Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

WELLNESS TURIZMUS MENEDZSMENT 1. 2008 Boronyák Mária.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "WELLNESS TURIZMUS MENEDZSMENT 1. 2008 Boronyák Mária."— Előadás másolata:

1 WELLNESS TURIZMUS MENEDZSMENT 1. 2008 Boronyák Mária

2 Tantárgy célja : bővítse az egészségturizmuson belül a wellness ismereteket. bővítse az egészségturizmuson belül a wellness ismereteket. segítse elő az egészségturizmus szakterületén az eredményes munkavégzést. segítse elő az egészségturizmus szakterületén az eredményes munkavégzést. hallgató váljon képessé a wellness körébe tartozó fogalmakat, feladatokat, tevékenységeket, azok összefüggéseit a turizmus speciális ismereteihez hozzárendelni. hallgató váljon képessé a wellness körébe tartozó fogalmakat, feladatokat, tevékenységeket, azok összefüggéseit a turizmus speciális ismereteihez hozzárendelni. a tárgy ismerete segítse elő a hallgatókat wellness szállodákban és létesítményekben való elhelyezkedéshez. a tárgy ismerete segítse elő a hallgatókat wellness szállodákban és létesítményekben való elhelyezkedéshez.

3 Tantárgyi követelményrendszer: A foglalkozásokon való részvétel követelménye: A tantárgy oktatása előadás és gyakorlat formájában történik, amelyeken a részvétel kötelező. Összesen 4 alkalommal való hiányzás fogadható el. A foglalkozásokon való részvétel követelménye: A tantárgy oktatása előadás és gyakorlat formájában történik, amelyeken a részvétel kötelező. Összesen 4 alkalommal való hiányzás fogadható el. A félév végi aláírás követelményei: Részvétel az előadáson és gyakorlaton, melyekről maximum négy alkalommal lehet hiányozni. A félév végi aláírás követelményei: Részvétel az előadáson és gyakorlaton, melyekről maximum négy alkalommal lehet hiányozni. A vizsgára bocsátás feltétele: A félév végi aláírás megszerzése. A vizsgára bocsátás feltétele: A félév végi aláírás megszerzése. A vizsga típusa: A félév irásbeli zárul. A vizsga típusa: A félév irásbeli zárul. Az irásbeli vizsgán ismerni kell a félév során az előadásokon és a gyakorlatokon elhangzott anyagot. Az irásbeli vizsgán ismerni kell a félév során az előadásokon és a gyakorlatokon elhangzott anyagot.

4 Tantárgy tematikája: 1. Bevezető előadás. A tantárgy célja, tematikája, irodalma. Wellness, mint az egészségturizmus része. A wellness fogalma. 2. A wellness története, kialakulása. A wellness turizmus nemzetközi fejlődésének áttekintése. Kialakulása és fejlődése Magyarországon. 3. A wellness életmód jellemzői. A wellness turizmus létesítményei. A wellness szállodák és szolgáltatások kritériumai. 4. Fürdők kialakítása, fajtái, üzemeltetésük. Szaunák, gőzfürdők, hammam, Rasul, stb. 5. Beauty szolgáltatások. Arc-, test, kéz, láb- és hajápolási szolgáltatások.

5 Tantárgy tematikája: 6. Masszázsok, relaxációs és egyéb közérzetjavító szolgáltatások. 7. A wellness gasztronómia követelményei. Hagyományőrző magyar, reform, vegetáriánus étel és italajánlatok. 8. Fitness-szel kapcsolatos követelmények. Fitness-terem felszereltsége, személyi követelmények. 9. Szabadidős, sportolási és keleti mozgásprogramok. Közösségi, kulturális, zenei, művészeti programok. 10. Személyzettel kapcsolatos követelmények. Szervezeti felépítés. Szakképzettség, továbbképzések, tréningek, regisztráció.

6 Tantárgy tematikája: 11. Wellness részlegek munkájának összehangolása. Munkatársak munkájának irányítása, motiválása. 12. Wellness védjegy, minőségbiztosítás. Nivódij, TÜV minősítés 13. Wellness szolgáltatások és packagek árképzése. Értékesités, reklám, PR tevékenység. 14. Bevételek és költségek, eredmény kimutatás. Élőmunka költséggazdálkodás. 15. Vendég elégedettség mérése. Vendég panaszok kezelése. Vendéggel kapcsolatos magatartási normák.

7 WHO egészségfogalma: „ Az egészség nem csupán a betegség és nyomorékság hiánya, hanem a teljes fizikai, a teljes fizikai, pszichikus pszichikus és szociális jól- lét állapota.” és szociális jól- lét állapota.”

8 Wellness mint az egészségturizmus része

9 Egészségturizmus Az idegenforgalomnak azon területét jelenti, ahol a turista utazásának fő motivációja: az egészségi állapotának javítása megőrzése, azaz a gyógyulás vagy megelőzés

10 Gyógyturizmus Az állandó lakóhelyen kívül Az állandó lakóhelyen kívül - gyógyüdülőhelyen vagy gyógyászati létesítményben való ideiglenes tartózkodás, - gyógyüdülőhelyen vagy gyógyászati létesítményben való ideiglenes tartózkodás,Célja: orvosi gyógymódok alkalmazásával orvosi gyógymódok alkalmazásával valamilyen meglévő betegség gyógyítása valamilyen meglévő betegség gyógyítása A gyógyturizmus legjelentősebb része valamilyen természetes gyógytényezőre - gyógyvízre - gyógyhatású klímára – alapul.

11 Wellness turizmus Az állandó lakóhelyen kívüli, ideiglenes tartózkodás, amely során a turista célja : az optimális egészségi állapot elérése, a testi, lelki és szellemi egyensúly megteremtése. Aktiv része: sportok / fitness/ Passzív része : Szépségprogramok, masszázsok

12 Egészségturizmus Wellness turizmus Prevenció kb. 60 éven át Aktív Család / min. 3 fő Napos / kéthavonta/ - évi kb 20 nap Gyógyturizmus Terápia kb. 20 éven át Passzív Egyedülálló v. házaspár Hetes /Félévente / évi kb. 24 nap

13 Wellness fogalma A wellness - a testi - a testi - szellemi - szellemi - lelki - lelki jólét elérésére irányuló életforma. A wellness mesterséges szó: „Érezd jól magad” - a well being (jól-lét) - a well being (jól-lét) - és a wholeness, azaz teljesség (mások szerint fitness) - és a wholeness, azaz teljesség (mások szerint fitness) szavak összeolvasztásából született

14 Mi a wellness? A wellness a hosszú, egészséges és aktív élet iránti elkötelezettség, egészségtudatos életmód. A wellness a hosszú, egészséges és aktív élet iránti elkötelezettség, egészségtudatos életmód. Egyik legfontosabb elve, hogy a betegségek megelőzése jóval fontosabb, mint a gyógyításuk Egyik legfontosabb elve, hogy a betegségek megelőzése jóval fontosabb, mint a gyógyításuk A wellness holisztikus, tehát átfogó értelemben foglalkozik az ember egészségével és feltételezi, hogy a személy önmaga is aktívan részt vesz egészsége megőrzésében, a betegségek megelőzésében és nem hagyja az egészet, például a gyógyszerekre. A wellness holisztikus, tehát átfogó értelemben foglalkozik az ember egészségével és feltételezi, hogy a személy önmaga is aktívan részt vesz egészsége megőrzésében, a betegségek megelőzésében és nem hagyja az egészet, például a gyógyszerekre.

15 A wellness szolgáltatások: Komplex egészségmegőrzési, prevenciós programot kinálnak. Komplex egészségmegőrzési, prevenciós programot kinálnak. Lehetőséget nyújtanak az egészséggel kapcsolatos tudás megszerzésére. Lehetőséget nyújtanak az egészséggel kapcsolatos tudás megszerzésére. Mindezt vonzó környezetben, szórakoztató módon nyújtják. Mindezt vonzó környezetben, szórakoztató módon nyújtják.

16 Mit remélhetünk a wellnesstől? javul a testi erőnlét, a fizikai kondíció és állóképesség javul a testi erőnlét, a fizikai kondíció és állóképesség tovább megőrizhető a szellemi erőnlét és rugalmasság tovább megőrizhető a szellemi erőnlét és rugalmasság fokozódik a lelki tűrőképesség, javul a stresszel szembeni ellenállás fokozódik a lelki tűrőképesség, javul a stresszel szembeni ellenállás optimistább, reménytelibb életszemlélet formálódik ki optimistább, reménytelibb életszemlélet formálódik ki lassulnak az öregedési folyamatok lassulnak az öregedési folyamatok összességében kiegyensúlyozottabb, magunkkal és a világgal harmonikusabb életet élhetünk összességében kiegyensúlyozottabb, magunkkal és a világgal harmonikusabb életet élhetünk

17 Egészség = Wellness Az egészség teljes fizikai, teljes fizikai, pszichikus pszichikus szociális jól- lét szociális jól- lét A wellness testi lelki szellemi jólét


Letölteni ppt "WELLNESS TURIZMUS MENEDZSMENT 1. 2008 Boronyák Mária."

Hasonló előadás


Google Hirdetések