Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy rendszer belső energiáját az alkotó részecskék mozgási energiájának és a ré- szecskék közötti kölcsönhatásból származó potenciális energiák teljes.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy rendszer belső energiáját az alkotó részecskék mozgási energiájának és a ré- szecskék közötti kölcsönhatásból származó potenciális energiák teljes."— Előadás másolata:

1

2 Egy rendszer belső energiáját az alkotó részecskék mozgási energiájának és a ré- szecskék közötti kölcsönhatásból származó potenciális energiák teljes összegeként hatá- rozhatjuk meg. A jele Q, mértékegysége a J (joule).

3 Ha két különböző hőmérsékletű test érintkezik, akkor hőmérséklet- kiegyenlítődés történik. A melegebb test hőt ad le, a hidegebb pedig hőt vesz fel.

4 I.főtétel: Egy test belső energiájának változása egyenlő a testnek hőközléssel átadott energia és a testen végzett munka összegével. II. főtétel: A hő magától csak a melegebb helyről a hidegebbre mehet át: a természetben a spontán folyamatok iránya olyan, hogy a hőmérséklet-különbségek kiegyenlítődnek.

5 A hőmennyiség megváltozása egyenesen arányos hőmérséklet -változással. A hőkapacitás olyan anyagjellemző, amelynek értékét általában kísérleti úton határozzák meg. hőkapcítás a hőmennyiség megváltozása hőmérséklet - változás

6 Fajhőnek nevezzük az alábbi mennyiséget. hőkapcítás Megkülönböztetünk állandó térfogaton vett fajhőt c V és állandó nyomáson vett fajhőt c p. tömeg fajhő

7 hőkapcítás moláris tömeg mólhő Mólnyi mennyiségű vegyület vagy elem 1 K-al való felmelegítéséhez szükséges hőmennyiség.

8 Izotermikus állapotváltozás során a gázzal közölt hőmennyiség (Q) teljes egészében a környezetnek adódik át mechanikai munkavégzés (W) formájában, illetve a gázon végzett mechanikai munka számértéke megegyezik azzal a hőmennyiséggel, amelyet a gáz az állapotváltozás során a környezetének lead. mivel T= állandó   T = 0  Q = c  m  T = 0 ezért  U = W = - p  V

9

10 Izochor állapotváltozás (V = áll.) A folyamat során a gáz térfogati munkát nem végez, a gáz belső energiájának megváltozása éppen egyenlő a gázzal közölt hőmennyiség értékével:

11 Adiabatikus állapotváltozás (Q = áll.) A folyamat akkor adiabatikus, ha nincs hőcsere a gáz és környezete között. (Q = 0) Ez kétféle módon valósulhat meg:  A gázt elszigeteljük a környezetétől.  A folyamat olyan gyorsan zajlik le, hogy nincs idő a hőcserére.

12 Adiabatikus állapotváltozás ábrázolása p v 1 2 p2p2 p1p1 v1v1 v2v2 T1T1 T2T2

13 Az első főtételben szereplő mennyiségek közül a közölt hőmennyiség (Q) értéke zérus, vagyis a gáz által végzett térfogati munka (W) éppen egyenlő a gáz belső energiájának megváltozásával, vagyis  U = W


Letölteni ppt "Egy rendszer belső energiáját az alkotó részecskék mozgási energiájának és a ré- szecskék közötti kölcsönhatásból származó potenciális energiák teljes."

Hasonló előadás


Google Hirdetések