Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017."— Előadás másolata:

1

2 A kiégés 2 April, 2017

3 A kiégés tünetei a viselkedésben
Bizonyítási kényszer: minden áron bizonyítani akarok, meg tudom oldani! Túlzott erőfeszítés: megcsinálom, ha belegebedek is!

4 A kiégés tünetei a viselkedésben
Személyes igények hanyagolása: nem alszom ki magam, állandóan gürizek, vagy a feladaton jár az agyam. Konfliktusok elfojtása: nem beszélem meg senkivel, eldugom.

5 A kiégés tünetei a viselkedésben
Az értékrend átalakítása: Megváltozott értékrend szerint akkor vagyok sikeres, ha mindent meg tudok csinálni. Előfordul, hogy semmi sem sikerül, de hogy minden sikerüljön, olyan nincs. A problématagadás: A probléma eltolásának jelensége. Nem tudom megcsinálni, de hát olyan nincs is. Ez nem az én feladatom.

6 A kiégés tünetei a viselkedésben
Kilépési igény: Az előbb letagadtam a problémát, itt pedig szemben állok vele. Ezt nem csinálom tovább, most befejezem, folytassa valaki más. Viselkedésváltozás. Mostantól kezdve a valós értékrendet, problémát, segítségadás lehetőségét elkezdem semmibe venni. Nem érdekel, nem törődöm vele, megváltozik az egész viselkedésem.

7 A kiégés tünetei a viselkedésben
Idegenség érzése. Kívül állónak érezzük magunkat. Megjelenhet egy rögeszmés, kényszeres gondolkodás. Belső üresség. A belső üresség érzése nagyon zavaró, ezért azt igyekszünk valamilyen módon megtörni. Pótcselekvések.

8 fejfájás, súlyingadozás, fekélybetegségek, magas vérnyomás
Mivel jár a kiégés? Testi tünetek fáradtság, kimerültség, alvászavarok, fejfájás, súlyingadozás, fekélybetegségek, magas vérnyomás

9 teljesítőképesség, a munkabírás csökkenése
Mivel jár a kiégés? Lelki tünetek ingerlékenység, változó hangulat, agresszivitás, lehangoltság, cinizmus, a teljesítőképesség, a munkabírás csökkenése

10 Milyen okok vezetnek a kiégéshez?
Ha valaki nem kap visszajelzést. Ha a cégen belüli teljesítményértékelés nem kielégítő, vagy nem kellően személyre szabott. Ha valaki nem részesül szóbeli, juttatásbeli vagy pénzbeli elismerésben. Ha a túl nagy felelősség és a túl sok feladat folyamatosan együtt jár. Ha a munkavégzés során gyakoriak a váratlan krízishelyzetek.

11 Kiégésre hajlamosító tényezők
Túlzott önzetlenség (altruizmus), ha mindenben segíteni akarunk másoknak. A megküzdési képesség, megküzdési stratégiák hiánya. Erőink mozgósítása a probléma megoldására. Magányosság, védtelenség, kiszolgáltatottság. Túlzott igénybevétel. Tudni kell mennyit bírunk. Csoportvédelem hiánya. Nem állnak mellettem, nem támogatnak.

12 Kiégés megelőzése Mit tegyünk magunkkért?


Letölteni ppt "A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017."

Hasonló előadás


Google Hirdetések