Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé."— Előadás másolata:

1 A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé.

2 A szoftver mint komplex rendszer A hardver szintjén arról kell dönteni, milyen típusú gép lesz a kliens-munkaállomás, a webszerver, illetve az adatbázisszerver.

3 A szoftver mint komplex rendszer Az operációs rendszer szintjén meghatá- rozzák az egy-egy hardvercsomóponton futó operációs rendszer típusát (Linux, MS Windows, Unix,...).

4 A szoftver mint komplex rendszer A felső platform azt a szoftverkörnyezetet jelenti, amelyikbe a felhasználói alkalmazás beágyazódik: a kliens-munkaállomáson böngésző, a webszerver- gépen valamilyen kiszolgáló alapszoftver (pl. J2SE), az adatbázisszerveren valamilyen adatbáziskezelő szoftver.

5 A szoftver mint komplex rendszer A virtuális platform a rétegeken belüli vezérlési, illetve a rétegek közötti kommunikációs technológiákat takar. (Például: HTML, azután servlet-technológia, azután JDBC adatbáziskapcsolat.)

6 A szoftver mint komplex rendszer Az alkalmazásszint a kifejlesztendő alkalmazást foglalja magában. Az alsóbb szintek kevésbé fejlesztés, mint kiválasztás tárgyát képezik, hiszen általában készen kapott megoldásokat takarnak.

7 A szoftver mint komplex rendszer A rétegek az alkalmazásnak a telepítés / futtatás helye szerint elkülönülő komponensei. Az egyes komponensek abban különböznek, hogy az eltérő rendeltetésű cso- mópontok – kliens- munkaállomások, webszerver, a webszerver mögé szervezett alkalmazás- szerver(ek) vagy az adatbázisszerver – közül melyiken futtatandók.

8 A szoftver mint komplex rendszer A kliens-komponens dolga a HTML-lapok (és abból kezdeményezett egyéb effektek) megjelenítése (böngésző); a megjelenítési réteg a megjelenítendő HTML-lapok dinamikus összeállítását takarja, ami a webszer- ver(ek) feladata. (v.ö. Megjelenítési és alkalmazási réteg)

9 A szoftver mint komplex rendszer Az üzleti logika a webszerveren vagy a webszerver mögé szervezett alkalmazásszerver(ek)en futó komponenseket jelent.

10 A szoftver mint komplex rendszer Az integráció itt nem a modulok összeállítására vonatkozik, hanem az üzleti logika és az adatforrás (= adatbázis) közötti kommunikáció megoldását takarja.

11 A szoftver mint komplex rendszer A rendszerminőségek dimenzióban a minőségek SunTone módszertan szerinti főbb csoportjai láthatók: ● Felhasználói:a teljesítmény, a megbízhatóság, a rendelkezés-reállás, az elérhetőség. ● Működési: a szolgáltatási hasz- nosság, a biztonság. ● Fejlesztői: a megvalósíthatóság, a ráfordítások tervezhetősége ● Fejlődési: skálázhatóság, bővíthetőség, rugalmasság.

12 A szoftver mint komplex rendszer: objektumorientált megközelítés A komplex rendszerek kezelhetővé tétele, valamint a végtermék fejlesztési és megtérülési minőségének javítása az OO technológiában a legsikeresebb.

13 Az OO személetmód története: ● 1966, Dahl: Simula nyelv: véletlen folyamatokat szimuláló programok írására fejlesztették ki, alapjai hasonlók az OO- ra. ● Smalltalk nyelv (Xerox, Paolo Alto Research Center): tisztán OO, kétévente új verzió. ● 1980-as változat: szélesebb körű ismertség ● 1980-as évek eleje, Bjarne Stroustrup (AT&T): ● C++, 1985: nagygépes, 1988: PC-s fordítóprogram. Alkalmazói és platformfüggetlen alkalmazások alapszoftvere. ● 1993. Sun Microsystems, Inc.: JAVA – üzleti alkalmazások A szoftver mint komplex rendszer: objektumorientált megközelítés

14

15

16

17

18


Letölteni ppt "A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé."

Hasonló előadás


Google Hirdetések