Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG"— Előadás másolata:

1 JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG
Fejér Megyei pedagógiai szakszolgálat bicskei tagintézménye

2 JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG FELADATAI
A 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet 11.§ alapján: A harmadik életévüket betöltött gyermek, tanuló teljes körű pszichológiai, pedagógiai-gyógypedagógiai, továbbá szükség szerint orvosi vizsgálata. A beilleszkedési, a tanulási, a magatartási nehézség megállapítása vagy kizárása, és az ehhez kapcsolódó felülvizsgálatok elvégzése. A gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének megállapítása.

3 ÚJABB FELADAT Módosítás: 53/2016. (XII.29.) EMMI rendelet szerint:
A korai fejlesztés és gondozás megkezdésére a szakértői bizottság tesz javaslatot. (22.§ (2) R5.4.§ (2) A szakértői bizottság a tizennyolc hónapnál fiatalabb gyermek esetében szakértői véleményét a gyermek külön vizsgálata nélkül, a neonatológia, csecsemő és gyermek fül-orr-gégegyógyászat, audiológia, szemész, ortopédia és traumatológia, gyermek- és ifjúságpszichiátria, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, orvosi rehabilitáció csecsemő- és gyermekgyógyászat szakterületen, illetve gyermek-neurológia szakorvos által felállított diagnosztikai vélemény és terápiás javaslat alapján is elkészítheti. (23.§ R5.4.§ (2a) bekezdés) A járási szakértői bizottság 2017 március 1-től a fenti esetben javaslatot tesz. (26.§ R5.11.§ (1)d) A megyei szakértői bizottság: adja ki az utazási költség megtérítéséhez szükséges igazolást végzi el a gyermek vizsgálatát, felülvizsgálatát.

4 A SZAKÉRTŐI VIZSGÁLAT A 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet 13.§ alapján szakértői vizsgálat indítható : a gyermek/tanuló lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes bizottságnál vagy annál a bizottságnál, amelynek működési körzetében a gyermek/tanuló intézménye van „Ha a gyermek óvodai nevelésben, iskolai nevelésben, oktatásban részesül, az óvoda, az iskola köteles közreműködni az 1. melléklet szerinti vizsgálat iránti kérelem elkészítésében.”

5 Hatósági megkeresésre Szülői kérelemre A szülő egyetértésével:
A 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet 13.§ alapján szakértői vizsgálat indítható: Hivatalból Hatósági megkeresésre Szülői kérelemre A szülő egyetértésével: a nevelési-oktatási intézmény kezdeményezésére a gyámhatóság, gyermekjóléti szolgálat, bölcsőde, gyermekotthon, területi gyermekvédelmi szolgálat kezdeményezésére fogyatékosok ápoló, gondozó otthona, fogyatékosok rehabilitációs intézménye, fogyatékosok nappali intézménye kezdeményezésére – SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY ESETÉN, A MEGYEI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGNÁL

6 A KÉRELEM INDÍTÁSA A 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet 13.§ (3) pontja alapján: Ha a nevelési-oktatási intézmény szerint a gyermek/tanuló szakértői vizsgálata szükséges: Az indok közlésével javasolja a szülőnek a szakértői vizsgálaton való megjelenést és részvételt. A szülő egyetértése esetén gondoskodik arról, hogy a vizsgálati kérelem tíz napon belül kiállításra kerüljön. A javaslattétellel egyidejűleg köteles a szülőt tájékoztatni: a vizsgálatok eredményeinek lehetséges következményeiről a szülőnek a vizsgálattal és annak megállapításaival kapcsolatos jogairól halmozottan hátrányos helyzetű gyermek/tanuló esetében a szakszolgálati esélyegyenlőségi szakértő szerepéről A nevelési-oktatási intézmény szülői egyetértés, aláírás hiányában a járási hivatal hatósági osztályánál közigazgatási hatósági eljárás megindítását köteles kérni. (40.§ (3) a) pont)

7 Felmentés Felmentés : Az óvodai nevelés alól (jegyző, óvodavezető, védőnő egyetértésével, 3-4 éveseknél, szülői kérelemre). A gyakorlati képzés kivételével az iskolai kötelező tanórai foglalkozásokon való részvétel alól, ha a tanuló egyéni adottságai, sajátos nevelési igénye, sajátos helyzete miatt ez indokolt (szülő vagy nagykorú tanuló kérelmére – igazgatói hatáskör). (Nkt.55.§ 1.) Az általános iskolában 16 óra előtt megszervezett egyéb foglalkozás alól, de csak akkor, ha az iskola nem egész napos iskolaként működik (szülői kérelemre – igazgatói hatáskör). (Nkt.55.§ 1.) Magántanulónál a gyakorlati képzés kivételével minden tanórai foglalkozás alól. (Nkt.55.§ 2.)

8 Értékelés és minősítés alóli mentesítés
Szakértői bizottság véleménye alapján történhet! Nkt.56.§ (1): A tanulót, ha egyéni adottsága, fejlettsége szükségessé teszi, a szakértői bizottság véleménye alapján az igazgató mentesíti a) Az érdemjegyekkel és osztályzatokkal történő értékelés és minősítés alól, és e helyett szöveges értékelés és minősítés alkalmazását írja elő. b) A gyakorlati képzés kivételével egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből az értékelés és minősítés alól. Az értékeléssel kapcsolatos szabályok: 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 68.§ (4) és 71.§ (3) Az iratkezelés és ügyintézés szabályai: 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 85.§ (1),(2) és 95.§ (5) (2) Az érettségi vizsgán az (1) bekezdés b) pont szerinti tantárgyak helyett a tanuló – a vizsgaszabályzatban meghatározottak szerint – másik tantárgyat választhat.

