T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1:2015.03.23 Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Építésügyi Igazgatási Szakmai Napok Tiszafüred október 29. Előadó:dr. Bánky Tamás vezérigazgató ÉMI Nonprofit Kft. ÉMI dokumentumok az építésügyi.
Advertisements

Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A szab á lyoz á s alapjai Villámvédelem az „új” Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében Horváth Lajos Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
2011. évi CXXVIII. tv. a katasztrófavédelemről. Egységes állami katasztrófavédelmi szerv Integrált hatóság - tűzvédelem - iparbiztonság - polgári védelem.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
2009. május MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA KONFERENCIA 1 Szabad forráskódú agrár ágazati téradat nyilvántartórendszer (VINGIS) Katona Zoltán (FÖMI) -
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
VASBETON SZERKEZETEK TERVEZÉSE TŰZÁLLÓSÁGRA KÖVETELMÉNYEK ÉS TERVEZÉSI MÓDSZEREK Dr. Visnovitz György március
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Magyar információbiztonsági szabványok
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Gyűjtőköri szabályzat
Dr. Kovács László Főtitkár
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
Becslés gyakorlat november 3.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.

Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Előadó: Dr. Csányi István,
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
A kétszintű érettségi.
Piaci kockázat tőkekövetelménye
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
középfokú felvételi eljárás
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Önfeledt játék a biztonság tudatában
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
TERC Budapest, november 23.
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM A tűzvédelmi célú építési termékek megfelelőség-igazolása, az európai és a hazai szabályozás alapelemei, és a CE – jelölés alkalmazásának.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
CE-jelölés elhelyezése; Gyártói feladatok a CE-jelölés alkalmazásánál
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
OKF továbbképzés június 14.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
beruházás-tervezési ABCD
Faszerkezetű elemek tűzállósági méretezése AxisVM szoftverrel
Érettségi tájékoztató 2019
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Energiahatékonyság kontra tűzvédelem? Mit kell igazolni a
Előadás másolata:

T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése Kiegészítő javaslatok október

A beépített tűzoltó berendezések tervezésre telepítése c. TvMI hasonlóan más TvMI-ben az érvényes OTSZ előírásainak ad egyes műszaki megoldásokra ajánlásokat. Ennek tartalomjegyzéke : 1. Bevezetés 2. Fogalmak 3. Hatósági létesítési engedélyeztetés 4. Az MSZ szabványokon kívül eső oltóberendezésekre vonatkozó műszaki megoldások - Nem szabványos, elfojtó (ESFR) sprinklereket alkalmazó rendszerek tervezése, telepítése - Kiterjesztett szórásfelületű sprinklereket alkalmazó rendszerek tervezése, telepítése (Extended Coverage vagy EC) - Vízköddel oltó rendszerek tervezése, telepítése - Beépített nagykonyhai oltórendszerek tervezése, telepítése - A teljes körűen nem szabályozott nyitott szórófejes vízalapú tűzvédelmi berendezések tervezése,telepítése

A 2015 tavaszán előkészített tervezetben is próbáltunk foglalkozni az OTSZ 19.§(3) bekezdését teljesítő műszaki megoldások kidolgozásával, de idő és megegyezés hiányába kimaradt a megjelent TvMI-ből. Mit is tartalmaz ez a bizonyos bekezdés az OTSZ-ben?

OTSZ 19.§ (3). Bekezdés (3) A tűzterjedés elleni védelemre szolgáló beépített tűzterjedésgátló berendezésnek meg kell felelnie a következő követelményeknek: a) a berendezés automatikusan működésbe lép a tűz érzékelése esetén, b) a működő berendezés az általa elválasztott térrészek között a tűz, a hő és a füst átterjedését a helyettesített tűzgátló építményszerkezetre előírt tűzállósági teljesítménykövetelmény időtartamáig olyan mértékben meggátolja, amely a helyettesített építményszerkezet rendeltetése és tűzvédelmi vizsgálatára vonatkozó előírások alapján szükséges, c) a berendezés tűzterjedésgátló képességét, alkalmasságát ca) alátámasztó valós méretű tűzteszt eredményét az adott célra való felhasználásra a katasztrófavédelem központi szerve elfogadta vagy cb) vizsgáló szervezet a katasztrófavédelem központi szervével egyeztetett vizsgálati terv szerinti valós méretű tűzteszttel igazolta.

5.) Tűzterjedés gátlásra, épületszerkezetek tűzállóságának fokozására megfelelő feltételek teljesülése esetén a beépített tűzoltó berendezések alkalmazásának hatását figyelembe lehet venni. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 19.§ (3) bekezdés b.) és c.) pontjai akkor tekinthetők teljesítettnek, ha e TvMI pontjai teljesülnek. A kiegészítés e TvMI-ben 5.) pont alatt jelenne meg :

5.1.) Általános, minden alkalmazásnál javasolt feltételek ) Azon esetek, alkalmazások meghatározása, amelyeknél a tűzoltó berendezés hatása figyelembe vehető a tűzterjedés gátlásra és az épületszerkezet védelmére, az OTSZ előírásai alapján ) Tűzterjedés gátlásra, építményszerkezetek tűzállóságának fokozására alkalmazott tűzoltó berendezések fokozott üzembiztonságára vonatkozó műszaki megoldások ) Beépített tűzoltó berendezések tűzterjedés gátlására,épületszerkezetek tűzvédelmének fokozására való alkalmasságot igazoló vizsgálatok feltételei, ezen belül komplex (szerkezeti elem és oltóberendezés együtt) vizsgálatoké ) Ezen vizsgálatok esetén az alkalmazandó tűzteher típusának, méretének, helyének feltételei ) Vizsgálati feltételek, amelyek igazolják a beépített tűzoltó berendezések egyes műszaki rendszerelemeinek (pl. szórófejek) alkalmasságát a tűzterjedés gátlás és épületszerkezetek tűzvédelmének fokozására

5.2.1.) Épületen belüli tűzterjedés gátlásra alkalmazandó beépített tűzoltó berendezésekkel szemben elvárt feltételek, példák az alkalmazásra ) Vizsgálati feltételek amelyek pozitív eredményei igazolják az adott kivitelű beépített tűzoltó berendezés épületen belüli tűzterjedés gátlásra. A vizsgálati eredmények kiterjesztésének a feltételei a rendszer alkalmazásakor ) Nem teherhordó falak ) Tűzgátló és füstgátló nyílászárók (ajtók, kapuk, ablakok, redőnyök, függönyök) ) Konvejor rendszerek záróelemei

5.3.1.) Épület homlokzatán tűzterjedés gátlásra alkalmazandó beépített tűzoltó berendezésekkel szemben elvárt feltételek, példák az alkalmazásra ) Vizsgálati feltételek amelyek pozitív eredményei igazolják az adott kivitelű beépített tűzoltó berendezés épület homlokzatán tűzterjedés gátlásra. A vizsgálati eredmények kiterjesztésének a feltételei a rendszer alkalmazásakor

5.4.) Építményszerkezetek tűzállóság növelésére alkalmazandó beépített tűzoltó berendezésekkel szemben elvárt feltételek ) EUROCODE alapú, a beépített tűzoltó berendezések hatását is figyelembe vevő statikai számítások alkalmazása ) Tűzszimulációs módszer használatának speciális feltételei a beépített tűzoltó berendezések hatásának figyelembe vételénél, hivatkozás a megfelelő TvMI feltételeire ) Vizsgálati feltételek amelyek pozitív eredményei igazolják az adott kivitelű beépített tűzoltó berendezés épület szerkezetek tűzvédelmének fokozására. A vizsgálati eredmények kiterjesztésének a feltételei a rendszer alkalmazásakor

A szakma kételkedik abban, hogy lehetne-e olyan vizsgálatok (múltban és jövőben) amelyek igazolni tudják ezen követelményeket. Már most is vannak ilyen vizsgálatok, csak 2 kép egy vízköd határát vizsgáló, normál (nem tűzgátló) üvegszerkezetre ISO 834 szerinti tűzgőrbe mellett.