Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gázok tulajdonságai: •Kitöltik a rendelkezésre álló teret •Nagymértékben összenyomhatók •A részecskék rendezetlen hőmozgást végeznek Modellezés: golyómodell.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gázok tulajdonságai: •Kitöltik a rendelkezésre álló teret •Nagymértékben összenyomhatók •A részecskék rendezetlen hőmozgást végeznek Modellezés: golyómodell."— Előadás másolata:

1

2 Gázok tulajdonságai: •Kitöltik a rendelkezésre álló teret •Nagymértékben összenyomhatók •A részecskék rendezetlen hőmozgást végeznek Modellezés: golyómodell (ideális gázmodell)

3 Az ideális gáz jellemzői: •A molekuláik térfogata elhanyagolható a gáz térfogatához képest. •A gázmolekulák – az egymáson történő rugalmas ütközésen kívül – nincsenek kölcsönhatásban. •A részecskék egymással és a tartóedény falával tökéletesen rugalmasan ütköznek. (ebből származik a gáz nyomása) •Két ütközés között egyenes vonalú egyenletes mozgást végeznek.

4 Tyndall jelenség A nyugvó levegőben lévő por- és füstrészecskék kavargó mozgását láthatjuk, amikor megvilágításkor a fényt visszaverik. Diffúzió Folyadékok és gázok külső hatás nélküli keveredése. (a kölni illata kis idő után a szoba másik végében is érződik)

5 Azokat a fizikai mennyiségeket nevezzük így, amelyekkel egy adott gáz állapota megadható. nevejelemértékegysége •nyomás (p) [Pa] •térfogat (V)[m 3 ] •hőmérséklet (T) [K] •mólszám (n)

6 1. Összeadódó (extenzív)  tömeg (m)  térfogat (V) 2. Kiegyenlítődő (intenzív)  hőmérséklet (T)  nyomás (p)

7

8 A hőmérséklet jellemzésére különböző hőmérsékleti skálákat alkalmaznak, amelyek két alappontja a víz olvadás - és forráspontja. Leggyakrabban a Celsius- skálát használják. A fizikában a Kelvin-skála használatos (SI-alapegység). E kettő beosztása egyforma, csak a 0 pontjuk tér el: 0°C = 273,16 K. Kelvin-skála Celsius-skála T= t + 273

9 A gázok állapotjelzői közötti kapcsolatot adja meg. valamint Az állandók értékei a függvénytáblázat 137. oldalán találhatók.

10 Az állapotegyenletet tehát többféle alakban adhatjuk meg.

11 Állandó tömegű gáznak, ha egy folyamatban változik a térfogata, nyomása és hőmérséklete, akkor

12 Ha a gáz állapotjelzői megváltoznak, akkor az általános gáztörvény alapján a következő kapcsolat érvényes

13 Izotermikus állapotváltozás T= állandó Izobár állapotváltozás p = állandó Izochor állapotváltozás V = állandó

14 A zárt térben lévő állandó tömegű és állandó hőmérsékletű gáz nyomása és térfogata fordítottan arányos. Boyle-Mariotte törvénye Robert Boyle 1627-1691 Edmé Mariotte 1620-1684

15 A zárt térben lévő állandó tömegű és állandó nyomású gáz térfogata és hőmérséklete egyenesen arányos. Gay-Lussac I. törvénye

16 A zárt térben lévő állandó tömegű és állandó térfogatú gáz nyomása és hőmérséklete egyenesen arányos. Gay-Lussac II. törvénye Luis Joseph Gay-Lussac 1778-1850

17 Egy rendszer belső energiáját az alkotó részecskék mozgási energiájának és a ré- szecskék közötti kölcsönhatásból származó potenciális energiák teljes összegeként hatá- rozhatjuk meg. A jele Q, mértékegysége a J (joule).

18 Ha két különböző hőmérsékletű test érintkezik, akkor hőmérséklet- kiegyenlítődés történik. A melegebb test hőt ad le, a hidegebb pedig hőt vesz fel.

19 I.főtétel: Egy test belső energiájának változása egyenlő a testnek hőközléssel átadott energia és a testen végzett munka összegével. II. főtétel: A hő magától csak a melegebb helyről a hidegebbre mehet át: a természetben a spontán folyamatok iránya olyan, hogy a hőmérséklet-különbségek kiegyenlítődnek.

20 A hőmennyiség megváltozása egyenesen arányos hőmérséklet -változással. A hőkapacitás olyan anyagjellemző, amelynek értékét általában kísérleti úton határozzák meg. hőkapcítás a hőmennyiség megváltozása hőmérséklet - változás

21 Fajhőnek nevezzük az alábbi mennyiséget. hőkapcítás Megkülönböztetünk állandó térfogaton vett fajhőt c V és állandó nyomáson vett fajhőt c p. tömeg fajhő

22 hőkapcítás moláris tömeg mólhő Mólnyi mennyiségű vegyület vagy elem 1 K-al való felmelegítéséhez szükséges hőmennyiség.

23 Izotermikus állapotváltozás során a gázzal közölt hőmennyiség (Q) teljes egészében a környezetnek adódik át mechanikai munkavégzés (W) formájában, illetve a gázon végzett mechanikai munka számértéke megegyezik azzal a hőmennyiséggel, amelyet a gáz az állapotváltozás során a környezetének lead. mivel T= állandó   T = 0  Q = c  m  T = 0 ezért  U = W = - p  V

24

25 Izochor állapotváltozás (V = áll.) A folyamat során a gáz térfogati munkát nem végez, a gáz belső energiájának megváltozása éppen egyenlő a gázzal közölt hőmennyiség értékével:

26 Adiabatikus állapotváltozás (Q = áll.) A folyamat akkor adiabatikus, ha nincs hőcsere a gáz és környezete között. (Q = 0) Ez kétféle módon valósulhat meg:  A gázt elszigeteljük a környezetétől.  A folyamat olyan gyorsan zajlik le, hogy nincs idő a hőcserére.

27 Adiabatikus állapotváltozás ábrázolása p v 1 2 p2p2 p1p1 v1v1 v2v2 T1T1 T2T2

28 Az első főtételben szereplő mennyiségek közül a közölt hőmennyiség (Q) értéke zérus, vagyis a gáz által végzett térfogati munka (W) éppen egyenlő a gáz belső energiájának megváltozásával, vagyis  U = W


Letölteni ppt "Gázok tulajdonságai: •Kitöltik a rendelkezésre álló teret •Nagymértékben összenyomhatók •A részecskék rendezetlen hőmozgást végeznek Modellezés: golyómodell."

Hasonló előadás


Google Hirdetések