Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

☺ Programozási környezetek Validátorok Fazekas Judit PTI 2010.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "☺ Programozási környezetek Validátorok Fazekas Judit PTI 2010."— Előadás másolata:

1 Programozási környezetek Validátorok Fazekas Judit PTI 2010

2 Validáció lényege A WPF validációs mechanizmusa ún. ValidationRule-ok segítségével történik, ami az adatkötési fázisban ellenőrzi a bemenő információt, egy adott szabály függvényében. Ha az input érvényes, az adatkötés megtörténhet, egyébként pedig meg kell akadályozni. Továbbá a felhasználónak visszajelzést kell biztosítani arról, hogy tudja érvénytelen adatot próbált meg betáplálni, újra kell kezdenie a kitöltést.

3 WPF validáció ☺ A WPF kétfajta validációját támogatja az adatoknak:
ValidationRules IDataErrorInfo

4 ValidationRule objektumok
ValidationRule objektumok Egyéni validációs szabályok (ValidationRules) vagy a beépített ExceptionValidationRule Property alapú, beépített validátorok Saját Rule osztályok készítése Ez már a .NET 3.0 része is volt

5 IDataErrorInfo ☺ IDataErrorInfo
interfész által implementált ellenőrzés .NET 3.5-ben jelent meg { Binding ValidatesOnDataErrors=true }

6 Mindkét módszernek nagy szerepe van az adatok validációjának megvalósítása terén. Míg az első (ValidationRules) külön fogalmazódik meg az adatforrástól, újrafelhasználhatóvá téve a validációs szabályokat más vezérlőkön is, addig az utóbbi (IDataErrorInfo) az üzleti rétegbe, modelbe, adatforrásba fogalmazódik bele.

7 Míg az előbbivel x különböző alkalmazás, amelyek ugyanazzal az adatforrással dolgoznak teljesen másképp validálhatják ugyanazokat az adatokat, addig az IDataErrorInfo esetén a validációt megvalósító kód közös lesz, tehát amit ezzel írok az szentírás lesz mindkettőnek. pl. az egyik WPF alkalmazás engedi ig az évszámokat, a másik pedig egy XBAP alkalmazás, ami meg csak ig /ugyan arról az adatbázisról, tábláról, mezőről van szó/.


Letölteni ppt "☺ Programozási környezetek Validátorok Fazekas Judit PTI 2010."

Hasonló előadás


Google Hirdetések