TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.
Advertisements

Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
Sportolás hatása szervezetünkre
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
Stressz.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A munkahely és a stressz
Mágnesterápiával az egészségünkért!
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Az emberi tanulás.
Mozgás, pihenés, egészség
A stressz szeminárium céljai:
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
A szomatikus marker feltevés
Tanulás tanítása Tanulásmódszertan
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
TÁMOP /A Önismeret, öndefiníció, önértékelés.
Nyugalom! Meditáljunk együtt A szorongás Normális, kóros Súlyos betegségeket kiindulópontja Betegségek is okozhatják Kémiai anyagok.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egészséges életmód és a stressz
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
VITAMINOK.
GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Készítette:Tóth Sándorné
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz egészségre gyakorolt hatása Készítette: Lisovszki Edit.
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS A férfi és női agy különbségei Mottó: „Férfi és nő, hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar- a férfi a nőt, a nő.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése AGRESSZIÓ.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A Johari-ablak.
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Miért vannak az iskolának szabályai?
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
AZ ÉLET TISZTELETE Popper Péter magyar pszichológus
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése DISZKRIMINÁCIÓ
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
I. Konfliktus értelmezése
Egészséges élet – egy életen át II.
Közösen a bántalmazás ellen
“Nincs semmi, ami oly mértékben pusztítaná a testet, mint az aggodalom, és ha valaki hisz Istenben, akkor szégyellheti magát, ha bármi miatt aggodalmaskodik.”
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

TANULÓK ÉS A STRESSZ

„A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

Selye János a „stressz” fogalma alatt a külső és belső nyomás által okozott feszültségi állapotot értette. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Mi a stressz?

Az, hogy kinek mi a stressz, számos dologtól függ: A személyes alkattól (frusztrációtűrő képesség, érzékenység) Hasonló szituációk során szerzett tapasztalatok váltakozásától Pillanatnyi, vagy folyamatos a stressz TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Kinek mi a stressz?

Beszélhetünk negatív és pozitív stressz-ről A negatív stessz káros, frusztráló és szenvedést jelent az embernek A pozitív stressz energiával tölt fel, növeli az életerőt és örömérzést okoz Az idegrendszer közepes izgalmi állapota egyenesen kívánatos a szervezet számára, Azaz optimális feszültségszinten teljesít az ember a legjobban. Emelt feszültségszint=hatékonyság drámai csökkenése (vizsgadrukk) TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A stressz nem mindig negatív

Fizikai tünetek: Vérnyomás növekedése Fejfájás, alvászavar Immunitás csökkenése Kimerültség, pszichoszomatikus megbetegedések TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az iskolai stressz tünetei:

Lelki tünetek: Félelemérzet, idegesség, nyugtalanság Bizonytalanság érzés, türelmetlenség Izgatottság, koncentrációs problémák Döntésképtelenség, alacsony önértékelés Apátia, depresszió TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az iskolai stressz tünetei:

Viselkedésben megnyilvánuló hatása: Diáknak nincs kedve iskolába menni Későn érkezik, elmarad az iskolából Csökken a teljesítőképesség Növekszik a balesetezés Zárkózottság, étvágytalanság Növekedhet a drogfogyasztás TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az iskolai stressz tünetei:

Sírás, sírógörcs Iskolakerülés, iskolafóbia Indulatkitörések Vádaskodások Kényszeresség Pszichoszomatikus megbetegedések (lelki bajok testi tünetekben; pl. torokszorítás, gyomorproblémák, izomgörcsök, érrendszeri betegedések…) TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A nem kívánt megküzdési stratégiák:

Zenehallgatás Éneklés (elnyomja a félelmet) Mozgás (vérkeringés felgyorsul) Társas kontaktus (séta, mozi, beszélgetés..) Nevetés (közvetlenül visszahat az agy „örömközpontjára”) Játékok, szituációs játékok (tanuljuk a helyes viselkedést) Pozitív álmodozás (stimulálja a jó közérzetet) TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Hasznos megküzdési stratégiák:

Kellő mennyiségű és minőségű pihenés Ápoljuk barátságainkat – kerüljük a magányt Tanuljunk meg egy relaxációs módszert Tanulás helyes megtervezése: – tananyag megértése => motiváció –Rangsor (könnyebbtől a nehezebb felé) –Figyelemkoncentráció (zavaró elemek kiiktatása) –Szünetek beiktatása (45 perc tanulás – 15 perc szünet) –Szünet alatt szellőztetni, mozogni, inni, édesség TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Néhány életmódbeli tanács:

–A rendszeres mozgás – mindennapi testnevelés óra - oldhatja a stresszt. –A RENDSZERES TANULÁS MAGABIZTOSABBÁ – EZÁLTAL STRESSZMENTESEBBÉ – TESZ!!! TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Néhány életmódbeli tanács:

Írd le, mi okoz számodra stresszt…..! Feladat megbeszélése! TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában FELADAT:

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!