Betöltötte a 3. évet -Óvodába járásra kötelezett legalább napi 4 órában -Abban az évben, amelynek augusztus 31. előtt betölti a 3 éves kort, a nevelési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hiányzással kapcsolatos szabályok 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. §
Advertisements

Művelődési tevékenységek / szolgáltatások a településeken
TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOKBÓL
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
NEVELÉSI OKTATÁSI INTÉZMÉNY FELADATA IGAZOLTLAN MULASZTÁS ESETÉN (11/1994. (VI.8.) MKM rend. 20.§ (Neveir) ; Gyer. 91./F §; 91./G.§ (1) ; Cst. 15.§ és.
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Az oktatásigazgatás aktuális kérdései
Jogi eljárások az oktatásban
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Kérdések és válaszok az iskoláztatási támogatás felfüggesztéséről
„Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági
Középfokú felvételi rendszer Békés Megyei Kormányhivatal
Pest Megyei Kormányhivatal
Bódor Andrea BAZ Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Az iskoláskor küszöbén
A szabályozás előzményei
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Tájékoztató egyházi és magánintézmények fenntartóinak
Továbbtanulás 2013/2014..
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Fejér Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály
Speciális gyermekvédelem
Összevont szülői értekezlet 9. évfolyam számára
Az Országos képesítési keretrendszer 0. szintje Katona Nóra ELTE, PPK, Pszichológai Intézet május 12.
A TANKÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSE A KÖZNEVELÉS RENDSZERÉBEN
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Szülői értekezlet A középfokú iskolákba történő jelentkezés rendje és a felvételi eljárás gyakorlati tudnivalói szeptember óra.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
KÉRDÉSEK VÁLASZOK. KÉRDÉSEK Minden első vizsgálatos gyermeket a Nevelési Tanácsadóba kell-e küldeni, akkor is, ha például egy tanuló tapasztalhatóan alacsony.
A tankötelessé váló gyermekek beíratása 2016 Tanköteles gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti (de legkésőbb az.
Vizsgaszabályzat ismertetése A vizsga ideje  május (csütörtök-péntek)  Azokon a napokon a tanulóknak nincs órarend szerinti tanítás.
Szülői értekezlet A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBA TÖRTÉNŐ JELENTKEZÉS RENDJE ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁS GYAKORLATI TUDNIVALÓI.
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Terdikné dr. Takács Szilvia
KPSzTI Mészáros Istvánné
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
DARUS a gyermekekért.
DARUS a gyermekekért.
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
A tanuló kötelességei és jogai
tanév Iskolanyitogató
tanév Iskolanyitogató
tanév Iskolanyitogató
tanév Iskolanyitogató
Új környezet Új emberek
tanév Iskolanyitogató
KAFEE projekt E-Ügyintézés
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

betöltötte a 3. évet -Óvodába járásra kötelezett legalább napi 4 órában -Abban az évben, amelynek augusztus 31. előtt betölti a 3 éves kort, a nevelési év kezdő napjától Nkt. 8. § 2. bekezdés >>> többféle értelmezéssel találkoztam már. Szerintem ez azt jelenti, hogy 1.ha pl. a gyerek május 12-én tölti be a 3-at, akkor abban az évben szeptember 1-től válik óvodakötelezetté; 2.ha a gyerek november 5-én, azaz a nevelési év kezdete után tölti be a 3-at, akkor a következő nevelési évben válik csak óvodakötelezetté Összeállítva az Nkt. (2011. évi CXC. törvény), a 20/2012. EMMI rendelet, és a Ket. (2004. évi CXL. törvény) 2015 szeptember 1-én hatályos szövege alapján. szabadtanulas.hu, Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0 nemzetközi Licenc Jogi státuszÉrtelmezés Otthontanulás lehetőségei -Önkormányzati óvodában: felmentési kérelem benyújtása a jegyzőnek, másodpéldányban az óvoda vezetőjének. A jegyző - az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével -, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva felmentést adhat az óvodába járási kötelezettség alól. -Magán- vagy egyházi fenntartású óvodában a felmentést az intézményvezetőtől kell kérni. -Lehet igazoltan hiányozni egészségesen is. Ebben az esetben a mulasztást a házirendben meghatározottak szerint kell igazolnia a szülőnek. 20/2012. EMMI rendelet 20. § 2. bekezdés a és b pontja, 51. § 2. bekezdés a pontja, Nkt. 8. § 2. bekezdés >>> a felmentési kérelmet indokolni nem szükséges, de szokták kérni érdemes előtte informálisan konzultálni a védőnővel és az óvoda vezetőjével, az óvónővel nem kötelező megadni a felmentést, de az elutasító határozatot meg kell indokolnia (pl. hogy ki és miért gondolja azt, hogy a gyermek jogos érdeke az óvodába járás) és tájékoztatnia kell a jogorvoslati lehetőségekről (hova lehet fellebbezni, hány napon belül, illeték összege) Ket. 72. § 1. bekezdés

