Görög Ibolya c.főiskolai docens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAISÁG – HITELESSÉG – PROTOKOLL Bevezetés
Advertisements

Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
K ÖZNEVELÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTŐ MŰHELYMUNKÁJA T ÁMOP március 17 Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Gödöllői Tankerülete és Aszódi.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
A nemzeti eszme Magyarországon. Ma mit értünk nemzeten? Szélsőségek: agresszív nacionalizmus elveszett a magyar nemzeti identitás.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Import és Export a résztvevő 10 országban
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A munka eszköze magam vagyok
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése 19
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Mastermind A tudatos vállalkozók agytrösztje
1Transzplantációs Alapítvány
Gyűjtőköri szabályzat
Vezetékes átviteli közegek
Összeállította: Horváth Józsefné
6. rész: Otthoni vérnyomásmérés
A matematikatanítás aktuális kérdései február
Segíteni vagy megmenteni
Kockázat és megbízhatóság
Caracalla udvarában Kalandjáték 1.
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
Colorianne Reinforce-B
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Környezetgazdaságtan 1
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
Statisztika 10 évf. 3 osztály 82 tanuló 9 évf. 4+1 osztály 118 tanuló Minden osztályt külön pedagógus javított 8 fő - részben of, ha vállalta.
„16„Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem.” 17A tanítványai közül egyesek ezt kérdezték egymástól: „Mi az, amit.
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
A mennyei világ lelki áldásai 2. rész
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
AVL fák.
1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökország) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal.
TÉNYEK UTÁN CSELEKVÉS Viziné Molnár Anna Uzsoki Utcai Kórház
DARUS.
Új pályainformációs eszközök - filmek
14 év szakmai tapasztalat
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Konzuli és Állampolgársági Főosztály, Schengeni Vízum Osztály
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
„Vásárolj okosan” Mobil kiegészítők vásárlási szokásai
Családi vállalkozások
A kommunikáció fejlődése, analóg vs. digitális
Iskolai szociális segítő
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Űrkutatás súlytalanság.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Az identitástudat kialakulásának tényezői kisebbségi közegben
Színházi élet - Németh Antal
A POWERPOINT 2007 újdonságai
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Gyermekekkel a mediáció szemszögéből
Oféliák színháza.
Előadás másolata:

Görög Ibolya c.főiskolai docens

 A hitelesség feltétele: európaiság  Miért a konzervatív megjelenés a nyerő?  Pozitív külső – érzelmi megnyerés „NEM AZ IROTT TÖRVÉNYEKET KELL BETARTANI, HANEM AZ IRATLANOKAT” (egy kínai bölcs)

.

.

.

20 perc V H

.

 A negatív hangnem, a negatív közlés ellenséges hozzáállást eredményez  Hadarás, gyors beszéd – NEM ÉRTEM!!  A „lányomnak mondom – menyem is értse” közléstípusról (meta-beszéd)  Agresszív ember legyőzése – „Micimackó effektus” „A humor az elme mindennapos tisztálkodása” (Renard)

 Atavisztikusan azt hiszem el, amit látok  Intelligencia kérdése, milyen hamar térek vissza a tartalmi közlésre  A testbeszéd jeleket mindenki érti – használatuk automatikus. Tanulással, figyeléssel fokozható – befolyásolhatom a döntést „A fül könnyebben viseli el a igazságtalanságot, mint a szem (Pubilius Syrus)

 Atavisztikusan azt hiszem el, amit látok  Intelligencia kérdése, milyen hamar térek vissza a tartalmi közlésre  A testbeszéd jeleket mindenki érti – használatuk automatikus. Tanulással, figyeléssel fokozható – befolyásolhatom a döntést „A fül könnyebben viseli el a igazságtalanságot, mint a szem (Pubilius Syrus)

..

..

Pasi van a láthatáron…..

Vezérhím…..

„Tudós ülés”

 Azt kell felvennem, amit el akarok hitetni magamról  Az ápoltság elengedhetetlen feltétel, a legkisebb hiányosság az alulkultúráltságot jelenti  NŐ? FÉRFI? - egyéni szerep, magánéleti kategória.  EMBER – a hiteles szerep  A „sportos” külső akkor hiteles, ha a test és nem az ész játszik döntő szerepet – tehát FARMERT csak munkaidőn kívül szabad hordani

A „tanult ember” külső a nőknél:  Szoknya, blúz, blézer, kosztüm, top  A szoknya nem lehet rövidebb, mint a térden fölül 3 ujjnyi  A pulóver csak vékony nőnek áll jól  A nadrág csak hűvös, hideg időben hordható, de akkor is csak szövetnadrág, nadrágkosztüm formában  A cipő vékony talpú, mindig külön sarkú és nem feltűnő színű  A PAPUCS TILOS!!!!!!!

..

A „tanult ember” külső férfiaknál:  ing, nyakkendő, zakó, szövetnadrág  a cipő és a zokni sötétebb a nadrágnál  A cipő vékony talpú és fűzős  A zokni hossza 28 cm  télen szövetkabát, nem dzseki  ha mégis pulóver, az ing gallérját nem szabad kihajtani  az ing-mellény jelentése: nincs felöltözve, a mellény a három részes öltöny része  ékszer: csak a karika- vagy pecsétgyűrű és a karóra (ez lapos és bőrszíjas).

.

.

 Az anyanyelv hibás használata megbocsáthatatlan tévedés, a teljes szociálisan alulkultúráltság („bunkóság”) jele  A fecsegés NEM csak a nők tulajdonsága, sőt…  Sértő fordulatok („hogy is magyarázzam ezt meg NEKED”), rossz beidegződések („igazándiból”, „köszike”, pusz-pusz”), indokolatlan közegben szakzsargon használata („logisztikai háttér”) rontják a beszélő személy HITELESSÉGÉT „Imádok a semmiről beszélgetni. Az egyetlen téma, amit kicsit ismerek” (Oscar Wilde)

 Egyenlőek között szokás  A társadalmi szerepem határozza meg, kivel vagyok egyenlő  Azonos neműeknél az idősebb, férfi-nő kapcsolatban pedig csak és kizárólag a nő ajánlhatja fel  Felajánlott tegezést el nem fogadni sértés  Akit egyszer tegeztem, míg élek, tegezni kell

 Ön – távolságtartó, tiszteletet adó, kicsit vagy nagyon „fölfelé” szólítás  Maga – szinten szólítás.

 Ha tudom a rangját:  Rang+úr  Rang+asszony  Kivétel: nagykövetek (excellenciás) egyházi méltóságok arisztokrata körök fegyveres testületek  Úrhölgy: diplomáciai, protokolláris forma (például meghívón)  Rang+kisasszony nincs!

 Ha csak a nevét tudom: férfiak esetében családnév+úr nők esetében keresztnév és magázás Nőknél keresztnév+asszony azt jelenti, hogy a férje szerint vált ismertté. Férfiaknál keresztnév+úr a kiszolgáló személyzet

 Ha a nevét sem tudom: Uram! Asszonyom! Kisasszony! „Kisasszony”: kb. 25 évnél fiatalabb „Asszonyom”: a legáltalánosabb forma „Hölgyem”: látszik, hogy tényleg hölgy-e? Ha nem tudom eldönteni, akkor „kérem”.

Fejléc……… ……………….. CÍMZÉS…………. …………………….. Tisztelt…………..! S z ö v e g…………………………….. …………………………………………… ………………. Dátum,…… Üdvözlettel,

cégre: Dr. Balogh Elvira asszonynak, a Kötési Osztály vezetője Cég Helység Megszólítás: Tisztelt Osztályvezető Asszony!

Címzés: Szabó Pálné asszonynak Helység utca, házszám Megszólítás: Tisztelt…………. Kedves Szabó Pálné!

.

 Ha név sincs: A megszólítás helyén pl. tárgy megjelölése (Tárgy: válasz pályázati kiírásukra)  Tilos: Asszonyom/PER Uram!

