Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS"— Előadás másolata:

1 CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Nemi identitás

2 Identitás jelentése: én-azonosság, önmeghatározás Van: - nemi
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Nemi identitás Identitás jelentése: én-azonosság, önmeghatározás Van: - nemi - nemzeti - vallási - szakmai - osztály (rendi) „a személyes azonosság és folyamatosság szubjektív érzésének megléte” (Erik H. Erikson)

3 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A legtöbb embernek a nemi identitása megegyezik a biológiai (és társadalmi!) nemével ŐK: ciszneműek Ha nem: transzneműek

4 De hogyan alakul ki a biológiai nem?
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában De hogyan alakul ki a biológiai nem? Variációk - kromoszomális nem Száma gonadális nem Nő! hormonális nem - genitális nem - tanult nem - pszichoszexuális nem Erről van szó!! - Szexuális orientáció. Nem azonos a nemi identitással!

5 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Kromoszomális nem:

6 Kromoszomális nem hatása:
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Kromoszomális nem hatása: 6. héten: TDF (Y) gátolja TIF (X) -> T gén indul-> here Ha nincs Y: TIF aktív -> O-gén indul -> petefészek TDF: testis determinating factor TIF: testis inhibiting factor Tehát : a női típus az elsődleges!

7 A nemi identitás kialakulása
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A nemi identitás kialakulása Először „én”-tudat (3év körül) Ehhez kapcsolódik a nemi hovatartozás-> hogyan kezelik őket + összehasonlítanak (doktorjáték) Nemmel való azonosulás (szociális és biológiai- egypetéjű ikerfiúk példája) Utánzás Sztereotípiák átvétele

8 Nemcsak biológiai nemével, a neki szánt szereppel is identifikálódik!
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Nemcsak biológiai nemével, a neki szánt szereppel is identifikálódik! 3 körülmény nehezíti: - konfliktus azonos neműekkel (szülő!) - nem tudja elfogadni csoportja viselkedését - ha a szociális leértékelést is át kell vennie

9 A „szerep” négy jelentése: Szerepelvárások (kultúra előírásai)
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A „szerep” négy jelentése: Szerepelvárások (kultúra előírásai) Szerepfelfogás (az egyén képe) Szerepelfogadás (viszony az elvárásokhoz) Szerepteljesítmény (a vállalás teljesülése)

10 Mi az eltérés, a deviancia?
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Mi az eltérés, a deviancia? - lázadás? - betegség? 3 szint: -„férfias” nők, „nőies” férfiak -Transzvesztitizmus: másik nemhez tartozónak látszani -Transzszexualitás: másik nemhez tartozónak érzi magát.

11 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Nemi identitás ≠ szexuális orientáció (melyik nemhez vonzódik) PL: Mi van, ha transzexuális férfi szexuálisan férfiakhoz vonzódik?

12 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában De mi a helyzet a szexuális orentáció kialakulásával? Tárgya: férfi vagy női test iránti erotikus érdeklődés. Nem vagy-vagy kérdés, átmenetek vannak.

13 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések