Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Önfeledt játék a biztonság tudatában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Önfeledt játék a biztonság tudatában"— Előadás másolata:

1 Önfeledt játék a biztonság tudatában
Horváth György Játszótéri szabványosítási szakértő Önfeledt játék a biztonság tudatában

2 játszótéri eszközök biztonságosságáról
78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról Alapítás éve 2005 Ez a rendelet február 1-jén lépett hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően forgalomba hozott, illetve telepítendő játszótéri eszközökre kell alkalmazni. E rendelet hatálya a játszótéren elhelyezett játszótéri eszközökre terjed ki. Nem tartozik e rendelet hatálya alá a kizárólag saját, családi célra kialakított játszótéren elhelyezett játszótéri eszköz.

3 játszótéri eszközök biztonságosságáról
78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról Alapítás éve 2005 Játszótér:  Az a külső vagy belső tér, amelyet játszótéri eszközök elhelyezésére (telepítésére), illetve azok használatára létesítettek. Játszótéri eszköz:  Játszótéren elhelyezett olyan eszköz, beleértve az alkotórészeket és a szerkezeti elemeket is, amelyet gyermekek játék céljára egyedül vagy csoportosan használnak.

4 megfelel a biztonságossági követelményeknek. Forgalomba hozatal
78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról Forgalomba hozatal Játszótéri eszköz akkor hozható forgalomba, forgalmazható, telepíthető, illetve vehető használatba, ha az a rendeltetésszerű és a gyermekek szokásos viselkedését figyelembe vevő, előrelátható használata során a használók vagy más személyek biztonságát és egészségét nem veszélyezteti, és megfelel a biztonságossági követelményeknek. Alapítás éve 2005

5 játszótéri eszközök biztonságosságáról
78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról A biztonságossági követelményeknek való megfelelést a gyártó a rendelet 7. mellékletében meghatározott megfelelőségi nyilatkozatával vagy a kijelölt szervezet által kiadott megfelelőségi tanúsítványával igazolja.

6 játszótéri eszközök biztonságosságáról
78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról 7. melléklet a 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelethez Megfelelőségi nyilatkozat tartalmi követelményei Alapítás éve 2005 A játszótéri eszköz megne-vezése, azonosítója A gyártó vagy meghatalmazott képviselőjének neve és címe A gyártó nyilatkozata arról, hogy a megfelelőségi nyilatko-zatot a kizárólagos felelőssége mellett adja ki

7 játszótéri eszközök biztonságosságáról
78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról 7. melléklet a 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelethez Megfelelőségi nyilatkozat tartalmi követelményei Alapítás éve 2005 A játszótéri eszköz azonosítását lehetővé tévő, megfelelően látható színes kép Nyilatkozat arról, hogy a játszótéri eszköz megfelel a rendelet vagy a vonatkozó szabvány előírásainak A kiállítás helye és ideje

8 játszótéri eszközök biztonságosságáról
78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról Kijelölt szervezet által kiadott megfelelőségi tanúsítvány 2005

9 Használatba vételi ellenőrzés
Alapítás éve 2005 A játszótéri eszközt új létesítés, nagyjavítás, csere vagy helyváltoztatás esetén használatba venni a kijelölt szervezet által végzett, a biztonságossági követelményeknek való megfelelést, valamint a megfelelőségi nyilatkozat vagy a megfelelőségi tanúsítvány meglétét ellenőrző vizsgálatot követően lehet.

10 használatba vételi ellenőrzést?
Kik végezhetik el a használatba vételi ellenőrzést? Alapítás éve 2005 A kijelölt szervezetek. A kijelölt szervezetek listája a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján található meg. Jelenleg 12 cégnek, szervezetnek van meg a kijelölési okirata. 

11 Miből áll az ellenőrzés?
A telepített játszótéri eszköz vizsgálata és megfelelőségének megállapítása a biztonságossági követelmények alapján, elsősorban a vonatkozó szabvány figyelembevételével és szakmai értékítélet alapján értelmezett általános követelmények szerint.

