Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:"— Előadás másolata:

1 A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:

2  Takarmány nyers táplálóanyaga f elszívódott tápl.a. hányad Bélsár: nem hasz- nosult tápl.a. értékesült, átalakított anyagok Vizelet: nem értékesült anyaghányad

3 Alapfogalmak  l./ Emésztés: táplálóanyagok diffuzibilis állapotba kerülése  2./ Felszívódás: a megemésztett táplálóanyagok véráramba kerülése  3./ Értékesülés (hasznosulás): a vérpályába került anyagok termék formájában való megjelenése

4 A táplálóanyagok emészthetősége  Látszólagos -, ill. valódi emészthetőség:  Endogén (a szervezetből származó) veszteségek is ürülnek  nyersfeh.: valódi > látszólagos  nyersrost: valódi < látszólagos

5 Az emészthetőség meghatározása:  1./ Direkt módszer: önmagában etethető takarmányokkal  előetetés főszakasz  Juh 77  Sertés 75  Baromfi 55  Emészthetőség kiszámítása:  Emésztési együttható (%( = (T-B) x 100  T= felvett tápl.a.  B= bélsárral ürített tápl.a.

6 A táplálóanyagok emészthetősége  2./ Indirek módszer:  önmagában nem etethető takarmányokkal  A. kísérő takarmány etetése  B. kísérő tak. + vizsgálandó takarmány etetése  Emésztési együttható (%) = 100x (B+A) : C  A= kísérő takarmány em. együtthatója  B= kísérő+vizsgálandó takarmány em. eh.  C= vizsgálandó takarmány részarány  3./ Indikátoros módszer

7 A takarmányok kihasználását (emészthetőségét) befolyásoló tényezők:  1./ Az állattól függő tényezők  az állat faja  kora  fajtája, egyed  munkavégzés  termelés  A takarmánytól függő tényezők  a fejadag nagysága  a táplálóanyagok egymáshoz viszonyított aránya  a takarmány előkészítése  NaCl jelenléte

8 A takarmányok értékesülése:  a felszívódott táplálóanyagok a sejtekhez kerülnek, beépülnek és abból terméket készül  a fejadag nagysága:  a fejadag növekedésével romlik a takarmány értékesülés

9 A takarmányértékesítés kifejezés módjai  1./ Fajlagos takarmány-értékesítés: 1 kg állati termékre jutó  takarmány-felhasználás  szmha hízlalás6-8 kg  juh hízlalás3,5-5 kg  sertés hízlalás3,0-4 kg  baromfi1,8-2,5 kg  2./ Fajlagos takarmányozási költség: egységnyi termékre jutó  takarmányozási költség  3./ Egységnyi termék előállításához mennyi energia szükséges:  Transzformáció hányados (%) =Termék energiája x100  Tak. nettó energia  Tejtermelés:40-60 %  Tojástermelés:20-30 %  Sertéshízlalás:30-50 %  4./ Egységnyi termék előállításához mennyi fehérje szükséges

10 A takarmányok értékesülését befolyásoló tényezők  1./ A takarmánytól függő tényezők:  a táplálóanyagok egymáshoz való aránya  a táplálóanyagok biológiai értéke  a felszívódott táplálóanyagok mennyisége, aránya  az állat fejadagja  2./ Az állattól függő tényezők:  az állat transzformáló képessége  az állat egészségi állapota  az állat fajtája, kora, típusa, hasznosítási iránya  3./ A környezettől függő tényezők:  mozgás  etetés-itatás technikája  megfelelő elhelyezés:  almozás  huzatmentesség  hőmérséklet  páratartalom


Letölteni ppt "A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések