Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Növényi rostok nyersrostNSPélelmi rost NDFADFADL cellulóz*cellulóz hemicel- lulóz* hemicel- lulóz lignin pektin glükánok xilánok * = nem teljes egészében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Növényi rostok nyersrostNSPélelmi rost NDFADFADL cellulóz*cellulóz hemicel- lulóz* hemicel- lulóz lignin pektin glükánok xilánok * = nem teljes egészében."— Előadás másolata:

1 Növényi rostok nyersrostNSPélelmi rost NDFADFADL cellulóz*cellulóz hemicel- lulóz* hemicel- lulóz lignin pektin glükánok xilánok * = nem teljes egészében

2 Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél szakaszokban lévő baktériumok termelnek celluláz enzimet

3 Hemicellulóz átmenet a vázalkotó és a tartalék szénhidrátok között vizet köt meg szerkezete kémiailag nem egységes (hexózok, de főleg pentózok, ribóz, xilóz, arabinóz polimerje) szintén csak a baktériumok bontják

4 Pektin a sejtfal kialakulásakor elsőként képződik a galakturonsav polimerje kolloid tulajdonságokkal rendelkezik jó vízmegkötő képességű jó étrendi hatás vízben oldódik, de az állatok saját enzimjeikkel nem bontják

5 Lignin a sejtfal fásodásakor épül be a növényi sejtekbe, a cellulózhoz kapcsolódva nem egységes szerkezetű, alkohol polimer vízben nem oldódik takarmányozási megítélése egyértelműen negatív

6 Egyéb rostalkotók  -glükán (búza, árpa, rozs, zab) arabinoxylán (búza, árpa, rozs, zab) kutin (a növényi kutikula) szuberin (elparásodott növényi részek) mézgák (a növények sérülésekor képződő szénhidrát)

7 A növényi rostok szerepe a kérődző állatok takarmányozásában rágás, kérődzés, nyáltermelés, bendő működés fenntartása strukturális rost (min. a nyersrost 75%-a) energia forrás, illó zsírsavak prekurzora befolyásolja a bendőemésztés idejét, a későbbi bélszakaszokban a chimus továbbításának sebességét

8 Növényi rostok és egyéb szénhidrátok lebomlása a bendőben hemicellulóz CH 3 cellulóz C=O pektin COOH ecetsav keményítőpiroszőlősavpropionsav szacharózvajsav laktóz

9 A takarmányadag összetételének hatása a bendő-fermentációra széna:abrak arány1:00,2:0,8sok cukor domináns szénhidrátcellulózkeményítőcukor baktérium szám /ml bedőfolyadék 1,3 kicsi 1,6-5 nagy 1,3 kicsi bendő pH6,2-6,75,5-64,8-5,4 ecetsav0,660,40,3 propionsav0,220,40,25 vajsav0,090,150,25 tejsav0,030,050,2-0,3

10 A takarmányadag összetételének hatása a tejtermelésre széna:abrak arány1:00,2:0,8sok cukor tejmennyiségkevéssokigen kevés tejzsírsokkevésközepes mellékhatás-acidózis, ketózis

11 A növényi rostok szerepe a monogasztrikusok takarmányozásában bontása csak az utóbélszakaszokban bél-perisztaltika fenntartása ló > nyúl > sertés > baromfi 12-20% 10-14% 3-8% 3-6% fiatal állatok kevésbé tolerálják gátolja a többi táplálóanyag emésztését növeli az endogén veszteségeket gyorsítja a kimusz továbbítását csökkenti a takarmány koncentráltságát jóllakottsági érzés kialakulása

12 Hiányakor a bendő működés zavara bélsárpangás (pl. kocák) étvágytalanság nyelőcső, gyomorfekély (fiatal állatoknál is)

13

14  -glükanáz enzim hatása broiler csirkék teljesítményére

15


Letölteni ppt "Növényi rostok nyersrostNSPélelmi rost NDFADFADL cellulóz*cellulóz hemicel- lulóz* hemicel- lulóz lignin pektin glükánok xilánok * = nem teljes egészében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések