedvezménye
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
KATA változásai hatályos január 1.
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Széll Zoltánné előadása
Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015.
dr. Barta Beáta főosztályvezető-helyettes
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Előadás másolata:

Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai Készítette: Fodor Krisztina

Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony: Egyszerűsített foglalkoztatásra 2010. aug. 1-jétől a 2010. évi LXXV. törvény rendelkezései szerint létesíthető munkaviszony. Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony: Mezőgazdasági Turisztikai idénymunkára vagy Alkalmi munkára.

1.1 Munkáltató által alkalmi munkavállalóként foglalkoztatható személyek száma Egy naptári napon legfeljebb foglalkoztatott létszám nem haladhatja meg: Ha nincs főállású személy akkor az egy főt 1-től 5 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén 2 főt 6-tól 20 főig a 4 főt 20-nál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám 20%-át.

1.2 Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létrehozott munkaviszony A felek megállapodása alapján, a munkáltató 4. pont szerinti bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik. A munkaviszonyt szerződés megkötésével kell létesíteni, és azt legkésőbb a munka megkezdéséig kell írásba foglalni.

1.3 A következő esetekben nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony Akik között a Mt. szerint létesített munkaviszony áll fenn Köztisztviselők és közalkalmazottak alaptevékenységébe tartozó feladatai ellátására Harmadik országbeli állampolgárral

1.4 Egyéb korlátozás Az a munkáltató, aki a tárgyhónapban 300 ezer forint, vagy ezt meghaladó összegű adótartozást halmoz fel, az egyszerűsített foglalkoztatásra nem jogosult, míg ki nem egyenlítette tartozását.

2. Harmadik országbeli állampolgár egyszerűsített foglalkoztatásának feltételei Mezőgazdasági idénymunka Hatósági bizonyítvány TAJ- szám, adóazonosító jel

3. Az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés Mezőgazdasági idénymunka esetén 500 forint Turisztikai idénymunka esetén 500 forint Alkalmi munka esetén 1000 forint

3.1 A munkáltató mentesítése a közteher megfizetése alól Másik államban biztosított Másik államban fennálló biztosítást tanúsító igazolással rendelkezik. Pl.:

3.2 A közteher fizetés határideje A munkáltatónak a közteher-fizetési kötelezettségét a tárgyhónapot követő hónap 12-éig teljesítenie kell.

4. Bejelentési szabályok 4.1 bejelentés módja: Elektronikus úton (ügyfélkapu) Telefonos ügyfélszolgálaton

4.2 Milyen adatokat kell bejelenteni? Munkáltató adószámát, munkavállaló adóazonosító jelét és TAJ számát, egyszerűsített foglalkoztatás jellegét, munkaviszony napjainak számát, a munkavállaló egyezmény alapján másik tagállamban, ill. egyezményben részes másik államban biztosított és ezt igazolta.

4.3 A bejelentés határideje, az adatok módosítása A munkáltató a munkavégzés megkezdése előtt köteles bejelenteni. Bejelentés visszavonása és módosítása: Bejelentést követő 2 órán belül. Délelőtt 8 óráig, pl.

5. Bevallás Főszabályként a munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatással összefüggő bevallási kötelezettségét elektronikus úton havonta a 1008-as számú nyomtatványon, a tárgyhót követő hó 12. napjáig köteles teljesíteni.

6. Igazolás kiadása az adókötelezettségek teljesítéséhez A munkáltató bizonylatot köteles kiállítani, és a kifizetéskor átadni.

7. Egyéb előírások külföldi, A természetes személynek nem kell személyi jövedelemadó bevallást benyújtania, kivéve ha: külföldi, jövedelme meghaladja az adóévben a 840 ezer forintot más adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is volt.

7.1 A munkavállaló ellátásra való jogosultsága Az Efo.tv. szerinti foglalkotatása alapján nem minősül a Tbj. szerinti biztosítottnak. Nyugellátásra, beleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot.

7.2 START kártyára jogosultság Alkalmi munkára létesített jogviszony a START kártyára való jogosultságot nem zárja ki.

7.3 A munkáltató költségelszámolására vonatkozó korlátok Legkisebb munkabér és a garantált bérminimumról szóló jogszabályok alkalmazása. Szerződő felek díjazására nincs szabály. A minimálbér napi összegének kétszeresét nem haladhatja meg a fizetés.

Köszönöm a figyelmet! 