Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni"— Előadás másolata:

1 Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni

2 Az élet tisztelete azt jelenti, hogy a születés és a halál végpontjai között úgy bánunk egymással, hogy érdemes legyen a világon élni. ~Popper Péter

3 “Az utakat sokáig nem érti meg az ember
“Az utakat sokáig nem érti meg az ember. Csak lépdel az utakon és másra gondol. Néha széles az egyik út, aszfaltos, néha rögös, barázdás, meredek. Az utakat sokáig csak alkalomnak tekintjük, lehetőségnek, melynek segítségével elmehetünk a hivatalba vagy kedvesünkhöz vagy a rikkanó tavaszierdőbe. Egy napon megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van: elvezetnek valahová. Nemcsak mi haladunk az utakon, az utak is haladnak velünk. Az utaknak céljuk van. Minden út összefut végül egyetlen közös célban. S akkor megállunk és csodálkozunk, tátott szájjal bámészkodunk, csodáljuk azt a rejtelmes rendet a sok út szövevényében, csodáljuk a sugárutak, országutak és ösvények sokaságát, melyeken áthaladva végül eljutottunk ugyanahhoz a célhoz. Igen, az utaknak értelmük van. De ezt csak az utolsó pillanatban értjük meg, közvetlenül a cél előtt.” (Márai Sándor: Ég és Föld – Az utak)

4 Az egészség fogalma Az Egészségügyi Világszervezet( World Health Organization, WHO ) az egészséget a következőképpen definiálja: „Az egészség a teljes testi,lelki és szociális jólét állapota és nem csupán a betegség és fogyatékosság hiánya.”

5 Az egészség dimenziói biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése, lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele, mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség, emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége, szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.

6 A betegség fogalma A betegség az élő szervezet életfolyamatainak abnormális állapota, az egészség ellentéte, a szervezet egyensúlyának felborulása. Emberek esetében betegségnek nevezhető a test vagy az elme olyan állapota, amely testi vagy lelki fájdalomban vagy valamely funkció rendellenes működésben nyilvánul meg. A betegség akadályozza az ember mindennapos tevékenységét és társas életben való részvételét.

7 Az egészségvédő viselkedés
Minden olyan viselkedés, amit a személy azzal a céllal végez, hogy védje, elősegítse, vagy fenntartsa az egészségét, függetlenül az általa észlelt egészségi állapottól és attól, hogy az adott viselkedése objektíven hatékony-e. ( Hamis, Guten)

8 A LELKI EGÉSZSÉGVÉDELEM
A teljes testi, lelki és szociális jólét állapotának elérése érdekében az egyén vagy csoport képes kell legyen megvalósítani célkitűzéseit, kielégíteni szükségleteit és vagy megváltoztatni környezetét, illetve megküzdeni azzal. Az egészség nem egyenlő a betegség hiányával!!!!

9 Mikor lehetünk jól? I, Szubjektív jóllét: 1,élettel való elégedettség
2,pozitív érzelem magas szintje 3,negatív érzelem alacsony szintje II. 1, optimizmus 2, aktív megküzdés 3, társas támasz

10 Pszichofitnesz

11

12

13

14


Letölteni ppt "Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni"

Hasonló előadás


Google Hirdetések