12 vonatkozó szabványok MSZ EN 1176 szabványsorozat MSZ EN 1177

13 Időszakos ellenőrzések gyakorisága
Kezdetben évente kellett 2009-től kétévente 2012-től pedig négyévente előírás

14 ADMINISZTRATÍV kötelezettsége
Kijelölt szervezet ADMINISZTRATÍV kötelezettsége Az időszakos és a használatbavételi ellenőrzési jegyzőkönyv egy példányát a kijelölt szervezet a fogyasztóvédelmi hatóság kijelöléséről szóló kormányrendeletben meghatározott, területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatala részére az ellenőrzést követő 15 napon belül köteles megküldeni, egy példányt pedig az üzemeltető részére köteles átadni.

15 üzemeltetés Üzemeltető:
Az a természetes vagy jogi személy, aki a játszótéri eszközzel rendelkezni jogosult, vagy akit a játszótéri eszközzel rendelkezni jogosult annak üzemeltetésére feljogosított.

16 Üzemeltetés Üzemeltetők kötelezettségei:
• Megfelelőség igazolás: Ezzel a dokumentummal rendelkeznie kell a játszótéri eszköznek (megfelelőségi tanúsítvány, megfelelőségi nyilatkozat). • Használatba vételi ellenőrzés: Új eszköz létesítése, nagyjavítás, csere vagy helyváltoztatás esetén használatba vétel előtt valamely kijelölt szervezet által ellenőriztetni kell a játszótéri eszközt. • Időszakos ellenőrzés: Négyévente, valamely kijelölt szervezet által ellenőriztetni kell az eszközöket.

17 üzemeltetés Üzemeltetők kötelezettségei:
•Folyamatos üzemeltetés: A játszótéri eszközt a használati és karbantartási útmutató előírásait figyelembe véve kell üzemeltetni, karbantartani. •Nyilvántartás vezetése: A játszótér és játszótéri eszköz létesítéséről, telepítéséről és ezek állapotával kapcsolatos változásokról, valamint az időszakos ellenőrzésekről a 6. melléklet szerinti adattartalommal az üzemeltetőnek nyilvántartást kell vezetni, és ezt a nyilvántartási adatlapot 30 napon belül köteles megküldenie a fogyasztóvédelmi hatóság kijelöléséről szóló kormányrendeletben meghatározott, területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának.

18 játszótéri eszközök biztonságosságáról
78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról 6. melléklet a 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelethez A nyilvántartási adatlap tartalmi követelményei 1. A játszótér címe 2. A játszótéri eszközök száma 3. A játszótéri eszközök nyilvántartása: 3.1. a játszótéri eszköz megnevezése, az azonosítást szolgáló adatok 3.2. a használatba vétel időpontja 3.3. az időszakos ellenőrzések időpontja 3.4. a játszótéri eszközök állapota (megfelelő, részben megfelelő, nem megfelelő) 3.5. a javítás időpontja (ha volt) 3.6. a bontás időpontja (ha volt)

19 Nyilvántartási adatlap
üzemeltetés Nyilvántartási adatlap

20 üzemeltetés Üzemeltetők kötelezettségei:
A nyilvántartásokat és az intézkedést igazoló dokumentumokat a játszótéri eszköz üzemeltetőjének legalább 10 éven keresztül meg kell őrizni.

21 üzemeltetés Üzemeltetők kötelezettségei részben megfelelő vagy nem megfelelő játszótéri eszköz esetén: Részben megfelelő eszköz kijavítása Nem megfelelő termék használatának megakadályozása és elbontása Balesetveszélyessé vált eszköz használatának megakadályozása és kijavítása vagy lebontása

22 üzemeltetés Hasznos internetes oldalak
• Nemzeti Fejlesztési Minisztérium • A jogszabályok szövege bárki számára ingyenesen elérhető a Nemzeti Jogszabálytárban • A szabványok megvásárolhatók a Magyar Szabványügyi Testületnél

23 VÁLLALATUNK tevékenységek Működési területek Alapítás éve 2005
Tervezés Kivitelezés engedélyeztetés Működési területek Játszótér Játszóház Játszószoba

24 TERVEZÉS

25 TERVEZÉS

26 TERVEZÉS

27 TERVEZÉS

28 TERVEZÉS

29 TERVEZÉS

30 TERVEZÉS

31 TERVEZÉS

32 KIVITELEZÉS

33 KIVITELEZÉS

34 KIVITELEZÉS

35 KIVITELEZÉS

36 KIVITELEZÉS

37 KIVITELEZÉS

38 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Önfeledt játék a biztonság tudatában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések