Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A VÍZ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A VÍZ."— Előadás másolata:

1 A VÍZ

2 Az emberi test tömegének közel 2/3-a víz. 70%-a intracellulárisan
30%-a extracellulárisan vízvesztés: 2-3 l/nap (vizelet, verejtékezés, légzés, széklet), Szükséglet. Ivóvíz: 2-3 liter/nap/fő 2/3-a folyadék formában, 1/3-a ételben Személyes vízigény liter/nap/fő tisztálkodás, wc, mosogatás stb. Egyéb vízigény liter/nap/fő locsolás, háztartási tevékenység stb.

3 A víz előfordulása Víznyerés
Felszíni víz (folyók, tavak, tengerek, óceánok) Talajvíz (legfelső vízzáró réteg felett) Mélységi víz ( rétegvíz, résvíz, karsztvíz) Csapadékvíz Víznyerés Forrás Ásott kút (gémes kút, Norton kút) Fúrott kút, artézi kút Parti szűrésű kút (nagyobb folyó) Völgy vagy medergát (kisebb folyó, patak)

4 Ivóvíz Az ivóvíz az ember által fogyasztásra alkalmas víz, amely megfelel az ivóvíz szabványok előírásainak. Az ivóvíz minősítése fizikai, kémiai, bakteriológiai, hidrobiológiai, toxikológiai és radiológiai jellemzői alapján történik.

5 Az ivóvíz minősítés jellemző határértékei
KOl (kémiai oxigén igény): 3,5 mg/l Klorid mg/l Vas µg/l Mangán µg/l Nitrát mg/l Nitrit ,1 mg/l Ammónium ,2 mg/l Összes keménység mg/l CaO Vezetőképesség µS/cm Nátrium mg/l Szulfát mg/l pH ,5-8,5

6 A jó ivóvíz minőségi jellemzői
Színtelen, átlátszó: a vasoxihidrát vörösessé, az algák zöldessé, a tőzeges talaj sárgássá festi, míg a baktériumok, az agyag és a homok zavarossá tehetik a vizet.

7 Szagtalan: Kellemes ízű:
A kénhidrogén, klór, klórfenolok, szerves anyagok, gyári termékek és gázok élvezhetetlenné, nagyobb mértékben az egészségre is károssá tehetik a vizet. Kellemes ízű: A tőzeges talajból származó vizek mocsárízűek, a magnéziumsók keserű ízűek, salétromsavas sók édes ízűek, a kloridok sós ízűek, a vas sói tintaízűek

8 Nem túl lágy, nem túl kemény:
A víz keménységét a benne oldott kalcium, és magnéziumsók adják. Kellemes hőfokú : A legjobb a 10-14 °C-os ivóvíz. Nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat: nitrát, nitrit, ammónia fluor túl nagy mennyiségben vas és mangán szennyeződéseket szerves anyagok, fekália, peszticidek

9 Ásványvíz Olyan ivóvíz, amely legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz. Sajátos ízűek, jellemző élettani hatásuk lehet. A hazai vezetékes ivóvizek fele, és a természetes források többsége is ásványvíznek minősülnek.

10 Különféle összetételűek lehetnek.
(Több, mint 3000 ásványvízmárka van forgalomban a világon.) Jellemző alkotóik: Lítium-ion > 5 mg/l, Szulfid-ion > 1 mg/l, Metakovasav > 50 mg/l, Nátrium-ion < 200 mg/l Magnézium-ion > 20 mg/l, Kalcium-ion > 60 mg/l, Bromid-ion > 5 mg/l, Jodid-ion > 1 mg/l, Fluorid-ion ,8-1,2 mg/l, Radonaktivitás > 37 Bq/l, Szabad szén-dioxid > 1000 mg/l

11 Gyógyvízek Fizikai tulajdonságaik, vagy kémiai összetételük miatt gyógyító hatású ásványvizek, melyeket gyógyvízzé nyilvánítottak. Ásványi anyag tartalmuk  mg/l is lehet. Jellegük szerint lehetnek: kalcium-, magnézium-, nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos, fluoridos vizek

12 Ismertebb gyógyvizek

13 Vízszennyezés Háztartási szennyezések Ipari Mezőgazdaság detergensek
fekália zsírok Ipari szerves anyagok olaj és származékok nehézfém sók Mezőgazdaság trágyalé műtrágya peszticidek


Letölteni ppt "A VÍZ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések