Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Frekvencia. Különböző frekvenciájú szinusz hullámok a lentebbiek magasabb frekvenciájúak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Frekvencia. Különböző frekvenciájú szinusz hullámok a lentebbiek magasabb frekvenciájúak."— Előadás másolata:

1 Frekvencia

2 Különböző frekvenciájú szinusz hullámok a lentebbiek magasabb frekvenciájúak

3 A frekvencia szó szerint egy „ismétlődés gyakoriságát” jelenti, azaz hogy egy esemény hányszor ismétlődik meg egységnyi idő alatt. Jele: f Érdekesség: SI mértékegysége: Hz (hertz, Heinrich Rudolf Hertz német fizikus neve után), ami ugyanazt jelenti, mint az s -1 (egy teljes periódus másodpercenként).

4 Mérése A frekvencia mérésekor megszámoljuk, hogy egy adott időtartam alatt hányszor ismétlődik meg az esemény, majd elosztjuk az illető időtartam hosszával. 1 Hz azt jelenti, hogy másodpercenként egyszer következik be az esemény, 2 Hz azt, hogy kétszer stb. Az egység eredeti neve ciklus per másodperc volt, amit néha még ma is használnak. A szívritmust és a zenei ritmust ütés per percben mérik. Alternatív módszer a mérésre, ha megmérjük két egymás utáni ismétlődés között eltelt időt, majd vesszük ennek a reciprokát: ahol T a periódus. Precízebb mérés több periódust vesz figyelembe, és azok átlagát veszi. f = 1 T

5 Egy hullám frekvenciája Hang, elektromágneses hullám, elektromos jelek vagy más hullámok frekvenciáját mérve, a hertzben kapott frekvencia a másodpercenkénti periódusok száma. A görbe torzulása esetén mindig az alapgörbe frekvenciája értendő. Az f frekvencia a hullám v sebességének és λ hullámhosszának a hányadosa: tehát a frekvencia a hullámhosszal fordítottan arányos. A vákumon keresztül haladó elektromágneses hullámok speciális esetében v = c, ahol c a fénysebesség. Amikor a hullám egyik közegből átlép egy másikba, a frekvenciája ugyanaz marad, csak a sebessége és - ennek következtében - a hullámhossza változik meg. f = λ λ v c

6 Referencia-frekvenciák Vannak általánosan elfogadott referencia-frekvenciák az idő mérése céljából. Az egyik ilyen, az atomórák által használt frekvencia, a céziumatom egyik átmenetének frekvenciája.

7 Köszönjük a figyelmet! ☻ Készítette: Pusztai Fruzsina Vizner Zsófia


Letölteni ppt "Frekvencia. Különböző frekvenciájú szinusz hullámok a lentebbiek magasabb frekvenciájúak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések