Az informatika jövője A szoftverek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Skultéti Attila március 24.
Advertisements

VISSZA- CSATOLÁS TERVEZÉS VÉGRE- HAJTÁS ÉRTÉKELÉS Képzés célja.
A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
A tartalommarketingről röviden Tartalom generálás és megosztás Először látogatók, olvasók, majd belőlük vásárlók lesznek. Bárhol, bármikor és bármilyen.
Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Szeged M. J. Város Polgármesteri Hivatal Nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban Szabad Szoftver Konferencia Szeged, Szegfű László szegfu.laszlo.
A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Az információs forradalom  Minden jog fenntartva.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
2. A szoftverek csoportosítása: a. Rendszerszoftverek: A számítógép zavartalan mûködését biztosítják: BIOS (alapvetõ bemeneti/kimeneti rendszer): olyan.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
GUARDING YOUR BUSINESS ■ Linux disztribúciók és FreeBSD az upstream szemszögéből Czanik Péter Community manager syslog-ng upstream.
FELHŐ (CLOUD) Tokár Dániel NK.: C9F5B3. MIRŐL IS LESZ SZÓ?  Mi is az a felhő?  Előnyök / Hátrányok  Biztonság  Néhány nagyobb szolgáltató  Összegzés.
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
Nem csak szövegszerkeszt ő virtuózoknak Az Open Office.org 2.0 béta verzió Bándliné Utasi Mária Writer.
Két nagy múltú szövegszerkesztő összehasonlítása az oktatás szempontjából.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Internet tudományos használata
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Gazdasági informatika - bevezető
Nemzeti Audiovizuális Archívum
E-learning modellek osztályozása
Nagyméretű állományok küldése
A hálózatok fogalma, előnyei
11/2/2017 Horváth Botond, Dunaújvárosi Főiskola, Informatika Biztonság Labor Konzulens Dr. Leitold Ferenc, Hadarics Kálmán “Nemcsak azokkal a sebezhetőségekkel.
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Az Internet megismerése
Videojáték.
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
HUNTÉKA Integrált Könyvtári (Közgyűjteményi) Rendszer
376/2014 EU RENDELET BEVEZETÉSÉNEK
IT feladatok kiszervezhetősége kis és közepes vállalatok esetén
Környezeti teljesítményértékelés
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
☺ Programozási környezetek Validátorok Fazekas Judit PTI 2010.
SOFTWARE SZOFTVER.
Adatbázis alapfogalmak
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Hiteles Elektronikus Archívum
Informatika - 1. alkalom szeptember 27. E1 előadó
Új pályainformációs eszközök - filmek
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Sigfox technológia és hálózatok
Sebők Sándor projektvezető MKT IG2 fórum, február 8.
A szállítási probléma.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Informatika - 1. alkalom szeptember 27. E1 előadó
Nyílt forráskódú szoftverek alkalmazása a smart home technológiában
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Az operációs rendszer definíciója
Előadás másolata:

Az informatika jövője A szoftverek

Mi a software A szoftver alatt a legszűkebb értelemben elektronikus adatfeldolgozó berendezések (például számítógépek) memóriájában elhelyezkedő, azokat működtető programokat értünk. A szoftvert az különbözteti meg a fogalmilag vele szembeállított, és azt kiegészítő hardvertől, hogy egy programvezérelt berendezésnek a hardver az egyedi, fizikai részét, míg a szoftver az általános, szellemi részét jelenti.

Funkciók szerinti csoportosítás Rendszerszoftverek - Operációs rendszerek - Driverek - Segédprogramok (fájlkezelők, szövegszerkesztők) Fejlesztési környezetek (fordítóprogramok, értelmezők) Alkalmazói szoftverek - Irodai szoftverek (táblázatkészítők, szervezőprogramok) - Üzleti alkalmazások (adatbázis-kezelők) - Tervezőrendszerek (CAD-rendszerek) - Grafikai szoftverek - Média-, és kommunikációs szoftverek - Hálózati alkalmazások - Biztonsági programok - Játékszoftverek

Előállítási folyamat A szoftver előállítása termelési folyamat, számítógépes programok előállítására irányul. 1. lépés:rendszerelemzés 2. lépés:rendszerfejlesztés 3. lépés:specifikáció 4. lépés:algoritmus-tervezés 5. lépés:megvalósítás 6. lépés:kódolás 7. lépés:tesztelés 8. lépés:dokumentálás 9. lépés:rendszerbevezetés 10. lépés:átadás

Szabad szoftverek Szabadon futtatható, másolható, közzétehető és szerkeszthető program. Tetszőleges céllal felhasználható. Általában egy licencszerződés garantálja a szabadságjogokat. 1985. októberében pontosította a Free Software Foundation a szabad szoftverek lényegét: „A Free Sofware Foundation azért jött létre, hogy megszüntesse a programok másolásával, megosztásával, megértésével, módosításával kapcsolatos megkötéseket. A szabad szó a nevünkben nem az ingyenességre utal, hanem a szabadságra. Először is a szabadságra hogy másolhasd a programot és átadhasd valakinek ismerőseid közül, akik ugyanúgy használhatják ahogy magad is. Másodszor a program megváltoztatásának szabadságára, ami által irányíthatod a működését, ahelyett hogy a működés irányítana téged. Éppen ezért, a forráskódnak hozzáférhetőnek kell lennie.”

Linux A „Linux” elnevezés szigorú értelemben véve a Linux-rendszermagot jelenti, de a köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix-szerű operációs rendszerre utalnak vele. A Linux pontosabb neve ebben az értelemben GNU/Linux. A Linux a szerverek és személyi számítógépek mellett – elsősorban nyíltságának köszönhetően – megtalálható sok összetett elektronikus eszközben. Magyar fejlesztésű változata a blackPanther OS, ami 2002-ben indult el.

Zárt forráskódú szoftver A zárt forráskódú szoftver (angolul proprietary software vagy closed source software) olyan számítástechnikai program, amelyet a tulajdonos- fejlesztő kizárólagos jogait (copyright) fenntartó, a szoftver másolását vagy újrafelhasználását kizáró zárt licenc alapján bocsátottak ki. A zárt forráskódú programok licencei általában megengedik a végfelhasználónak a szoftver futtatását (licencdíj ellenében vagy ingyenesen), de minden mást tiltanak, azaz a szoftver és a forráskód módosítását, visszafejtését, további terjesztését.

A felhő Az utóbbi időben megfigyelhető irányzat, hogy az adatközpontok a „private cloud”, azaz a privát vagy saját felhő modell felé mozdulnak el, amelyben az IT mint szolgáltatás jelenik meg a cégek életében. Ez a szolgáltatás lehet belső felhasználású – akárcsak a jelenlegi informatika -, lehet külső, vagyis szolgáltatókon keresztül kapott, illetve e kettő kombinációjaként kialakuló szolgáltatás.

A felhő alkalmazások eszköztől függetlenül hosszú léptekkel mögötte vannak az asztali gépekre írt programok tudásához képest és ha az aktuális helyzethez képest, a későbbiekben bármilyen irányban fejlődés tapasztalható, akkor is számolni lehet kompatibilitási problémákkal. Hálózati kieséseknél – teljesen mindegy kinek a hibájából – leáll a munka, jelentős adatvesztési, anyagi és erkölcsi károk keletkezhetnek.

A Virtuális Valóság Az Oculus Rift korai prototípusával először a 2012-es E3-on (Electronic Entertainment Expo) találkozhatott a közönség, majd később elindították a project Kickstarter oldalát, ahol hamar összegyűlt 2,5 millió dollár. A projekt ma már a 3. fázisban van, és 2016-ban dobják piacra a végleges formát. Elődjei a DK (Developer Kit), a DK2, illetve a Samsung saját fejlesztésű Gear VR típusa is, ami a Galaxy Note 4-el használató.

Működési elve A Riftben egy kijelző található, amit egy domború lencsén keresztül láthatunk. A monitoron látható kép is domború lesz, amit a lencse egyensúlyoz, így kapnunk 110 fokos látószöget. A monitorhoz nem hasonlítható, 3D hatást meghaladó élményt nyújt így az eszköz. A fejlesztői változatokhoz (DK, DK2) egy átalakítóra lesz szükség, amivel a Rift használható, illetve a programok általi támogatottság.

Köszönöm a figyelmet!