9 Értékelés, minősítés alóli mentesítés céljából indított kérelmek
A 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet 15.§ (1) pontja alapján: Az egyes tantárgyak, tantárgyrészek értékelése, minősítése alóli mentesítés céljából szakértői vizsgálat indítható: a) az iskolai nevelés-oktatás első – hatodik évfolyamán az adott tanév január 31-éig szükség szerint bármikor b) 6. évfolyam január 31. után annak a tanévnek a március 31. napjáig, amelyben a tanuló az adott tantárgy tanulását megkezdte (2) Az 1) pontban meghatározott célból, az ott megjelölt időszaknál későbbi időpontban csak a kiskorú tanuló szülője, illetve a nagykorú tanuló kezdeményezheti. Ebben az esetben a vizsgálati kérelemhez szükséges csatolni: az igazgatónak a vizsgálat szükségességével kapcsolatos egyetértő nyilatkozatát, melyhez ő beszerzi a tanuló osztályfőnöke és az adott tantárgyat tanító pedagógus véleményét az igazgató egyetértésének hiányában az szakértői bizottság dönt a vizsgálat szükségességéről vagy a kérelem elutasításáról, melyről határozatot hoz

10 Felülvizsgálati eljárás
A 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet 22.§ (2) pontja alapján: első vizsgálat utáni tanévben/nevelési évben hivatalból utána mindig 3 évenként – 16 éves korig A szakértői vélemény a felülvizsgálati tanévként megjelölt időszak augusztus 31-éig érvényes. Az óvoda/iskola feladata a BTM felülvizsgálati időszak nyomon követése, jelentésre kötelezett az intézmény minden év június 30-ig (20/2010. (VIII.31.) EMMI rendelet 95.§ (6) pont szerint). (A következő tanévben várható állapot, pl. osztályfok megjelölése fontos.) Az óvoda/iskola a felülvizsgálati eljárást – tanévenként legfeljebb egy alkalommal – bármikor kezdeményezheti, amelyről – a felülvizsgálat szükségességének indokolásával – a szülőt tájékoztatni köteles. (23.§ (4) - a kérelmen alapos indok feltüntetése szükséges. A szülő a felülvizsgálati eljárást bármikor kezdeményezheti (23.§ 1), a bizottság a jogszabály szerint jár el.

11 TOVÁBBI INFORMÁCIÓK, KÉRÉSEK
Minden intézményből kérünk egy kapcsolattartó személyt, aki vállalja: tájékoztatásaink ( ek) figyelemmel kísérését, a nevelőtestület informálását BTM gyermekek/tanulók nyilvántartását, a felülvizsgálatra kötelezettek listájának (BTM táblázat) eljuttatását a vizsgálati kérelmek átnézését postára adás előtt Kérjük a vizsgálatkérő nyomtatvány hiánytalan, pontos kitöltését, az intézmény körbélyegzőjét is (a pecsét helyét rászerkesztettük az utolsó oldalra). Felülvizsgálat kérésekor is az 1. melléklet használandó. A csatolmányok fontosak! (4. melléklet (orvosi státuszlap) vagy a születési zárójelentés vagy a gyermek e.ü. kis könyv (oltási könyv) első két oldala; fejlesztőpedagógus és logopédus szakvéleménye, pedagógiai vélemények, zárójelentések, szakvélemények – ha nem intézményünk állította ki) Vizsgálati időpontról a gondviselő kap értesítést tértivevényes levélben (kérésre az intézmény is), telefonon szakértői bizottsági vizsgálat nem kérhető. Kérjük az adatváltozások írásban történő bejelentését! (név, lakcím, kiiratkozott, elköltözött, stb.)

12 TOVÁBBI INFORMÁCIÓK, KÉRÉSEK
A szülőnek küldött értesítés információiról – a sablon bemutatásra kerül. Adatok, szakértői vélemények továbbítása: „A gyermek, a tanuló sajátos nevelési igényére, beilleszkedési zavarára, tanulási nehézségére, magatartási rendellenességére vonatkozó adatai a pedagógiai szakszolgálat intézményei és a nevelési-oktatási intézmények egymás között; óvodai fejlődésével, valamint iskolába lépéshez szükséges fejlettségével kapcsolatos adatai a szülőnek, a pedagógiai szakszolgálat intézményeinek, az iskolának továbbítható.” (2011. évi CXC. Tv. 41.§ (8) Az előzetes vizsgálati vélemény nem szakértői vélemény. Szakértői véleményt a szülő tértivevényes levélben, az intézmény ben kap, tartalmát minden, a gyermekkel/tanulóval kapcsolatban álló pedagógusnak szükséges megismernie, az ott előírtakat betartania. Ha bizottságunk szerint további vizsgálatra van szükség: a vizsgálat lezáratlan, SNI gyanú esetén összegző véleményünket csak a megyei vagy országos szakértői bizottság kapja meg, ők zárják le a vizsgálat folyamatát, és állítják ki a szakértői véleményt.

13 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!


Letölteni ppt "JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG"

Hasonló előadás


Google Hirdetések