Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fénytan - összefoglalás. Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fénytan - összefoglalás. Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát."— Előadás másolata:

1 Fénytan - összefoglalás

2 Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát rá! Természetes fényforrások: pl a Nap, szentjánosbogár, a gyertya lángja Mesterséges: Villanyégő, led lámpa, neoncső

3 Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát rá! Természetes fényforrások: pl a Nap, szentjánosbogár, a gyertya lángja Mesterséges: Villanyégő, led lámpa, neoncső

4 Hogyan bizonyítható, hogy a fény is anyag? Mert kölcsönhatásra képes. Miközben változást hoz létre más testeken (pl. felmelegíti), önmaga is megváltozik (elnyelődik).

5 Hogyan bizonyítható, hogy a fény is anyag? Úgy, hogy kölcsönhatásra képes. Miközben változást hoz létre más testeken (pl. felmelegíti), önmaga is megváltozik (elnyelődik).

6 Mekkorák a visszaverődési szögek? 110 o 40 o 50 o 55 o 0 o 50 o 25 o

7 Mekkorák a visszaverődési szögek? 110 o 40 o 50 o 55 o 0 o 50 o 25 o

8 GF Rajzold be a fény további útját!

9 GF

10

11

12 2 F F F o Rajzold be a fény további útját!

13 2 F F F o Rajzold be a fény további útját!

14 Igaz? Hamis? A vetítőgép domború lencséje a tárgyról látszólagos képet ad. Hamis. A síktükörben valódi kép keletkezik. Hamis. A testek színe attól függ, hogy milyen szín jut a szemünkbe. Igaz. A domború tükörre a tengelyével párhuzamosan érkező fénysugarak visszaverődés után széttartanak. Igaz.

15 Igaz? Hamis? A vetítőgép domború lencséje a tárgyról látszólagos képet ad. Hamis. A síktükörben valódi kép keletkezik. Hamis. A restek színe attól függ, hogy milyen szín jut a szemünkbe. Igaz. A domború tükörre a tengelyével párhuzamosan érkező fénysugarak visszaverődés után széttartanak. Igaz.

16 Melyik fénytani eszközben használnak domború lencsét? Pl. diavetítő Milyen képet alkot ez az eszköz? —nagyított —képtávolság nagyobb, mint a tárgytávolság (a vetítővászon sokkal messzebb van a lencsétől, mint a film!) —fordított állású —valódi kép

17 Melyik fénytani eszközben használnak domború lencsét? Pl. diavetítő Milyen képet alkot ez az eszköz? —nagyított (a kivetített kép sokkal nagyobb, mint a filmen lévő! —képtávolság nagyobb, mint a tárgytávolság (a vetítővászon sokkal messzebb van a lencsétől, mint a film!) —fordított állású —valódi kép

18 Melyik fénytani eszközben használnak még domború lencsét? vagy pl. fényképezőgép Milyen képet alkot ez az eszköz? —kicsinyített ( a lefényképezett tárgy kisebb, mint a valóságban!) —képtávolság kisebb, mint a tárgytávolság (a film sokkal kisebb távolságra van a fényképezőgép lencséjétől, mint az, amit fényképezünk!) —fordított állású —valódi kép

19 Melyik fénytani eszközben használnak még domború lencsét? vagy pl. fényképezőgép Milyen képet alkot ez az eszköz? —kicsinyített ( a lefényképezett tárgy kisebb, mint a valóságban!) —képtávolság kisebb, mint a tárgytávolság (a film sokkal kisebb távolságra van a fényképezőgép lencséjétől, mint az, amit fényképezünk!) —fordított állású —valódi kép

20 Milyen tükröt alkalmazunk visszapillantó tükörnek? Miért? Domború tükröt, mert a látott kép kicsinyített és megegyező állású.

21

22 Mikor láthatunk szivárványt? Miért? Amikor előttünk vízcseppek képződnek (pl. eső vagy szétszórt vízsugár locsoláskor) és mögöttünk süt a nap. Ilyenkor a vízcseppeken többszörösen megtörik a fény (közben a fehér szín felbomlik) és visszaverődik.

23 Mikor láthatunk szivárványt? Miért? Amikor előttünk vízcseppek képződnek (pl. eső vagy szétszórt vízsugár locsoláskor) és mögöttünk süt a nap. Ilyenkor a vízcseppeken többszörösen megtörik a fény (közben a fehér szín felbomlik) és visszaverődik.


Letölteni ppt "Fénytan - összefoglalás. Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát."

Hasonló előadás


Google Hirdetések