Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése"— Előadás másolata:

1 Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktus kezelési stratégiák

2 Konfliktus kezelési módszerek
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Konfliktus fogalma Hétköznapi konfliktusok Példák Konfliktus kezelési módszerek Elkerülő Versengő Alkalmazkodó Kompromisszum-kereső Problémamegoldó Áttekintés Egy összetett konfliktus, és annak kezelési lehetőségei

3 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A konfliktus fogalma A konfliktus a latin ‘confictus’ szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban az emberi összeütközés szinonimájaként használjuk. Ellentétes, vagy egymást kölcsönösen kizáró érzelmek, vágyak vagy késztetések egyidejű jelenléte.

4 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Konfliktus példák… A konfliktus nem csupán a tettlegességig fajuló összetűzéseket jelenti!

5 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Egészen más konfliktusok is vannak: pl. valaki befurakszik eléd a sorba,és megveszi az utolsó csokis csigát…

6 Kihívnak felelni, pedig nem is te beszéltél…
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Kihívnak felelni, pedig nem is te beszéltél…

7 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Megint letolnak, hogy rendetlen a szobád, és folyton csak a gép előtt ülsz…

8 Konfliktus kezelési stratégiák
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Nap mint nap találkozunk konfliktushelyzetekkel. Mit tehetünk ilyen helyzetekben? Konfliktus kezelési stratégiák

9 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A stratégia szó a görög stratēgos szóból ered, jelentése a háború megnyerésének művészete. A konfliktusmegoldási stratégiák alatt olyan magatartást, cselekvést és erre vonatkozó terveket értünk, amelyek célja a konfliktusok kezelése.

10 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Elkerülő: alacsony önérvényesítés, alacsony együttműködés jellemzi. (Nincs, vagy alacsony a nyeresége a helyzetben.)

11 Könnyen feladja céljait.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A konfliktushelyzetben nem keres megoldást, mintegy „kilép”, visszahúzódik a helyzetből. Könnyen feladja céljait. Teljes mértékű passzivitásával másokat is gátol abban, hogy valamilyen elfogadható megoldás születhessen. A konfliktus nem szűnik meg, csupán eltolódik időben. Elkerülő stratégia az, például, amikor nem mondjuk meg a férjünknek/feleségünknek hogy milyen sérelmek érnek bennünket a házasságban, e helyett fogjuk magunkat és új kapcsolat után nézünk.

12 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Versengő/önérvényesítő: magas önérvényesítés, alacsony együttműködés jellemzi. (Magas egyéni nyereségre törekszik.)

13 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Jellemzően önérvényesítő, domináns, a másik fél érdekeit, szempontjait nem veszi figyelembe. Kizárólag az érdekli, hogy a helyzetben ő győzzön, semmiképp ne veszítsen. A helyzetet úgy fogja fel, mint amelyben a saját nyeresége csak a másik vesztesége árán valósulhat meg. Sokféle formában megnyilvánulhat, például hatalomra törekvésben, fenyegetésben, érvelésben. Versengő stratégiát használunk például akkor, amikor egy bokszmérkőzésen arra törekszünk, hogy mi győzzünk!

14 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Alkalmazkodó/önalávető: alacsony önérvényesítés, magas együttműködés jellemzi. (Nyeresége a partnernek van.)

15 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Hagyja, hogy a helyzetben a másik fél szempontjai érvényesüljenek. Viselkedésükre jellemző, hogy a kapcsolat amelyben alkalmazkodnak, fontos számukra, igyekeznek fenntartani. A konfliktusokat alapvetően kellemetlennek tartják, olyasminek, amely a kapcsolatokat rombolja. Alkalmazkodó stratégiát használunk például akkor, amikor a családtagunk szétdobált ruhadarabjait mi szedjük össze a lakásban és nem állunk ki a mellett az álláspontunk mellett, hogy mindenki pakoljon saját maga után.

16 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Kompromisszumkereső: önérvényesítés, együttműködés jellemzi. (Az elfogadható közös nyereségre törekszik.)

17 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A célok fontosak, de nem érik meg azt az erőfeszítést vagy az esetleges szakítást, ami egy nagyobb mértékben önérvényesítő stílussal járna együtt („Az okos enged”, ha nem lehet az osztálykiránduláson egyszerre moziba és állatkertbe menni, és az osztályfőnök mindkét program lefújásával fenyeget) Két egyenlő hatalmú szemben álló fél erősen el van kötelezve egymást kölcsönösen kizáró céloknak (pl. alkukötés a fent említett kiránduláson, amikor lemondunk a mozinézésről, de cserébe később legyen lámpaoltás) ha kielégítő megoldást lehet elérni időkényszer esetén (pl. a meghirdetett sztrájk kezdete előtti percekben a felek megállapodásra jutnak)

18 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Problémamegoldó: magas önérvényesítés, magas együttműködés jellemzi. (A közös nyereséget maximalizálja.)

19 Jellemző viselkedése az együttműködés.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Aktívan keresi azt a megoldást, amely számára is és a másik fél számára is a maximális nyereség lehetőségével jár. Jellemző viselkedése az együttműködés. Úgy fogja fel a konfliktust, amely megoldható és megoldásával új minőség jöhet létre, vagyis fejlesztő hatású. Az együttműködés feladatra irányultságot és racionális gondolkodást feltételez. (Nem a pillanatnyi érzelmek befolyásolják, sem a múltbeli sérelmek!)

20 A felek ilyenkor kifejezik szükségleteiket, megfogalmazzák céljaikat.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A felek ilyenkor kifejezik szükségleteiket, megfogalmazzák céljaikat. Az együttműködéshez mindkét fél aktív közreműködésére szükség van, hiszen közösen kell feltárniuk a közös megoldásokat, alternatívákat. Az együttműködés, mivel aktív részvételt követel a felektől ezért energia befektetést is kíván: időt, szervezést. A problémamegoldásnak előnye, hogy a felek toleranciája növekszikés kölcsönös megelégedéssel záródik a konfliktushelyzet, erősödik a kapcsolat.

21 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A helyzetnek megfelelőt kell választani. Nincs minden esetben jól alkalmazható stratégia. Boksz mérkőzésen versengőnek kell lenni, egy kisgyerekkel sok esetben alkalmazkodónak. Lehet olyan helyzet, amikor nincs idő, energia probléma-megoldásra, inkább elkerüljük. önérvényesítés együttműködés

22 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Egy összetett konfliktus, és annak kezelési lehetőségei: 56:50 – 1:02:33 56

23 Felhasznált irodalom:
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Felhasznált irodalom: Dr. Budavári-Takács Ildikó: A konfliktuskezelés technikái (2011) ( Csíkosné Sipeki Irén: Konfliktusiskola ( Sulinet tudásbázis – Kommunikáció és konfliktusok (

24 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések