A TEÁK JÓTÉKONY HATÁSA TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban
CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGEK OKOK: Bőséges élelmiszerkínálat Túlfogyasztás és stresszel teli élet Mozgásszegény életmód Káros szenvedélyek DOHÁNYZÁS, MÉRTÉKTELEN ALKOHOLFOGYASZTÁS Stresszes életmód TÁMOP B-14/
CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGEK HAZAI HELYZET: A lakosság mintegy fele túlsúlyos vagy elhízott Vezető halálozási okok 50% SZÍV-ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK TÖBB MINT 20% ROSSZINDULATÚ DAGANATOS BETEGSÉGEK Egészségi állapot MAGAS VÉRNYOMÁSBAN (FELNŐTT LAKOSSÁG 1/5-DE) AGYI ÉRBETEGSÉGEK ISCHAEMIÁS SZÍVBETEGSÉGE NŐ A FELNŐTTKORI CUKORBETEGEK KÖSZVÉNYESEK CSONTRITKULÁSBAN SZENVEDŐK SZÁMA TÁMOP B-14/
EGÉSZSÉGES, KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁSSAL ÉS MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ MOZGÁSSAL SZÁMOS BETEGSÉG MEGELŐZHETŐ LENNE, MIVEL EGYES BETEGSÉGEK HÁTTERÉBEN A SZABADGYÖKÖS REAKCIÓK ÉS A SZERVEZETBEN VÉGBEMENŐ STRESSZ FOLYAMATOK OKOZTA OXIDATÍV KÁROSODÁSOK ÁLLNAK. TÁMOP B-14/ CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGEK
A SZABADGYÖKÖS REAKCIÓK JELENTŐSÉGE SZABADGYÖKÖK Általában reaktív oxigén-, nitrogén-, és kénközpontú molekulák, molekularészletek Párosítatlan elektront tartalmaznak a legkülső elektronhéjukon Más molekulákból elektronokat vonhatnak el TÁMOP B-14/
A SZABADGYÖKÖS REAKCIÓK JELENTŐSÉGE SZABADGYÖKÖK FORRÁSA Külső környezet NAGYENERGIÁJÚ (UV, RADIOAKTÍV, ELEKTROMÁGNESES) SUGÁRZÁS, HŐ, EGYES GYÓGYSZEREK, VEGYSZEREK, IPARI OLDÓ- ÉS TISZTÍTÓSZEREK, ÓZON, SZMOG, DOHÁNYFÜST, POR ÉS EGYÉB LÉGKÖRI SZENNYEZŐDÉSEK HATÁSÁRA JÖNNEK LÉTRE TÁMOP B-14/
A SZABADGYÖKÖS REAKCIÓK JELENTŐSÉGE SZABADGYÖKÖK FORRÁSA A szervezetben A SZABADGYÖKÖK A TESTEN BELÜL A SEJTEK NORMÁLIS MŰKÖDÉSE FOLYTÁN IS KELETKEZNEK TÁMOP B-14/
A SZABADGYÖKÖS REAKCIÓK JELENTŐSÉGE A SZABADGYÖKÖK KÁROS HATÁSAI Biomolekulák (fehérjék, lipidek, szénhidrátok, nukleinsavak) károsítása Zavarokat idézhetnek elő a szervezetben zajló biokémiai folyamatokban Enzimek gátlása Fehérjék degradációja DNS-károsodás Betegségek kialakulása A szervezet megbetegedéséhez vezethetnek. Végső soron az élő szervezet pusztulását is eredményezhetik. TÁMOP B-14/
ANTIOXIDÁNS VÉDELMI RENDSZER A SZABADGYÖKÖK KÁROS HATÁSAI Enzimatikus védelmi rendszer: - szuperoxid-dizmutázok - kataláz - peroxidáz - aszkorbinsav-peroxidáz - glutation-peroxidáz - glutation-reduktáz - glutation-S-transzferáz - aldo-keto-reduktáz TÁMOP B-14/ Nem enzimatikus védelmi rendszer: - Nagy molekulatömegű antioxidáns védelmi rendszer - Kis molekulatömegű védelmi rendszer: - C-vitamin - karotinoidok - E-vitamin - növényi flavonoidok - glutation - ásványi elemek
A TEAFAJTÁK SZEREPE AZ ANTIOXIDÁNS VÉDELEMBEN A tea: - a Camellia sinensis (L.) Kuntze cserje forró vízbe áztatott szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzete - a tealeveleket nem tartalmazó, szárított gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzete TÁMOP B-14/
A TEAFAJTÁK SZEREPE AZ ANTIOXIDÁNS VÉDELEMBEN TEACSERJE (CAMELLIA SINENSIS (L.) KUNTZE) TÁMOP B-14/
A TEACSERJE Legfontosabb hatóanyagai: koffein, fluor, polifenolok, A-, B-, C-, E- vitamin, klorofill, flavonoidok, csersav A zöld tea koffeinje a kávéval szemben csersavakhoz erősen kötött nem löketszerűen a gyomorban, hanem a bélben lassan szívódik fel, és tartósan fejti ki hatását. Polifenolok: vírus- és baktériumölő tulajdonságúak, gátolják a daganatképződést, valamint az áttétek kialakulását Flavonoidok: megkötik és hatástalanítják az anyagcsere során keletkező szabadgyököket Csersavak: gátolják a káros koleszterin, valamint a zsírsavak felszívódását TÁMOP B-14/ A TEAFAJTÁK SZEREPE AZ ANTIOXIDÁNS VÉDELEMBEN
A TEA FAJTÁI Fermentálás nélküli teák: - fehér tea - zöld tea Részlegesen fermentált teák: - könnyű oolong tea - közepes oolong tea - nehéz oolong tea Teljesen fermentált tea: - fekete tea TÁMOP B-14/ A TEAFAJTÁK SZEREPE AZ ANTIOXIDÁNS VÉDELEMBEN
MATE (ILEX PARAUARIENSIS A. ST. HIL.) TÁMOP B-14/
MATE TEA Kémiai tulajdonságaiban hasonlít a zöld teához. Nagy mennyiségben tartalmaz: ásványi anyagokat (K, Na, Mn, Mg, F), vitaminokat (A-, B1-, B2- és C-vitamin, riboflavin) polifenolokat. koffeint Javítja az emésztést, regenerálja a beteg gyomor- és bélnyálkahártyát, csökkenti a székrekedést. Fokozza a szívműködést és a légző rendszer működését. Erősíti a szervezet immunreakcióit, a szervezet természetes ellenálló képességét. TÁMOP B-14/ A TEAFAJTÁK SZEREPE AZ ANTIOXIDÁNS VÉDELEMBEN
ROOIBOS (ASPALATHUS LINEARIS (BURM. F.) DAHLGREN) TÁMOP B-14/
ROOIBOS TEA Gazdag folsavban Jelentős mennyiségben tartalmaz gyümölcscukrot, poliszacharidokat, aromás illóolajakat, vitaminokat (karotinoidokat, C- és E-vitamint). Csersavtartalma alacsony, koffeint és egyéb a központi idegrendszerre ható vegyületet nem tartalmaz. Ásványi anyag (K, Ca, Mg, Fe, Cu, F) tartalma miatt serkenti az anyagcsere-folyamatokat. Hasznos gyomorbántalmak, emésztési zavarok esetén. Mérsékli az allergiás és asztmatikus betegségek során létrejött gyulladásos folyamatokat és a stresszt. TÁMOP B-14/ A TEAFAJTÁK SZEREPE AZ ANTIOXIDÁNS VÉDELEMBEN
A hasznos anyagok kioldódása a tealevelekből annál nagyobb hatékonyságú, minél nagyobb hőmérsékletű a víz és minél hosszabb ideig tart maga az áztatás Antioxidáns kapacitásuk azonos körülmények között: - a zöld tea - oolong tea - fekete tea - mate - zöld rooibos - vörös rooibos TÁMOP B-14/ A TEÁK ÖSSZEHASONLÍTÁSA
Ásványi anyag összetétel: -Ionháztartás miatt fontos elemekre (Ca, K, Mg, Na): - A mate teában a többihez képest, körülbelül kétszeres mennyiségű kalcium, illetve háromszor annyi magnézium mutatható ki. - Káliumból a fekete tea tartalmazta a legtöbbet, ugyanakkor ott kapták az egyik legkisebb nátrium mennyiséget is, ami arra enged következtetni, hogy a kálium-nátrium arány ebben a teában a legkedvezőbb. - A rooibos teák mértéktelen fogyasztása magas nátriumtartalmuk és alacsony kálium szintük miatt azonban sem javasolt. TÁMOP B-14/ A TEÁK ÖSSZEHASONLÍTÁSA
Ásványi anyag összetétel: -A szervezet antioxidáns státuszában szerepet játszó elemek (Cu, Fe, Mn, Zn): - A mate tea cinktartalma kiugróan magas, ez valószínűleg a talajadottságokkal hozható összefüggésbe. - A zöld tea esetében a vastartalom a kimagasló, mai a vaspótlás tekintetében lehet előnyös tulajdonság. - Több teafajta esetén is magas alumínium értékeket tapasztaltak (valószínűleg technológiai szennyeződés). - Egyes mintákban kimutatható mennyiségbe volt jelen lítium, ami az idegi működéshez elengedhetetlen. - A minták szilíciumot is tartalmaztak, ami azért fontos, mert mint antioxidáns védi a szervezetet. TÁMOP B-14/ A TEÁK ÖSSZEHASONLÍTÁSA
Ásványi anyag összetétel: -A toxikus elemek (As, Pb Cd): ezen elemek minden mintában a kimutatási határ alá estek. TÁMOP B-14/ A TEÁK ÖSSZEHASONLÍTÁSA
A teák - különösen a zöld tea – fogyasztása mind a folyadékpótlás, mind egészségünk megóvása tekintetében nagyon hasznos. TÁMOP B-14/ A TEÁK ÖSSZEHASONLÍTÁSA
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!