Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TERC Budapest, november 23.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TERC Budapest, november 23."— Előadás másolata:

1 TERC Budapest, 2007. november 23.
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM A tűzvédelmi célú építési termékek megfelelőség-igazolása, az európai és a hazai szabályozás alapelemei, és a CE – jelölés alkalmazásának rendje Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.

2 TERC Budapest, 2007. november 23. ÉPÍTÉSI TERMÉKDIREKTÍVA
Az építmények tervezésének-létesítésének alapelvei a témakört érintő főbb jogszabályok (vezérfonal) ÉPÍTÉSI TERMÉKDIREKTÍVA (89/106/EEC Council Directive) Lényeges követelmények: (Értelmező dokumentumokban részletezve): Állékonyság, mechanikai stabilitás Tűzbiztonság Higiénia, egészség- és környezetvédelem Használat biztonsága Zaj- és rezgésvédelem Energiatakarékosság és hővédelem

3 A tűzbiztonsággal kapcsolatos alapelvek:
TERC Budapest, november 23. A tűzbiztonsággal kapcsolatos alapelvek: tűz esetén egy építmény főbb szerkezetei teherviselő képességének megőrzése meghatározott ideig; a tűz keletkezésének és kifejlődésének, az égés során képződő füstnek, toxikus gázoknak, továbbá ezek terjedésének korlátozása; a tűz átterjedésének magakadályozása a környező épületekre; az épületben tartózkodók biztonságos kiürítése; a tűz esetén mentőfunkciót ellátó alakulatok biztonságának szavatolása;

4 Az európai jogharmonizáció területei (különösen e témát érintően)
TERC Budapest, november 23. Az európai jogharmonizáció területei (különösen e témát érintően) a vizsgálatok, vizsgálati módszerek egységesítése közös osztályozási rendszerek az építési anyagok, az épületszerkezetek, a szervizinstallációk területén termékszabványok, közös irányelvek szerint európai műszaki engedélyek kidolgozása stb. De a követelmények mindig nemzeti kompetenciában maradnak! Ez teremt alapot a tűzvédelmi megfelelőség igazolás követelmé-nyének!

5 Országos Településrendezési és Építési Követelményekről
TERC Budapest, november 23. Építési szakterület: ÉPÍTÉSI TÖRVÉNY (1997. évi LXXVIII. törvény) Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet (OTÉK) a 3/2003. (I. 25.) BM – GKM – KvVM együttes rendelet az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség-igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól

6 TERC Budapest, 2007. november 23.
Tűzvédelmi szakterület: TŰZVÉDELMI TÖRVÉNY a évi XCIV. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló évi XXXI. törvény módosításáról a 26/2005. (V. 28.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 35/1996 (XII. 29.) BM rendelet módosításáról (OTSZ) 2/2002. (I. 25) BM rendelet a tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelményeinek megállapításáról

7 TERC Budapest, 2007. november 23.
Most van előkészületben az OTSZ és a 2/2002. (I. 23.) rendelet összevonása. Fő célja: a korszerűsítés és az európai osztályozási rend átültetése.

8 Az építési – ezen belül a tűzvédelmi célú - termékek alkalmazása
TERC Budapest, november 23. Az építési – ezen belül a tűzvédelmi célú - termékek alkalmazása Forgalomba hozni, továbbforgalmazni vagy beépíteni csak megfelelőség-igazolással rendelkező, építési és tűzvédelmi célra alkalmas építési terméket szabad. Építési terméket építménybe betervezni akkor szabad, ha arra jóváhagyott műszaki specifikáció van.

9 TERC Budapest, 2007. november 23.
Műszaki specifikáció A megfelelőség igazolási eljárás alapját a következő jóváhagyott műszaki specifikációk képezik: honosított harmonizált európai szabvány (MSZ EN); európai műszaki engedély (ETA); építőipari műszaki engedély (ÉME) vagy nemzeti szabvány (MSZ).

10 TERC Budapest, 2007. november 23. Megfelelőség igazolása
A gyártó feladata a megfelelőség-igazolási eljárás lefolytatása; a szállító feladata a termékre előírt megfelelőség igazolási eljárás eredményeként kiállított megfelelőség igazolásnak (megfelelőségi tanúsítvány vagy szállítói megfelelőségi nyilatkozat) a termékhez való csatolása.

11 TERC Budapest, 2007. november 23.
A megfelelőség igazolás dokumentumai és módozatai Megfelelőségi tanúsítvány (1) A termék megfelelőségének igazolása egy kijelölt tanúsító szervezet által az alábbiak alapján: A gyártó feladatai: gyártásellenőrzés; az üzemben vett mintáknak a gyártó által végzett további vizsgálata az előírt vizsgálati terv szerint. A kijelölt tanúsító szervezet feladatai: A termék első típusvizsgálata; Az üzem és a gyártásellenőrzés alapvizsgálata; A gyártásellenőrzés folyamatos felügyelete, értékelése és jóváhagyása; A műszaki specifikáció, illetve meghatározott esetben , az üzemben, a kereskedelmi forgalomban vagy az építkezés helyszínén vett minták szúrópróbaszerű vizsgálata. (1+)

12 TERC Budapest, 2007. november 23.
Szállítói megfelelőségi nyilatkozat Első lehetőség (2) A gyártó feladatai: termék első típusvizsgálata gyártásellenőrzés műszaki specifikáció, illetve meghatározott esetekben, az üzemben vett minták vizsgálata az előírt vizsgálati terv szerint. (2+) A kijelölt tanúsító szervezet feladatai: A gyártásellenőrzés tanúsítása az alábbiak alapján: - az üzem és a gyártásellenőrzés alapvizsgálata; - a műszaki specifikáció által meghatározott esetekben a gyártásellenőrzés folyamatos felügyelete és jóváhagyása. (2+)

13 TERC Budapest, 2007. november 23.
Második lehetőség (3) a termék első típusvizsgálata egy kijelölt vizsgálólaboratórium által; gyártásellenőrzés a gyártó által. Harmadik lehetőség (4) a termék első típusvizsgálata a gyártó által; gyártásellenőrzés a gyártó által.

14 TERC Budapest, 2007. november 23.
A tűzvédelmi megfelelőség igazolást (TMI-t) építési termékek vonatkozásában, a tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítványt (TMT-t) az aktív tűzvédelmi eszközök vonatkozásában kijelölt szervezetek (ÉMI) adják ki. Alapja ezen okiratoknak: minden esetben valamilyen műszaki specifikáció (harmonizált szabvány, vagy európai műszaki engedély (ETA), vagy hazai építőipari műszaki engedély (ÉME), melynek adatait össze kell vetni – az alkalmazási feltételek meghatározása céljából – a nemzeti követelményekkel

15 TERC Budapest, 2007. november 23.
CE megfelelőségi jelölés alkalmazásának kiemelt szabályai ÉMI notified body number: 1415 Építési termékre CE megfelelőségi jelölés akkor helyezhető el, ha a megfelelőség igazolása - honosított harmonizált szabvány (hEN) vagy - európai műszaki engedély (ETA) alapján történt, és a termék megfelel valamennyi rá vonatkozó jogszabályban meghatározott alapvető követelménynek; A terméket a megfelelőség igazolása mellett a szállítónak megfelelőségi jelöléssel kell ellátnia; A CE megfelelőségi jelöléssel jogszerűen ellátott import termékek korlátozás nélkül hozhatók forgalomba.

16 TERC Budapest, 2007. november 23.
Az első tűzvédelmi célú építési termékcsalád európai műszaki engedély útmutatója: az ETAG 018 ETAG 018 – 1: Általános előírások Elfogadás időpontja: Együttélési időszak vége: ETAG 018 – 2: Acélszerkezetek reaktív tűzvédő bevonatai ETAG 018 – 3: Tűzvédő vakolatok és elemkészletek ETAG 018 – 4:Tűzvédő lemezek, szövetek és elemkészleteik Elfogadás időpontja: Együttélési időszak vége:

17 Az építési anyagok új európai osztályai:
TERC Budapest, november 23. Az építési anyagok új európai osztályai: Anyagok osztályai: A1, A2, B, C, D, E, F Padlók osztályai: A1fl , A2fl, Bfl, Cfl, Dfl,. Ffl Égvecsepegési kategóriák: d0, d1, d2 Füstképződési kategóriák: s1, s2, s3 Például: D – d0 – s1

18 Az építési anyagok új európai osztályai
TERC Budapest, november 23. Az építési anyagok új európai osztályai

19 TERC Budapest, 2007. november 23.

20 Padlók új európai tűzvédelmi osztályai
TERC Budapest, november 23. Padlók új európai tűzvédelmi osztályai

21 TERC Budapest, 2007. november 23.

22 TERC Budapest, 2007. november 23.
Tetők és tetőhéjalások külső tűzhatásra bekövetkező tűzterjedési jellemzői szerinti osztálybasorolása (CR ) BROOF (t1…4), CROOF (t1…4), DROOF (t1...4), FROOF (t1…4) Erőátviteli, ellenőrző és telekommunikációs kábelbevonati anyagok tűzvédelmi osztályai Ac, Bc, Cc, Dc, Ec, Fc.

23 Tűzállósági vizsgálati kritériumok az európai vizsgálatokban
TERC Budapest, november 23. Tűzállósági vizsgálati kritériumok az európai vizsgálatokban Teherviselő képesség jele: R Integritás jele: E Hőszigetelő képesség jele: I Sugárzás jele: W Mechanikai ellenálló-képesség jele: M Önzáró képesség jele: C Füstzáró képesség jele: S Tűzvédő képesség jele: K

24 Épületszerkezetek tűzállósági osztályozása EN 13501-2
TERC Budapest, november 23. Épületszerkezetek tűzállósági osztályozása EN Példa: (teherhordó falszerkezet) R60 E30 I30 - M

25 TERC Budapest, 2007. november 23.
Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "TERC Budapest, november 23."

Hasonló előadás


Google Hirdetések