Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)"— Előadás másolata:

1 Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.

2 Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)

3 Óra vázlat Cél : megismerni az egyéni tanácsadás alapjait  A segítségnyújtás folyamatának a megértése  Önmagunk segítésre való felkészülése  A segítségre szorulók helyzetének leírása  Célok kitűzése és elérése  És a segítő kapcsolat befejezése által.

4 A tanácsadás meghatározása  A tanácsadás kapcsolat egy olyan valaki, aki segítséget keres személyes ügyeinek megoldásához és olyan másik valaki között, aki akar és képes is ebben segítségére lenni.

5 A tanácsadás négy terület 1. Segíteni fontos személyes döntések meghozatalában 2. Segíteni a krizis helyzettel való foglalkozásban 3. Segíteni magatartási zavar felszámolásában, megszüntetésében 4. Segíteni impulzusokat adni az egészséges lelki növekedéshez

6 A tanácsadás áttekintése: Célok 1. Segíteni a tanácsadásra szorulóknak abban, hogy problémáikat eredményesebben tudják kezelni és hatékonyabban legyenek képesek lehetőségeikkel élni. 2. Segíteni nekik abban, hogy jobban tudjanak maguknak segíteni.

7 A tanácsadás áttekintése: Célok Galáták 6:1-6 Testvéreim, ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagytok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel. De azért vigyázz magadra, hogy kísértésbe ne essél. Egymás terhét hordozzátok: és íy töltsétek be a Krisztus törvényét. Mert ha valaki azt gondolja, hogy ő valami, jóllehet semmi, megcsalja önmagát. Mindenki a saját tetteit vizsgálja meg, és akkor csakis a maga tetteivel dicsekedhet, és nem a máséval. Mert mindenki a maga terhét hordozza. Akit pedig az igére tanítanak, az minden javából részesítse tanítóját.”

8 A tanácsadás áttekintése: A probléma kezelésének folyamata 1. Kezdeti tudatosság 2. Sürgősség 3. Kezdeti helyreállításra vonatkozó erőfeszítések 4. A végső költségek 5. Mérlegelés 6. Ésszerű döntés 7. Ésszerű-érzelmi döntés

9 A tanácsadás áttekintése: A felkészült segítő model 1. Jelenlegi helyzet: mik okoznak gondot, vagy mik azok a problémák, amiken dolgozni szükséges? 2. Kívánatos helyzet: mire van szükségem vagy mit akarok tenni ahelyett mint amit most teszek? 3. Stratégiák: mit kell tennem ahhoz, hogy az legyen amit akarok vagy amire szükségem van? 4. Cselekvés: Hogyan fog ez történni?

10

11

12 Megértés: Mi normális?  Segíteni valakinek ehhez szükséges, hogy megértse mi egészséges és normális – az összehasonlítás követelménye szerint.  A “normális” kultúránként és helyzetről helyzetre változó tartalmú fogalom.  A Biblia kitűnő útmutató ahhoz, hogy megtanuljuk az egészséges és kívánatos életstílust.

13 Megértés: Mi abnormális?  Nem csupán az egészségnek és a jó közérzetnek a megértése szükséges, hanem annak is, hogy mit tekintünk abnormálisnak és valami miért az.  Az abnormális magába foglalhatja az olyan magatartásokat, mint a gátlásost, dolgokat amik megakadályozzák, hogy valaki dolgozhasson vagy élvezhesse az életet vagy jelentős eltérés lehet, torzulás a gondolkodásában vagy a kedélyállapotában, az emlékezeti működésében /intelligenciájában.

14 MI abnormális?  A normák megszegése  Bármi, ami nem átlagos  Személyes kényelmetlenség  Maladaptív viselkedés  Az ideálistól való eltérés  A bűn

15 Mi abnormális? Összefoglalás: az abnormalitást számos módon meghatározhatjuk. A személy boldogsága, viszonya a társadalmi normákhoz, és a nehézségekkel való megküzdése – valamint a társadalom képessége megküzdeni mindezekkel – ezek mind számba vehetők a meghatározáskor.

16 Melyek a hatékony segítő jellemvonásai és készségei? 1. Reális önértékelés és önismeret 2. Jó pszichológiai egészség 3. Érzékenység 4. Nyitott gondolkodás 5. Tárgyilagosság, elfogulatlanság 6. Hozzáértés 7. Hitelesség 8. Jó interperszonális készségek

17 Milyenek a hatékony segítő jellemvonásai és készségei? 9. Bölcsesség

18 A tanácsadás meghatározása  A tanácsadás kapcsolat egy valaki, aki segítséget keres személyes problémáinak a megoldásához és egy másik valaki között, aki akar is és tud is ebben neki segíteni.

19 Tanácsadás áttekintése: Célok 1. Segíteni a tanácsoltaknak abban, hogy eredményesebben tudják problémáikat kezelni és hatékonyabban tudjanak élni lehetőségeikkel. 2. Segíteni nekik hogy jobban tudjanak segíteni önmaguknak.

20 Befejezés  Kérdések és észrevételek?


Letölteni ppt "Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések