„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógusok előmeneteli rendszerének jogszabályi háttere
Advertisements

Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
A pedagógusok minősítési rendszere
A pedagógusok munkaidő beosztása
Tanári portfolió készítése
Pedagógus-továbbképzés
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer
AZ ÉN PORTFÓLIÓM.
Tanévnyitó értekezlet
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógus minősítési rendszer
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A szaktanácsadás támogató szerepe
Fejlesztő célú szaktanácsadás
Hogyan készítsünk pedagógusi portfóliót?
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési rendszer
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Szakmai nap szeptember 16.
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
A tanárképzés szerkezete
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A 2016.ÉVI PEDAGÓGUS MINŐSÍTÉSRŐL
Készítette: Kovács Ferencné
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere
Intézményi önértékelés Barati Krisztina
Portfóliókészítés óvodavezetőknek, óvodapedagógusoknak
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere A tanfelügyelet és az önértékelés Készítő/előadó: OH POK munkatársainak szakmai anyaga alapján Bártfai.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Az e- portfólió dokumentumai a kompetenciák tükrében TÁMOP.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
„Az utolsó csepp nem tehet róla, hogy éppen ő az utolsó csepp, hiszen amúgy semmiben sem különbözik az előző cseppektől.” Mérő László.
Barlai Róbertné Maus Pál anyagának felhasználásával
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Gyakornokok az óvodában
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
A pedagógusok előmeneteli rendszere, a portfólió szerepe
Barcsák Marianna KPSZTI
Az óravázlat felépítése
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Önértékelési projektterv
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
Tanfelügyelettel kapcsolatos előzetes feladatok - intézményvezetők
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai
Hogyan? Mit? Mennyit? Ötletek a készítéshez
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
Előadás másolata:

„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai” 2015. 10. 14.

Miről lesz szó? Jogszabályi előírások Az „Útmutató” ajánlásai A mentorálás szakmai környezete A mentori munka dokumentumai Mentori ütemterv Gyakornoki munkaterv Szakaszok Módszerek Hospitálási napló Óra-és foglalkozás megfigyelési napló Megfigyelési szempontok

Jogszabályok 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról 2011. évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet A gyakornoki idő és a mentor Az intézményvezető kijelöli a mentort A mentor támogatja a gyakornokot Az iskola helyi tantervében és pedagógiai programjában a munkaköri feladataira vonatkozó előírások értelmezésében és szakszerű alkalmazásában, a tanítási (foglalkozási) órák felépítésének, az alkalmazott pedagógiai módszereknek, tanításhoz alkalmazott segédleteknek, tankönyveknek, taneszközöknek célszerű megválasztásában, a tanítási (foglalkozási) órák előkészítésével, megtervezésével és eredményes megtartásával kapcsolatos írásbeli teendők ellátásában, valamint a minősítő vizsgára való felkészülésében. A gyakornokokra vonatkozó előírások A minősítő vizsga részei A minősítő vizsga értékelésének részei A minősítő vizsga Pedagógus-kompetenciák

Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez Gyakornokokra vonatkozó előírások Gyakornoki időszak A minősítő vizsga tartalmi elemei Hogyan történik az értékelés a minősítővizsgán? Az eljárásrend lépései minősítővizsga esetén (Útmutató: 35-37. oldal – táblázat) A gyakornok feladatai (Útmutató: 40-41. oldal – táblázat) A pedagóguskompetenciák és a hozzá tartozó indikátorok (Útmutató 23-28. oldal)

A mentorálás szakmai környezete Fogalmak óraterv/foglalkozásterv tematikus terv Dokumentumminták Tematikus terv (10. sz. melléklet) Óraterv (11. sz. melléklet és 12. sz. melléklet) Hospitálási/óra-/foglalkozáslátogatási napló (13. sz. melléklet) Esetleírás (14. sz. melléklet) Osztályfőnöki terv (15. sz. melléklet és 16. sz. melléklet) Egyéni fejlesztési terv (17. sz. melléklet)

A mentori munka dokumentumai Mentori ütemterv Hónap/ hét/ intervallum megnevezése Feladat, tevékenység konkrét leírása Közreműködők megnevezése Módszerek Elvárható eredmények Dokumentumok, ezen belül az adminisztráció dokumentumai, illetve az átadott módszertani segédanyagok megnevezése Megjegyzések, reflexiók

A mentori munka dokumentumai Gyakornoki munkaterv Célja mentorálási és a gyakornoki munka, a tanulási út tervezése, felépítése. A gyakornok feladatait, tevékenységeit kell elosztani a gyakornoki időtartamra, vagyis két évre. Meg kell tervezni a megvalósítás szakaszait. Szakaszok: kezdő, haladó, befejező Időtervezés

Gyakornoki munkaterv Időszak Gyakornoki elvárások felsorolása Kezdő szakasz (1-7 hónap) Csak minimális készséget lehet elvárni a tanítás terén Szabályok követése A gyakornok ismerje meg: - a köznevelési törvényt, - az intézmény nevelési, pedagógiai programját, - az intézmény egészségnevelési, környezeti nevelési programját, - az intézmény szervezeti és működési rendjét az SZMSZ alapján, - az intézmény házirendjét, - az intézmény ellenőrzési, minősítési rendjét, szabályait. Eszközök és berendezések megismerése, munkamódszerek megfigyelése, mentorral való együttműködés.

Módszerek Kezdő szakasz (1-7 hónap) Óralátogatás Óramegbeszélés Időszak A tapasztalatszerzés módszere A számonkérés módszere Kezdő szakasz (1-7 hónap) Óralátogatás Óramegbeszélés Konzultáció a mentorral Konzultáció egyéb pedagógussal Konzultáció az igazgatóval Konzultáció a szakmai munkaközösség-vezetővel Team munkában részvétel Esetmegbeszélő csoport munkájában részvétel Tanév eleji szülői értekezlet látogatása  Egyéni tanmenet elkészítése Óravázlat készítése Szülői panaszra megoldási terv, intézkedési terv készítése (a megismert jogszabályok, intézményi alapdokumentumok alapján)

Hospitálási napló Készítheti a mentor és a gyakornok is. Az óra-/foglalkozáselemzés a pedagóguskompetenciák alapján történjen! Készítheti a mentor és a gyakornok is. Fontos kritériuma, hogy tervezett, könnyen áttekinthető, egyértelmű legyen; jól követhető legyen az óra menete; a megjegyzések az óra menetével párhuzamosan kerüljenek feljegyzésre! A végére kerüljön reflexió! Ha a mentor látogat, kerüljenek feljegyzésre a gyakornok fejlesztendő területei, erősségei. Amennyiben a gyakornok látogatja a foglalkozást, tanórát, derüljön ki a feljegyzésből, hogy mit tud hasznosítani a gyakorlatban a látott foglalkozásból, tanórából! Segítő szempontsor

Óra-és foglalkozás megfigyelési napló A pedagóguskompetenciák megfigyelése Kiemelt megfigyelési szempont, szempontok Az óra-/foglalkozáslátogatás megfigyelési szempontjai Idő tanári tevékenységek, módszerek Tanulói tevékenységek Megjegyzések Idő Az óra menete (tartalmi logikai egységek) Didaktikai mozzanatok Módszerek, eszközök Megjegyzések

Köszönöm a figyelmet, eredményes munkát kívánok!