betöltötte az 5. évet -Ld. a 3 évet betöltöttekre vonatkozó információkat -A törvény 5 éves korig ad lehetőséget a felmentésre, bár tételesen nem tiltja azt efölött sem. Nkt. 8. § 2. bekezdés >>> Nem ismerek olyan esetet, ahol felmentést kapott volna az óvodára kötelezett. Összeállítva az Nkt. (2011. évi CXC. törvény), a 20/2012. EMMI rendelet, a Ket. (2004. évi CXL. törvény), az Alaptörvény és a évi CCXI törvény a családok védelméről 2015 szeptember 1-én hatályos szövege alapján. szabadtanulas.hu, Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0 nemzetközi Licenc Jogi státuszÉrtelmezés Otthontanulás lehetőségei -A kérelem menete ugyanaz, mint a 3 évet betöltöttek esetében, de az esélyek egyelőre gyakorlatilag nullák egy átlagos (az meg mi? ) gyermek esetében. -Igazolt hiányzás. A szigorítás miatt csak igazán vagány és szakmailag erős óvónők vállalják be az együttműködést és a mulasztások szülő általi igazolását, de elvileg ez egy lehetőség. -Szakorvosi igazolással – amelyen szó szerint szerepel, hogy ellenjavallt a közösségbe járás – van lehetőség felmentésre hivatalosan. -Az óvodára kötelezett 5 évest iskolaéretté lehet nyilváníttatni és akkor már törvényesen lehet magántanulók. -Külföldre menni vagy külföldi ernyőintézményt választani. 20/2012. EMMI rendelet 20.§2.bekezdés a és b pontja, 51.§2.bekezdés a pontja, Nkt.8.§ 2. bekezdés, 91.§ 1. bekezdés >>> Az Nkt-ra hivatkozó gyakorlat ellentmond az Alaptörvénynek („XVI. cikk (1) Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. (2) A szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést.”), és a családok védelméről szóló tv-nek is („13. § (1) A kiskorú gyermeknek joga van a testi, szellemi, lelki és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéshez.”). Folyamatban vannak állásfoglalások, beadványok. >>> A törvény tételesen azt mondja ki, hogy magyar állampolgár engedély nélkül tanulhat külföldön. Az óvodás is magyar állampolgár.

iskolaérett -Főszabály szerint abban az évben válik (iskolaéretté és ezáltal) tankötelezetté a gyerek, amely év augusztus 31-ig betöltötte a 6. életévét. -Szakértői bizottság javasolhatja az tankötelezettség elhalasztását egy évvel. -Lehetséges korábban is iskolaéretté nyilvánítani gyereket. Nkt. 45. § 2. bekezdés, 20/2012. EMMI rendelet 21.§ >>> A felnőtt magyar állampolgárok szülői kompetenciáját az iskolaérettség eldöntésében az új törvény nem ismeri el. Az óvoda vezetője, illetve - óvodavezetői vagy szülői kérésre - szakértői bizottság igazolhat eltérést a főszabálytól. Összeállítva az Nkt. (2011. évi CXC. törvény), a 20/2012. EMMI rendelet, a Ket. (2004. évi CXL. törvény), valamint az Alaptörvény 2015 szeptember 1-én hatályos szövege alapján szabadtanulas.hu, Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0 nemzetközi Licenc Jogi státuszÉrtelmezés Otthontanulás lehetőségei -Magántanulóságot - ha az a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából nem hátrányos - a szülő kérelmezhet az iskola igazgatójánál közvetlenül. Az igazgató a gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat véleményének kikérése után dönt arról, hogy a tanuló a tankötelezettségének magántanulóként tehet eleget. -A tankötelezettség – engedély nélkül – külföldön vagy külföldi intézményben is teljesíthető. Ezt be kell jelenteni az illetékes járási hivatalban, vagy - ha már beiratkozott egy iskolába - az iskola igazgatójának. Nkt. 45.§ 6. bekezdés, 91.§ 1. és 2. bekezdés >>> Intézményenként eltérő ennek az értelmezése. Van, ahol a gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat véleményének kikérése családlátogatást jelent, van ahol egy telefonnal elintézik. A lényeg, hogy az elutasítást indokolni kell, bármi is legyen az oka. >>> És lehet fellebbezni! >>> A törvény tételesen azt mondja ki, hogy külföldi intézményben is teljesíthető, sehol nincs arról szó, hogy külföldön kell ehhez lenni – ami nem is lenne túl életszerű az online iskolák, kurzusok korában, mint ahogy azt sem, hogy engedély kellene hozzá. A 90.§ 8.bekezdésére hivatkozva állítják, hogy külföldi intézmény nem működhet Magyarországon, ha nincs benne a KIR-ben, de mi nem is külföldi intézményt szeretnénk Mo-n működtetni, hanem élni a törvény adta jogunkkal, hogy a gyerekünket ott és olyan formában taníttassuk, amit a legjobbnak látunk