Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A z alternatív vitarendezés lehetőségei a hagyományostól eltérő értékesítési formák terén, a békéltető testületek jövője és lehetőségei Konferencia 2011.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A z alternatív vitarendezés lehetőségei a hagyományostól eltérő értékesítési formák terén, a békéltető testületek jövője és lehetőségei Konferencia 2011."— Előadás másolata:

1 A z alternatív vitarendezés lehetőségei a hagyományostól eltérő értékesítési formák terén, a békéltető testületek jövője és lehetőségei Konferencia 2011. szeptember 28.

2 Az atipikus szerződések a jogalkalmazó szemével K edves Neo! Szeretném tanácsát kérni abban,hogy Svájci frank alapú hitelünket,érdemes-e forint alapú hitellel végtörleszteni? Lesz-e még olyan időszak,amikor tartósan alacsony lesz a Svájci frank értéke? Nagyon köszönöm válaszát. Neo válasza: Nem nem érdemes vég törleszteni, majd csak ez év végétől lesz alacsonyabb a frank értéke tartósabban. Szeretettel:Neo344 Többet szeretne tudni?Hívjon most! 06 90 602 790 Mellék: 344 A hívás díja: 475 Ft/perc Forás: http://hu.ezo.tv/jos/neo?allreadings&pagenumber=2)

3 Az atipikus szerződések a jogalkalmazó szemével Elavult, újraszabályozandó területek Erős szituatív jelleg Sok kombinációs lehetőség Jogi szabályozás lassú utókövetése Alap - és járulékos ügyletek keveredése

4 Távollevők között kötött szerződések problematikája Elektronikus kereskedelmi szolgáltatás háttérjogszabálya Elállási jog kijátszása Külföldi székhelyű cég – eljárási nehézségek (www.ingatlandepo.com) Árverésen kötött szerződés Nem gyakorolható az elállási jog: Hang- képfelvétel, illetve számítógépes szoftverek Könyv és más szerzői jogvédelem alá eső alkotás?

5 Egy példa: on-line aukciók szabályozása Miről is van szó? Elektronikus kereskedelem vagy normál árverés? Problémák: Köttetik-e fogyasztói szerződés? A szerződést kötő felek identifikálásának problémái Van-e elállás vagy sem? Visszaélés lehetőségei Megoldás: jogeset (német Legfelsőbb Bíróság gyakorlata) Felek azonosíthatóságának megteremtése Fogyasztói jogokról szóló irányelv javaslat

6 Üzleten kívül kötött szerződés Erős szituatív jelleg Joghézagok: Elállás gyakorlása Fogyasztó és gazdálkodó jogai és kötelezettségei Analógia alkalmazása Elállási jog kijátszása, kötbér kikötése Problémák: Utazási szerződéssel való kombinálás Üzlethelyiség eseti jellege Szerződéskötés körülményei

7 A békéltető testületek gyakorlata az atipikus szerződések terén Mediáció avagy arbitráció? Ha arbitráció akkor jogot avagy igazságot szolgáltassunk?

8 A békéltető testületek gyakorlata az atipikus szerződések terén A jogalkalmazás buktatói: Tisztességtelen szerződési feltételek érvényességének problematikája? Szakértői bizonyítások értékelése, minősítése ellenkező bizonyítás hiányában? Kártérítés megítélése a fogyasztói jogvitával kapcsolatban vagy azon kívül? Jogegység a testületek között

9 Hova tovább békéltető testületek? Lehetőségek, perspektívák Szükségszerű professzionalizálódás – egyedül eljáró jogász kerestetik Ha nincs pénz három tagú tanácsra akkor minden ügy egyszerű megítélésű vagy csak az egyszerű ügyek tartoznának a BT-re? Pénzügyi Békéltető Testület – első fecske vagy csak kivétel

10 Hova tovább békéltető testületek? Lehetőségek, perspektívák Jogegységesítés Szektorális ajánlások kidolgozása Együttműködés, alávetés, határozatok végrehajtásának kikényszerítése Tanácsadás!?

11 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! hajnal.zsolt@fome.hu


Letölteni ppt "A z alternatív vitarendezés lehetőségei a hagyományostól eltérő értékesítési formák terén, a békéltető testületek jövője és lehetőségei Konferencia 2011."

Hasonló előadás


Google Hirdetések