Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht."— Előadás másolata:

1 Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
Az építési termékek megfelelőség-igazolása, a CE-jelölés alkalmazásának szabályai, és az európai és a hazai szabályozás alapelemei (..és az új OTSZ-ről) Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.

2 ÉPÍTÉSI TERMÉKDIREKTÍVA
TERC Budapest, október 30. Az építmények tervezésének-létesítésének alapelvei a témakört érintő főbb jogszabályok (vezérfonal) ÉPÍTÉSI TERMÉKDIREKTÍVA (89/106/EEC Council Directive) Lényeges követelmények: (Értelmező dokumentumokban részletezve): Állékonyság, mechanikai stabilitás Tűzbiztonság Higiénia, egészség- és környezetvédelem Használat biztonsága Zaj- és rezgésvédelem Energiatakarékosság és hővédelem

3 Az európai jogharmonizáció területei (különösen e témát érintően)
TERC Budapest, október 30. Az európai jogharmonizáció területei (különösen e témát érintően) a vizsgálatok, vizsgálati módszerek egységesítése közös osztályozási rendszerek az építési anyagok, az épületszerkezetek, a szervizinstallációk területén termékszabványok, közös irányelvek szerint európai műszaki engedélyek kidolgozása stb. De a követelmények mindig nemzeti kompetenciában maradnak!

4 Országos Településrendezési és Építési Követelményekről
TERC Budapest, október 30. Építési szakterület: ÉPÍTÉSI TÖRVÉNY (1997. évi LXXVIII. törvény) Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet (OTÉK) (utolsó közzététel időpontja: MK.) a 3/2003. (I. 25.) BM – GKM – KvVM együttes rendelet az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség-igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól

5 Országos Tűzvédelmi Szabályzat
TERC Budapest, október 30. Tűzvédelmi szakterület: TŰZVÉDELMI TÖRVÉNY a évi XCIV. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló évi XXXI. törvény módosításáról Országos Tűzvédelmi Szabályzat a 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelettel hatályba léptetve

6 építési és tűzvédelmi célra alkalmas építési terméket szabad.
TERC Budapest, október 30. Az építési termékek alkalmazása (a 3/2003 (I.25.) BM-GKM-KvVM rendelet alapján) Forgalomba hozni, továbbforgalmazni vagy beépíteni csak megfelelőség-igazolással rendelkező, építési és tűzvédelmi célra alkalmas építési terméket szabad. Építési terméket építménybe betervezni akkor szabad, ha arra jóváhagyott műszaki specifikáció van.

7 honosított harmonizált európai szabvány (MSZ EN);
TERC Budapest, október 30. A megfelelőség igazolási eljárás alapját a következő jóváhagyott műszaki specifikációk képezik: honosított harmonizált európai szabvány (MSZ EN); európai műszaki engedély (ETA); építőipari műszaki engedély (ÉME) vagy nemzeti szabvány (MSZ).

8 Megfelelőség igazolása
TERC Budapest, október 30. Megfelelőség igazolása A gyártó feladata a megfelelőség-igazolási eljárás lefolytatása; a szállító feladata a termékre előírt megfelelőség igazolási eljárás eredményeként kiállított megfelelőség igazolásnak (megfelelőségi tanúsítvány vagy szállítói megfelelőségi nyilatkozat) a termékhez való csatolása.

9 A megfelelőség igazolás dokumentumai és módozatai
TERC Budapest, október 30. A megfelelőség igazolás dokumentumai és módozatai Megfelelőségi tanúsítvány (1, 1+) Szállítói megfelelőségi nyilatkozat (2, 2+, 3, 4)

10 kijelölt szervezetek (ÉMI Kht.) adják ki. Alapja ezen okiratoknak:
TERC Budapest, október 30. A tűzvédelmi megfelelőség igazolást (TMI-t) építési termékek vonatkozásában, a tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítványt (TMT-t) az aktív tűzvédelmi eszközök vonatkozásában kijelölt szervezetek (ÉMI Kht.) adják ki. Alapja ezen okiratoknak: minden esetben valamilyen műszaki specifikáció (harmonizált szabvány, vagy európai műszaki engedély (ETA), vagy hazai építőipari műszaki engedély (ÉME), melynek adatait össze kell vetni – az alkalmazási feltételek meghatározása céljából – a nemzeti követelményekkel.