 Semleges: Üdvözlettel,  Tiszteletre méltó: Tisztelettel,  Amit soha: Köszönettel, A köszönetet a záró mondatban fogalmazom meg.  Nem minden levélre kell pecsét

 3. csöngésre fel kell venni  Aki felemeli a kagylót, azonosítja az állomást  Aki telefonál, köszön és bemutatkozik  Ha megszakad a vonal, a hívó fél hív újra  Akinek visszahívást ígérek, aznap vissza kell hívni, vagy megmondani, mikor várhatja a hívásomat.  Ha B tárgyal A-nál és A-nak telefonja van, B-nek ki kell menni a szobából  Ha engedélyt kap a maradásra, nem kapcsolódhat be a beszélgetésbe

 Azonosító szöveget semleges módon adom meg  Ha üzenetet hagyok, azt a sípoló hang után teszem  Tagoltan beszélek, különösen a telefonszámomat így adom meg

 Mobil nélkül NEM ÁLLNAK LE AZ ÉLETFUNKCIÓK!  Nagy embernek nincs mobilja  Nem zavarok másokat a telefonálásommal (halkan, elfordulva)  Kikapcsolom, ha sok embert zavarok  „Na mondjad!” ‘Puszika!” „Köszike!”

 Időpont egyeztetése  Vendég kísérése  Ülésrendek, mint stratégia  A vendégek kínálása

 Mindig a „–tól –ig”-et beszéljük meg  KÉSÉS NINCS!!!!  Vis major esetén telefonálok  Várakoztatás - hogyan „kényeztessem” a vendéget?  Várakozás – hogyan és meddig?

 Kicsit előtte vezetem  Ajtó énfelém nyílik: előreengedem  Ajtó kifelé nyílik: előre megyek és tartom az ajtót  Lépcsőn fel: mögötte megyek  Lépcsőn le: előtte megyek  Lift: tartom a gombot

Tipikus…

20 perc V H

Max.40 perc H2 H1 V1V2

 Nem vendégüllátás!  Ha kérdeznek, mindig kérni kell valamit!  A V1 kap elsőnek  „A nő” a vendég felesége  Hogy nézzen ki egy kávé?

Ültetési rend Tárgyalási (cer.) (gk.) Étkezési HHH-VVV HVHVHV jobb - bal - jobb - bal

 KÉTOLDALÚ TÁRGYALÁS V5 H4 V3 H2 V1 H1 V2 tolmács V4 H3

 „Prezidenciális” H

 A jelenlévők általános köszöntése  A fővendég köszöntése  Csoport (pl. testvérvárosunk vezetése)  Csoport (pl. képviselőink..)  ………….  Egy fontos jelenlévő név szerint

Célja Helyigénye Üzenete NEM JÓLLAKNI MEGYÜNK ODA!!!!!!

Pohárköszöntő Aperitif Hideg előétel LevesFehér bor (száraz, félszáraz) Meleg előétel szörbet Főétel (nehéz) Főétel (száraz)Fehér/vörös bor (sz., f-sz, f-é.) pohárköszöntő, dohányzás DesszertÉdes bor/pezsgő Gyümölcs Sajt digestive: likőr, konyak, whisky Kávé Ásványvíz

Megnevezés üzenet időtartam  Egy pohár pezsgő 100% 15’ 11h-tól  Koktél 0% 1h (20’) csak látvány 11h-19h  Állófogadás pohárköszöntő, 1,5-2h (40’) +látvány 11-21h

Buffet-dinner 100% 2,5-5h (1,5h) pohárköszöntő, 18 h után program Díszétkezés 100% 2,5h Munkaebéd 100% 1,5h Munkareggeli 100%1h 8,30-10,30h ______________________________________________ DIPLOMÁCIÁBAN: Open house 100%20-30’ 9h-18h

Buffet-dinner 100% 2,5-5h (1,5h) (ültetéses álló) 18 h után pohárköszöntő, program Díszétkezés 100% 2,5h Munkareggeli 100%1h 8,30-10,30h Munkaebéd 100%1,5h 12,00 – 15,00h

Görög Ibolya (1)