A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, 2012. 09. 06. Dr. Eitmann.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
FEOSZ KONFERENCIA BUDAPEST Dékány László.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
A vízjog időszerű kérdései
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
A fogyasztói jogviták rendezésének alternatív fórumai, a békéltető testületi eljárás jellegzetességei Dr. Baranovszky György elnök BKIK mellett működő.
A fogyasztóvédelemről szóló törvény évi módosítása
CLV Partners Ügyvédi Iroda
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Különös tekintettel a gyógyszerekre
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok
Munkajogi alapismeretek
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Egyéni fogyasztói érdekérvényesítés lehetőségei, békéltető testületek Dr. Kispál Edit április.
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosítása A békéltető testületeket érintő tervezett változások Dr. Mozolai Mónika osztályvezető 2012.
A fogyasztóvédelmi törvény változásai civil szemmel dr. Krajcsik Szilvia „Fogyasztóvédelem-tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok” Nemzetközi szakmai.
A Békéltető Testületek szerepe a fogyasztóvédelemben
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
TÁMOP Fogyasztóvédelmi ismeretek az utazások területén Dr. Eitmann Norbert Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület október 6-8.
A z alternatív vitarendezés lehetőségei a hagyományostól eltérő értékesítési formák terén, a békéltető testületek jövője és lehetőségei Konferencia 2011.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Fogyasztóvédelmi jogviták rendezése a Pest Megyei Békéltető Testület gyakorlatában Egyszerűen - Gyorsan - Ingyenesen „Törökbálinti Ősz” – Vásár és Kiállítás.
Az adatvédelem szabályozása
Gyura Gábor Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A fogyasztóvédelmi felügyelőségek feladat-és hatásköreit megállapító legfontosabb jogszabályok -Fogyasztóvédelemről szóló törvény -Nemzeti Fogyasztóvédelmi.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
A választottbíráskodás a legfontosabb alternatív vitarendezési lehetőség Lukács Józsefné dr. A Magyar Kereskedelmi és.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
A közigazgatási eljárás II.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Társasház.
A TAXI SZOLGÁLTATÁS FELTÉTELEI BUDAPESTEN
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Met. módosítás július 01..
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Polgári perjog előadás
A jogforrási rendszer II.
Kompetenciák 1. Joghatóság
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann Norbert, Irodavezető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Fogalmak változásai az Fgytv.- ben 1. Közlönyállapot (1997. XII. 23.) szeptember 1. után (2008. évi XLII. tv.) július 29. után (2012. évi LV. tv.)

Békéltető testületek hatásköre 1. Közlönyállapot - célja a fogyasztó és a gazdálkodó szervezet közötti vitás ügy (fogyasztói jogvita) egyezségen alapuló rendezésének megkísérlése - ennek eredménytelensége esetén az ügy eldöntése a fogyasztói jogok gyors, hatékony és egyszerű érvényesítésének biztosítása érdekében - a békéltető testület hatáskörébe az áruk és szolgáltatások minőségével, biztonságosságával és a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, valamint a szerződések megkötésével és teljesítésével kapcsolatos fogyasztói jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezése tartozik - a békéltető testület hatásköre nem terjed ki azokra a fogyasztói jogvitákra, amelyekre jogszabály valamely hatóság hatáskörét állapítja meg.

Békéltető testületek hatásköre után - a fogyasztó és a vállalkozás közötti - a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügy (a továbbiakban: fogyasztói jogvita) bírósági eljáráson kívüli rendezése - e célból egyezség létrehozásának megkísérlése - ennek eredménytelensége esetén pedig az ügyben döntés hozatala a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében

Békéltető testületek hatásköre után - a fogyasztó és a vállalkozás közötti, a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügy (a továbbiakban: fogyasztói jogvita) bírósági eljáráson kívüli rendezése - e célból egyezség létrehozásának megkísérlése - ennek eredménytelensége esetén pedig az ügyben döntés hozatala a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében - a békéltető testület a fogyasztó vagy a vállalkozás kérésére tanácsot ad a fogyasztót megillető jogokról és kötelezettségekről.

Fogyasztó fogalma 1. Közlönyállapot - az a személy - aki - gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül – - árut vesz, rendel, kap, használ, illetve akinek a részére a szolgáltatást végzik, - továbbá, aki az áruval vagy szolgáltatással kapcsolatos tájékoztatás vagy ajánlat címzettje.

Fogyasztó fogalma után - az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró - természetes személy - aki árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz - vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje

Fogyasztó fogalma után - az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró - természetes személy - továbbá a békéltető testületre vonatkozó szabályok alkalmazásában - a külön törvény szerinti civil szervezet, egyház, társasház, lakásszövetkezet, mikro-, kis- és középvállalkozás is - aki árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz, vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje,

Vállalkozás fogalma 1. Közlönyállapot Forgalmazó: - az árut vagy a szolgáltatást fogyasztói forgalomba hozó - gazdálkodó szervezet.

Vállalkozás fogalma után Vállalkozás: - aki az 1. § szerinti tevékenységet* - önálló foglalkozásával - vagy gazdasági tevékenységével összefüggő célok érdekében végzi *Fgytv. 1. § E törvény hatálya - külön törvény eltérő rendelkezése hiányában – a vállalkozások azon tevékenységére terjed ki, amely a fogyasztókat érinti vagy érintheti.

Vállalkozás fogalma után Vállalkozás: - aki az 1. § szerinti tevékenységet* - önálló foglalkozásával - vagy gazdasági tevékenységével összefüggő célok érdekében végzi, *Fgytv. 1. § (1) E törvény hatálya - a (2) bekezdésben meghatározott eltéréssel - a vállalkozások azon tevékenységére terjed ki, amely a fogyasztókat érinti vagy érintheti.

KI minősül fogyasztónak az Fgytv. hatályos állapota alapján? - az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró - természetes személy, - továbbá a békéltető testületre vonatkozó szabályok alkalmazásában - a külön törvény szerinti civil szervezet, egyház, társasház, lakásszövetkezet, mikro-, kis- és középvállalkozás is, - aki árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz, vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje,” KULCSKÉRDÉS: mit jelent és mire irányul a „továbbá a békéltető testületre…” rész, kifejezés előtti mondat vonatkozik-e a kifejezés utáni jellemzőkre?

Kétféle értelmezési lehetőség, amikor vállalkozás fogyasztóként indít eljárást 1. szűk értelmezés 2. tág értelmezés

Fogyasztó fogalmának szűk értelmezése Értelmezés alapja: ◦ csak azon civil szervezet, egyház, társasház, lakásszövetkezet, mikro-, kis- és középvállalkozás minősül fogyasztónak a békéltető testületi eljárás vonatkozásában, amely ◦ önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében jár el. ◦ például ha céges számlára történik az adott termék megvásárlása, vagy szolgáltatás igénybevétele, de az nem a gazdasági tevékenységi körön belül kerül felhasználásra. ◦ PROBLÉMA: mi alapján dönthető és határolható el?

Fogyasztó fogalmának szűk értelmezése Értelmezés indokoltsága ◦ a kiterjedt új fogyasztói kör a természetes személy fogyasztókkal kerül egy tekintet alá ◦ azaz mindkét kör csak akkor minősül az eljárás szempontjából fogyasztónak, ha önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében jár el.

Fogyasztó fogalmának szűk értelmezése Értelmezés következménye ◦ a békéltető testületnek azt kell vizsgálnia, hogy az adott kérelmező önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében járt-e el, ◦ azaz vett, rendelt, kapott, használt, vagy igénybe vett árut, vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje volt.

Fogyasztó fogalmának tág értelmezése, amikor vállalkozás fogyasztóként indít eljárást Értelmezés alapja: ◦ azon civil szervezet, egyház, társasház, lakásszövetkezet, mikro-, kis- és középvállalkozás minősül fogyasztónak a békéltető testületi eljárás vonatkozásában, ◦ amely árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz, vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje, ◦ függetlenül attól, hogy milyen célok érdekében jár el

Fogyasztó fogalmának tág értelmezése Értelmezés indokoltsága ◦ Magyarország IV. középtávú ( ) Fogyasztóvédelmi Politikája: „a mikro-, kis- és középvállalkozások fogyasztóként történő bevonására is szükség van a békéltető testületi eljárásokba, és ahogy a természetes személy fogyasztóknak, úgy a vállalkozásoknak sem szabad érezniük, hogy kiszolgáltatottak a multinacionális vállalatoknak, a közüzemi szolgáltatóknak, vagy éppen a telekommunikációs cégeknek.”

Fogyasztó fogalmának tág értelmezése ◦ nyilvánvalóan a jogalkotó jogpolitikai célja azon megfontoláson alapul, hogy ezen bővített fogyasztói kör a mindennapokban vásárol árut és vesz igénybe szolgáltatást, gazdasági céljainak megfelelően, azok alkalmazásában ◦ így tehát ezen körre nem vonatkozhat a gazdasági tevékenységi körön kívüli szűkítés, hiszen éppen az a cél, hogy ezen kör is elkerülhesse a hosszú, drága és bonyolult bírósági eljárást, és igénybe vehesse az ingyenes, gyors és egyszerű szabályokat alkalmazó alternatív vitarendezési fórumot ◦ ebből következik, hogy a vállalkozás minden tevékenységére kiterjed, nem csak a gazdasági tevékenységen kívüli körre

Fogyasztó fogalmának tág értelmezése Értelmezés következménye: ◦ E körben kérelem beadásakor azt kell vizsgálnia a békéltető testületnek, hogy ◦ az eljárás megindításához szükséges feltételek fennállnak-e.

Budapesti Békéltető Testület gyakorlata, egyedi ügyelhatárolás vállalkozás (és más szervezet, ld. Fgytv.) kérelem beadványa esetén: nyilatkozat kérése annak megállapítása céljából, hogy ◦ a szervezet az Fgytv. 2. § a) pontja alapján fogyasztónak minősül, ◦ és a kérelmező nem természetes személy pedig külön törvény szerinti  civil szervezet  egyház  társasház  lakásszövetkezet  mikrovállalkozás  kisvállalkozás  középvállalkozás

Köszönöm a figyelmet!