11 - honosított harmonizált szabvány (hEN) vagy
TERC Budapest, október 30. CE megfelelőségi jelölés alkalmazásának kiemelt szabályai ÉMI notified body number: 1415 Építési termékre CE megfelelőségi jelölés akkor helyezhető el, ha a megfelelőség igazolása - honosított harmonizált szabvány (hEN) vagy - európai műszaki engedély (ETA) alapján történt, és a termék megfelel valamennyi rá vonatkozó jogszabályban meghatározott alapvető követelménynek; A terméket a megfelelőség igazolása mellett a szállítónak megfelelőségi jelöléssel kell ellátnia; A CE megfelelőségi jelöléssel jogszerűen ellátott import termékek korlátozás nélkül hozhatók forgalomba.

12 Az építészeti-műszaki tervdokumentációk tartalmi követelményeiről
TERC Budapest, október 30. Az építészeti-műszaki tervdokumentációk tartalmi követelményeiről 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról 290/2007. (X. 31.) Kormány rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről, az építési naplóról és a kivitelezési dokumentációk tartalmáról

13 Tűzvédelmi dokumentáció tartalmazza
TERC Budapest, október 30. Tűzvédelmi dokumentáció tartalmazza

14 Tűzveszélyességi osztálybasorolás
TERC Budapest, október 30. Tűzveszélyességi osztálybasorolás

15 TERC Budapest, október 30. Tűzveszélyességi osztályok az új 9/2008. (II. 22.) ÖTM sz. rendelet szerint

16 TERC Budapest, október 30.

17 TERC Budapest, október 30.

18 Tűzállósági fokozatok az OTSZ szerint
TERC Budapest, október 30. Tűzállósági fokozatok az OTSZ szerint

19 ÉPÍTÉSI TERMÉKEK TŰZVÉDELMI OSZTÁLYAI (a padlóburkolatok kivételével)
TERC Budapest, október 30. ÉPÍTÉSI TERMÉKEK TŰZVÉDELMI OSZTÁLYAI (a padlóburkolatok kivételével) Az Európai Unió hivatalos közlönyében (Official Journal) rendszeresen közzéteszik azoknak az anyagoknak a listáját, melyek összetételüknél fogva, minden további vizsgálat nélkül az A1 osztályba tartozónak tekinthetők.

20 AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZÁLLÓSÁGI TELJESÍTMÉNY JELLEMZŐI
TERC Budapest, október 30. AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZÁLLÓSÁGI TELJESÍTMÉNY JELLEMZŐI R – teherhordó képesség E – integritás I – szigetelés W – sugárzás M – mechanikai hatás C – önzáródás S – füstáteresztés G – „koromtűz”-zel szembeni ellenálló képesség P vagy PH – üzemképesség fenntartása K – tűzvédő képesség

21 TERC Budapest, október 30. ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI Az I. tűzállósági fokozat követelményei * Középmagas épületek esetében az 5<N<11 oszlop követelményeit kell alkalmazni. ** Magas épületek esetében az N>11 oszlop követelményeit kell alkalmazni.

22 TERC Budapest, október 30. ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI I. tűzállósági fokozat követelményei

23 TERC Budapest, október 30. ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI I. tűzállósági fokozat követelményei

24 TERC Budapest, október 30. Tűzterhelés számítás

25 TERC Budapest, október 30.

26 TERC Budapest, október 30. Tűzszakaszolás

27 TERC Budapest, október 30. Ipari és mezőgazdasági üzemi tűzszakaszok megengedett tűzszakasz-területei

28 A tárolási tűzszakaszok megengedett tűzszakasz-területei
TERC Budapest, október 30. A tárolási tűzszakaszok megengedett tűzszakasz-területei

29 Csarnoképületek tűzszakaszainak megengedett legnagyobb területei
TERC Budapest, október 30. Csarnoképületek tűzszakaszainak megengedett legnagyobb területei

30 KIÜRÍTÉSI SZÁMÍTÁSOK A kiürítés megengedett időtartama
TERC Budapest, október 30. KIÜRÍTÉSI SZÁMÍTÁSOK A kiürítés megengedett időtartama 1/ Csak akkor, ha legalább két közvetlenül a szabadba nyíló kijárati ajtókkal és hatásos hő- és füstelvezetővel rendelkezik. 2/ Az „A” és „B” tűzveszélyességi osztály esetén a megengedett kiürítési időtartamot 25%-kal csökkenteni kell

31 KIÜRÍTÉSI SZÁMÍTÁSOK Haladási sebességek
TERC Budapest, október 30. KIÜRÍTÉSI SZÁMÍTÁSOK Haladási sebességek

32 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht."

Hasonló előadás


Google Hirdetések