FIZIKA Az elektromágneses spektrum Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

1 FIZIKA Fénytani alapfogalmak Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
1.Az ózonról általában 2.Mi az ózonlyuk-probléma? 3.Mik a probléma okai? 4.A megoldás megszületett 5.Mi várható a jövőben? 6.Tanulság.
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
… Bioprotector Az egészség védelmezője. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a Bioprotector hatásosan semlegesíti a mágneses tér deformitásait és.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
Elektromágneses hullámok 1. Elektromágneses rezgések Elektromágneses hullámok. 2 Tehát áramerősség-csökkenésnél az indukált feszültség növelni igyekszik.
Curie család Készítette: Prumek Zsanett. Marie Curie   Lengyel származású  Egyedüliként a két Nobel díjat is elnyerő tudós asszony kezdett.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Fénytan - összefoglalás. Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát.
Nem látható, nem hallható, nem szagolható, nem ízlelhető Az ELEKTROSZMOG Ennek ellenére szinte mindenhol folyamatosan ki vagyunk téve a veszélyének.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Frekvencia. Különböző frekvenciájú szinusz hullámok a lentebbiek magasabb frekvenciájúak.
Sportbalesetek Somoskői Mihály, PTE Baleset-megelőzési konferencia, szeptember 30. Budapest.
Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Ózon, a különleges oxigén
A Levegő összetétele.
Egészség, baleset-megelőzés és környezet
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
3. tétel.
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
Vezetékes átviteli közegek
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
Radioaktív bomlás alapvető típusai (pg. 162)
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
A napsugárzás jótékony hatásai:
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Egyszerű kapcsolatok tervezése
Kérdés és válasz Minták és technikák
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Infravörös spektrometria
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Az elektromágneses hullámok modulációja és detektálása.
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
Kalandozás Ózon Oszkárral a napozás világában:
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Projektmunka Földrajzolok
Szerkezetek Dinamikája
Készítette: Kovácsné Balla Györgyi
Számítógépes Hálózatok
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A légkör anyaga és szerkezete
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Halmazállapot-változások
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Sigfox technológia és hálózatok
Épületek egészségtana
A RÖNTGEN ÉS A RADIOAKTÍV SUGÁRZÁSOK DETEKTÁLÁSA
MIÉRT ÉRDEMES HOZZÁNK JÖNNÖD?
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Abacusan – ArTec Robotist Robotika
Környezet egészségtan
Előadás másolata:

FIZIKA Az elektromágneses spektrum Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola

2 Elektromágneses sugárzás Elektromos és mágneses erőtér periódikusan változik, a haladási irányra és egymásra merőlegesen km/s sebességgel halad vákuumban Az időegység alatti periódusszám igen széles tartományban változhat (frekvencia) Sokszor a hullámhosszal jellemezzük

3 Lássuk, hogyan is van ez?

4 Összefoglaló Részecskesugárzás  -sugárzás Röntgen-sugárzás Ultraibolya sugárzás (UI) Látható fény Infravörös sugárzás Mikrohullámú sugárzás Radar, TV-sugárzás Rádióhullámok

5 Részecskesugárzás Legtöbbször  - vagy  -sugárzást értünk alatta (elektromágneses sugárzás?) Radioaktív bomlás során keletkeznek Az ionizáló részecskesugárzások hatótávolsága csekély, igazán a szervezetbe bekerült sugárforrások veszélyesek Van nem ionizáló sugárzás is: pl. neutron

6  -sugárzás Természetes radioaktív sugárzás Magkémiai reakciókat kíséri Igen nagy áthatoló képességű, de árnyékolható Azt élőlényekre pusztító hatású, a rákos sejteket előbb pusztítja el, mint az egészségeseket: kobalt ágyú

7 Röntgen-sugárzás Röntgen vette észre, hogy az elektronsugárzás (katódsugárzás) ha szilárd felülettel ütközik, egy nagy áthatoló képességű sugárzás forrása Egészségügyi (lágy) és ipari (kemény) alkalmazások Házi röntgensugárforrások: tévé, monitor

8 Ultraibolya sugárzás (UI) Három tartománya van UV-A: közel a látható fényhez, lebarnulást vagy leégést okoz, szolárium UV-B: a magaslégköri ózon nyeli el, bőrrákot okoz - ózonlyuk, ózonpajzsot károsító gázok UV-C: a Föld felszínére nem jut le, űrhajósokat veszélyeztet

9 Látható fény Newton bontotta fel először a fehér fényt egy prizmával Ibolya - kék - zöld - sárga - narancs - vörös A természetben a felbontás megtörténik Az egészséges (átlagos) emberi szem három hullámhossz-tartományban érzékeny Színvakság, színtévesztés

10 Infravörös sugárzás (IV) Más néven hősugárzás Megtévesztő elnevezés, mert hőmérséklettől függően minden test bocsát ki (és a környezettől függően nyel el) elektromágneses sugárzást Bőrünk érzékeli: égési sérülést okozhat Kémiában molekulaszerkezet kutatására használják

11 Mikrohullámú sugárzás A radar kutatások során véletlenül fedezték fel a hatását Háztartási használat: mikrohullámú sütő A kibocsátott sugárzást a víz (és csak a víz) molekulája képes elnyelni (rezonancia). A víz ily módon szerzett energiája gyorsan rendezetlen mozgássá alakul, felmelegszik A sugárzás nem léphet ki szabad térbe!

12 Radar, TV-sugárzás A 2. világháborúban fejlesztették ki. A kibocsátott sugárzást a fémfelület visszaveri, ezt érzékelik ma is alkalmas eszközökkel Kissé hosszabb hullámokkal továbbítják a televízió kép- és hangjeleit Ebben a tartományban működik a mobil telefonszolgáltatás is Az eletroszmog kérdése

13 Rádióhullámok Ultrarövidhullám: jó minőségű hangátvitel látótávolságra Rövidhullám: az ionoszféra visszaveri, nagy távolságú adás aránylag kis kibocsátott energiával Középhullám: egyszerű vevőkészülék, nagy kibocsátási energia, nagy távolságú vétel Hosszúhullám: már nem használatos

14 Ellenőrző kérdések Miért megy tönkre a mikrohullámú sütő, ha üres bögrét teszünk bele? Mikor jó és mikor baj ha magas az ózonkoncentráció? Miért lehet veszélyesebb nők számára a fogászati röntgenvizsgálat, mint a férfiaknak?