Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése"— Előadás másolata:

1 Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
A konfliktus fajtái

2 Mit jelent az, hogy konfliktus?
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Mit jelent az, hogy konfliktus? Mi lehet a konfliktus forrása? Milyen fajta konfliktusok léteznek?

3 Mit jelent az, hogy konfliktus?
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Mit jelent az, hogy konfliktus? Olyan ütközés, melynek során igények, szándékok, vágyak, törekvések, érdekek, szükségletek, nézetek, vélemények, értékek kerülnek egymással szembe. A konfliktus egy olyan folyamat eredménye, amelyben valaki úgy érzi, hogy a másik fél egy számára fontos ügy megvalósításban akadályozza. A konfliktus összeegyeztethetetlen különbségeket jelent, ami ellentéthez vezet. A konfliktus egymás ellen irányul, a versengés pedig egy cél egymástól független elérésére.

4 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Konfliktusok forrása Információ hiányából eredő konfliktusok o Információhiány, félreinformáltság, az információk eltérő értelmezése, a bizalom hiánya az egyes információkban, különböző nézőpontok a lényeges információkat illetően, az információk eltérő felhasználása az ítéletalkotásban. A viszonyrendszer konfliktusai o Erős negatív érzelmek, félreértések, sztereotípiák, ismétlődő negatív magatartás, rossz hatásfokú kommunikáció. Strukturális konfliktusok o Eltérő helyzetek, eltérő szerepek, felelősség, a földrajzi helyzet eltérései, egyenlőtlen hatalom, hatáskör, a javak egyenlőtlen birtoklása. Értékkonfliktusok o Eltérő értékrendek (jó, rossz, igazságosság stb.), eltérő világnézetek. Érdekkonfliktusok (zérus összegű játék) o Összeegyeztethetetlen szükségletek, versengés a szűkös erőforrásokért.

5 Strukturális Adott szervezeten belül keletkezik.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Konfliktusok fajtái Személyen belüli (intraperszonális) A személyiség egyes részei között, vagy szerepeink között, szerepeinken belül. Az érzelmek fontos szerepet játszanak. Pl. ösztöneink, vágyaink konfliktusa erkölcsi szabályainkkal. Érett felnőtt: képes elviselni a konfliktusokat és kontrollálni saját reakcióit. Személyek közötti (interperszonális) Amikor két vagy több személy érdekei, szükségletei, vágyai ütköznek. Hatással van önbecsülésünkre, önérdekünkre, indulatainkra, meggyőződésünkre Csoportközi konfliktusok Két vagy több csoport érdekei, igényei, vágyai, céljai ütköznek. Indulatokat vált ki, a csoporton belül erősíti a kohéziót, szélsőséges irányba is mehet, előítéletek. Nehéz feloldani. Strukturális Adott szervezeten belül keletkezik.

6 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

7 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

8 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

9 Iskolán belüli konfliktusok szereplői
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Iskolán belüli konfliktusok szereplői pedagógusok közti konfliktus  szakmai  személyes pedagógus – szülő konfliktus pedagógus – tanuló konfliktus tanulók közti konfliktus

10 pedagógusok közti konfliktus  szakmai  személyes
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Csoport pedagógusok közti konfliktus  szakmai  személyes (Add elő: mindketten magyar tanárok vagytok. Az egyikőtök annak a híve, hogy a kötelező olvasmányokat a diákok nyáron elolvassák ás iskolaidőben felmérést írjanak belőle. A másik annak a híve, hogy a diákok filmen együtt nézzék meg a kötelező olvasmányokat, de legjobb lenne, ha azok nem is a klasszikusok lennének, hanem?)

11 pedagógus – szülő konfliktus
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 2. Csoport pedagógus – szülő konfliktus ( Add elő: egyikőtök az osztályfőnök, aki a sorozatos késést nem tolerálja középiskolában, másik a szülő, aki ilyen-olyan ürüggyel falaz a gyereknek. )

12 pedagógus – tanuló konfliktus
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 3. Csoport pedagógus – tanuló konfliktus ( egyikőtök az angoltanár, aki többet kér a diákoktól, mint a könyv anyaga,mert nyelvvizsgára készít. Másik a diák, aki nyelvvizsgázni akar, de nem készít házi feladatot, nincs fogalmazás füzete, szótára. )

13 Tanulók közötti konfliktus
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 4. Csoport Tanulók közötti konfliktus (Add elő: barátnőd észreveszi, hogy barátod egy másik lánnyal csókolózik az állomáson. Ezt elmondja neked. Erre te…)

14 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában „Ha igazad van megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd.” -Gandhi

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések