Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Két nagy múltú szövegszerkesztő összehasonlítása az oktatás szempontjából.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Két nagy múltú szövegszerkesztő összehasonlítása az oktatás szempontjából."— Előadás másolata:

1 Két nagy múltú szövegszerkesztő összehasonlítása az oktatás szempontjából.

2 Történetük – MS Word  Egy 1983-ban debütált program (Mult-Tool Word néven szerepelt a Xenix rendszerekben).  1989-ben került a Windows operációs rendszerre.  Az Office 2013-mal már a 15-ös verziót adták ki.

3 Történetük – Libreoffice Writer  Egy 1986-óta létező fejlesztés része.  Többször került más-más cég kezébe.  A LibreOffice 2011-ben jött létre, mikor az Oracle az Openoffice-t fizetőssé kívánta tenni.  LibreOffice-ként most tartunk a 4. verziónál.

4 Elterjedtség  A Microsoft Office termékcsalád tagjai:  Pénzbe kerülnek (a 2013-as 140$ - 220$).  A különböző változataik más képességekkel bírnak (Starter, Professional, Enterprise).  A LibreOffice termékcsalád tagjai:  Ingyenesen hozzáférhetők.  Nincsenek különböző változatok.  A Linuxokon alapvetően szereplő szoftver.

5 Elterjedtség

6 Design  A felturbózott Word 2010-es

7 Design  A puritán Writer 4.0-ás

8 A nagy váltás  Az Office Word 2003-as és 2007-es között óriási váltás történt.  Megváltozott külső.  Megváltozott eszköztári beosztás.

9 A Word 2003 és a Writer 4.0-ás

10 Eszköztári összehasonlítás  A 2007-es Word óta a Microsoft egy korszerű menüsort használ.  Ergonomikus.  Könnyen megszokható az új felhasználók számára.  Nehezen megszokható a 2003-as Office használóinak.  Sokat mondó ikonokat használ a funkciók ismertetéséhez.  Van előnézeti lehetőség.

11 Eszköztári összehasonlítás  A LibreOffice eszköztára puritán, viszont könnyen kiismerhető.  Hasonlít a Word 2003-as megoldásaihoz.  Logikusan elrendezett opciók.  Nincs előnézet.

12 Lehetőségeink  Gyakorlatilag nincs nagyobb funkcionális lehetőségbeli különbség a két termék között.  Formázási lehetőségek eltérnek.  Vannak funkciók, melyek gyorsabbak vagy jobban használhatóak a LibreOffice esetében (pl. Előfej/Élőláb, kép szerkesztés).  A LibreOffice táblázatkészítő funkciója korlátozottabb.

13 Fájl kompatibilitás  A Word fájljai különösebb veszteség nélkül megnyithatóak a Writerben. Veszteségként a következők szerepelhetnek:  Beépített designok (a Word dúskál bennük).  Képletek.  Speciális formázási lehetőségek.  Fordítva ez persze nem működik.

14 Portable változatok  MS Office Word esetében ilyet ne is keressünk.  A LibreOffice honlapján ez könnyedén elérhető, és bármely gépen azonnal fut.honlapján

15 Segédanyagok  Mindkét szoftver bőségesen el van látva segítő részekkel.  Tapasztalataim szerint:  Az MS Office esetében előfordul, hogy nem létező funkciót reklámoz.  Az MS Office honlapja néha használhatatlan.MS Office honlapja  A LibreOffice honlapja használhatóbb, de korszerűtlen, szárazabb kinézetű.LibreOffice honlapja

16 Iskolai felhasználhatóság  Telepítésbeli nehézség egyik esetben sincsen (főleg, ha még portable verziót használunk…)  Feladatszervezési változás nem történik mivel:  a kiadott feladatok bármely szoftver esetében elkészíthetőek.  a menüsor felépítése és a szerkesztési megoldásaik is nagyon hasonlítanak.

17 Óratervbeli változtatások  Egyik esetben sem szükséges, mivel csak a menüsor felépítése képez igazán nagy különbséget.  Ebből kifolyólag a szoftver bármikor megfelel a NAT elvárásainak.

18 Versenyfeladatok  Észrevételeim szerint a különböző funkciók közül az alábbiakban nehezebb a LibreOffice- t használni:  tárgymutató készítése  tartalomjegyzék készítése  design készítése (kevés a beépített).  A verseny feladatai az MS Office használóinak kedvez (a tavalyi döntőben egy LibreOffice használó sem volt).

19 Versenyfeladatok – Személyes tapasztalatok  Személyes tapasztalatom, hogy a döntő feladatsorát kivéve nem volt különösebb gondom a megoldásban.  Egyedül a táblázatszerkesztés nehezebb, és igényel több időt, mint az Office Word esetében.

20 Összegzés  Látvány: Egyértelműen a MS Office terméke a nyertes.  Funkcionalitás: A sok beépített szerkesztési lehetőség miatt még mindig a Word a nyertes, de lényegi funkcióban nincs eltérés.  Kezelhetőség: Néhány esetben az Office a nyertes, de vannak opciók (pl. képlet készítés vagy képformázás), melyekben a LibreOffice viszi a pálmát.

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Két nagy múltú szövegszerkesztő összehasonlítása az oktatás szempontjából."

Hasonló előadás


Google Hirdetések