Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szubsztancia részecskés felépítése és a belső energia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szubsztancia részecskés felépítése és a belső energia."— Előadás másolata:

1 A szubsztancia részecskés felépítése és a belső energia

2 A szubsztancia halmazállapotai

3 Brown – féle mozgás Brown skót biológus mikroszkóppal figyelt vízcseppben levő virágporszemcséket. Észrevette, hogy a virágpor részecskék minden irányban mozognak. Ezt a mozgást elnevezték Brown – féle mozgásnak. Brown, Robert (1773 – 1858)

4 A virágporszemcsék sokkal nagyobbak a vízmolekuláknál. Minden oldalról sok vízmolekula ütközik nekik, ezért szabálytalan, zegzugos mozgást végeznek. A Brown-féle mozgás bizonyítja, hogy a szubsztancia kis részecskékből – molekulákból áll, amelyek állandóan mozgásban vannak.

5 A molekulák Brown féle mozgása : - rendezetlen, kaotiku mozgás - belső mozgás - hőmozgás

6 Bolha Amőba Vörös vérsejt Baktériumok Vírusok Giga molekula Óriás molekula Atom Lineáris hosszúság cm-ben Mekkorák a molekulák méretei ? Figyeld meg a képet! Hol helyezkedne el a képen az ember?

7 ÁÁÁ! ÁÁÁÁÁ Á! A vízben elhelyezkedő baktériumokra sokkal kifejezettebben hat a vízmolekulák hőmozgása mint a nagyobb méretű testekre.Minden oldalról támadják, lökdösik őket a molekulák, és ez a baktériumok szemszögéből nézve elég kellemetlen lehet.

8 Diffúzió A diffúzió az a folyamat, amikor a szubsztanciák külső hatás nélkül keverednek egymással. A diffúzió gyorsabb a gázokban mint a folyadékokban vagy a szilárd testekben. A diffúzió a molekulák mozgásával magyarázható.

9 Hogyan megy végbe a diffúzió? Figyeljük ezt meg két gáz esetén, amelyek egy edényben helyezkednek el, rekesszel elválasztva egymástól egy edényben. A gázmolekulák kaotikus mozgást végeznek.

10 Ha eltávolítjuk a rekeszt, a molekulák külső hatás nélkül keveredni kezdenek egymással.

11 Ez a folyamat egyre kifejezettebb lesz,

12 és végül a gázok teljesen összekeverednek – saját maguktól. A jelenség oka a molekulák kaotikus mozgása

13 A belső energia A molekulák kaotikus mozgását hőmozgásnak nevezzük. Mivel ez a mozgás a testeken belül történik, a molekulák mozgásából eredő energiát - belső energiának nevezzük. Minél gyorsabb a molekulák mozgása, annál nagyobb a belső energia is.Ha nagyobb a test belső energiája, nagyobb a hőmérséklete is. A hőmérséklet tehát a test belső energiájának a mértéke.

14 A gázok belső energiája a molekulák mozgási energiájára vezethető vissza. Ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet arányos a a gázmolekulák kaotikus mozgásának átlagos mozgási energiájával. A képen a kaotikusan mozgó gázmolekulák sebességvektorait látjuk. Mivel a molekulák sebessége változó, ezért átlagos mozgási energiáról beszélünk.

15 Hőmennyiség és belső energia A hőmennyiség a belső energia azon része, amelyet a magasabb hőmérsékletű test átad az alacsonyabb hőmérsékletű testnek.


Letölteni ppt "A szubsztancia részecskés felépítése és a belső energia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések