Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyógyturizmus alapfogalmai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyógyturizmus alapfogalmai"— Előadás másolata:

1 Gyógyturizmus alapfogalmai

2 Fizioterápia a természetes gyógymódok összessége, ide tartozik:
a balneoterápia (gyógyfürdő- és ivókúrák, iszapkezelések) klímaterápia (barlanggyógyászat, magaslati levegő) hidro- és termoterápia (vízgyógyászat és hőkezelések) inhalációs terápia (belélegeztetés gyógyvízzel vagy gyógyszerrel) mechanoterápia (gyógytorna, masszázs) elektroterápia és fototerápia (elektromos és fénykezelés) diétás kezelés

3 Balneológia: gyógyvíztudomány
Hidroterápia: vízgyógyászat (olyan gyógyeljárások összessége, amelyeknél a víz fizikai tulajdonságait használjuk fel, pl.: hőmérséklet, áramlás, felhajtóerő. Ide tartozik a súlyfürdő, a víz alatti vízsugármasszázs stb.) Mechanoterápia: azoknak az eljárásoknak az összessége, amelyeknél mechanikai energiát állítunk a gyógyítás szolgálatába (gyógy- torna, masszázs). Fizikoterápia: olyan gyógyeljárások összessége, amelyeknél fizikai energiákat használunk fel a gyógyítás érdekében. Ide tartozik a mechanoterápia, az elektroterápia, az ultrahang, a fény- terápia stb.

4 Rehabilitáció: betegség vagy baleset folytán csökkent munkaképességűek testi, szellemi, társadalmi és gazdasági, munkaköri helyreállítása olyan mértékben, amennyiben azt az elszenvedett betegség, illetőleg maradványa lehetővé teszi. Rekonvalescencia: a betegség utáni lábadozási időszak, amely idő alatt minden terápiás eljárás alkalmazása az elérhető maximális gyógyulás érdekében történik. Rekreáció: üdülés; felfrissülés, amelyhez a gyógyító és üdülést biztosító szolgáltatásokon túlmenően szórakozási (sport, kultúra, játék stb.) lehetőségeket is biztosítani kell. Kúra: a gyógyhelyen vagy üdülőhelyen végzett terápiás módszer. Lényeges a tudományosan elismert és tapasztalatilag bevált természetes gyógytényezőknek, gyógyszereknek ismételt alkalmazása, amelyet más gyógyeljárások is kiegészítenek.

5 A hazai gyógy- és termálturisztikai piac százalékban mért felosztása a régiók versenyében (2001)


Letölteni ppt "Gyógyturizmus alapfogalmai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések